Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sadnja krumpira
  • 28.03.2017. 09:00

Naklijavanjem do većih prinosa krumpira

U svrhu postizanja većeg prinosa preporučuje se gomolje krumpira prije sadnje staviti na naklijavanje. Naklijavanje se vrši u posudama tzv. holandezima ili nekim drugim plitkim posudama ili perforiranim plastičnim vrećama.

Foto: gerbeaud.com
  • 3.860
  • 203
  • 0

Zima je došla kraju i stigli su proljetni dani, a time i radovi u polju. Ali neke radove je ipak potrebno odraditi nešto ranije prije same sjetve ili sadnje. Tako je i s krumpirom, koji se sve više prije sadnje stavlja na naklijavanje, evo o čemu je riječ.

Krumpir (Solanum tuberosum) vodi porijeklo iz Perua gdje se uzgajao još prije 8.000 godina. U Europu je donesen u 16. stoljeću, a u naše područje u 18. stoljeću.

Kultura bogata škrobom

Iako se smatra "sirotinjskom" hranom, ova kultura obiluje sljedećim sastojcima: 75% čini voda, 18,2% škrob, 2% bjelančevine, 1,5% šećer, 1% celuloza, 0,1% masti, 0,2% kiselina, magnezij i željezo.

Važno je napomenuti da je nadzemni dio biljke otrovan jer sadrži alkaloid solanin. Gomolj se koristi u prehrani i on nije otrovan, osim ako se dovoljno ne zagrne zemljom pa se na njemu javi zelena nijansa što je znak prisustva solanina koji je štetan. Solanin je prisutan i u proklijalom gomolju, te takve ne treba konzumirati.

Ovu kulturu većina proizvođača uzgaja za svoje osobne potrebe na okućnicama, tako da se o samoj proizvodnji iste dosta poznaje, međutim uvijek ima prostora za nove i korisne savjete.

Temperatura

Minimalna temperatura zemljišta pri sadnji mora biti 6-8oC. Biljka je osjetljiva na rane proljetne mrazove pa tako da već na temperaturi od -1 do -2oC izmrzava. Optimalna temeratura za rast gomolja je 17-20oC , a na višim temperatura prinos se smanjuje, a već na temperaturi preko 30oC rast potpuno prestaje kao kod većine biljaka.

Voda

Krumpir je biljka umjereno vlažnog podneblja i pri nedostatku vode dolazi do smanjenja prinosa i kvalitete gomolja.

Zemljište

Zahtjevi ove kulture u pogledu zemljišta ogleda se u tome da mu odgovaraju propusna, rastresita zemljišta pjeskovito-humusna s dobrim vodo-zračnim režimom, bogata mineralima i organskom tvari. Ne odgovaraju mu teška zemljišta s visokom razinom podzemne vode. Podnosi kiseliju reakciju zemljišta, a optimum pH je 5,4-6,5.

Naklijavanje

Radi postizanja većeg prinosa preporučuje se sjemenski krumpir, prije sadnje staviti na naklijavanje i to na svjetlost, ali nikako direktno na sunčevu svjetlost. Razdoblje naklijavanja traje ovisno o sorti, oko 35-60 dana. Optimalna temperatura za naklijavanje je 12-15 oC. Vlažnost zraka u prostoriji za naklijavanje bi trebala iznositi oko 85-90%.

Prostorije bi trebale biti s dobrom mogućnošću provjetravanja. Naklijavanje se vrši u posudama tzv. holandezima ili nekim drugim plitkim posudama koje je dobro staviti na police, također naklijavanje se može vršiti i u perforiranim plastičnim vrećama. Holandezi mogu biti od drveta ili plastike. Prilikom postavljanja gomolja u holandeze potrebno je vršni dio okrenuti prema gore jer se na tom dijelu nalazi najveći broj produktivnih klica. Tako postavljeni gomolji se jednom do dva puta tijekom naklijavanja okreću kako bi svi bili podjednako izloženi svjetlosti.

Sjetva i sadnja

Sjetvu je najbolje obaviti sjemenskim krumpirom kalibraže 35/55, takav sjemenski krumpir je znatno skuplji, ali se mogu koristiti i krupniji gomolji 55/65 i tad je potrebno vršiti presjecanje istog prethodno dezinficiranim priborom. Preporuka je krumpir saditi kada se zemljište na dubini od 10-12 cm zagrije iznad 8oC.

Foto: gerbeaud.com


Povezana biljna vrsta

Krumpir

Krumpir

Sinonim: krompir | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krumpir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španjolski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Krumpir Naklijavanje Sadnja Posude Sjemenski krumpir Zemljište Škrob


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u sektoru agrobiznisa. U stalnom kontaktu s poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]