Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gljive
  • 03.04.2009.

Nacjepljivanje gljiva pomoću drvenih čepova

Uzgoj gljiva

  • 6.038
  • 266
  • 0

Micelij gljiva prodaje se na raznim vrstama nosača. Najčešće su to drveni čepovi, piljevina i zrno žitarica. Drveni čepovi najrobusniji su i najlakše se koriste, pri čemu treba napomenuti da su i najotporniji na bolesti i štetnike. Zbog toga se drvenim čepovima nacjepljuju gljive u drvo koje cijelo vrijeme uzgoja ostaje na otvorenom.

Drveni čepovi posebno su obrađeni u laboratoriju tako da su prikladni za rast i razvoj čiste kulture gljiva. U promet se puštaju kada se na njima i u njima nalazi obilna količina gljivače (micelija). Promjera su 11 mm i dužine 4 cm. Nakon kupovine mogu se čuvati u hladioniku šest mjeseci bez gubitka kakvoće. Mogu se nabaviti u boljim poljoprivrednim ljekarnama ili izravno kod proizvođača.

Za nacjepljivanje, osim drvenih čepova s gljivačom potrebni su bušilica, pinceta i svrdlo za metal promjera 11 mm. Svrdlo za metal dobro buši sirovo drvo, dok su svrdla za drvo namijenjena bušenju suhog drveta i nisu dovoljno učinkovita u vlažnom drvetu.

Drvo koje se nacjepljuje može biti panj nisko odrezan pri zemlji, deblo odrezano 1 - 2 metra iznad zemlje i oblica odrezana na 1 m dužine. Pri nacjepljivanju svakog drveta treba se voditi istim načelima. Prvi vijenac rupa mora biti 10 cm od kraja debla ili oblice. Svaki idući vijenac mora biti 20 cm ispod gornjeg. Unutar vijenca rupe su razmaknute 10 cm jedna od druge. Dubina rupa mora biti 5 cm. Nakon bušenja rupa u njih odmah treba staviti čepove. Nije dobro danas probušiti sve rupe i onda za nekoliko dana ili tjedana u njih staviti čepove, jer će se u međuvremenu u izbušene rupe naseliti neke druge gljive koje rastu na drvetu. Korištenje čiste pincete kojom se uzimaju čepovi iz staklenke preporučljivo je jer se čepovi ne diraju prljavim rukama kojima se bušilo drvo.

Čepovi se pridržavaju pincetom i lagano ukucaju čistim čekićem dok potpuno ne uđu u drvo. Kada se sve probušene rupe zatvore čepovima, postupak nacjepljivanja je gotov. Ako imate mogućnosti, čepove i okolnu koru možete premazati rastopljenim voskom ili parafinom. Obvezno je gornjih 50 cm debla ili cijeli panj , ako je nisko odrezan, prekriti crnom plastikom kako bi se spriječio podrast odrezanog drveta i možebitno odbacivanje nacijepljene gljive.

Gljive nacijepljene ove zime prorastat će kroz drvo tijekom proljeća i ljeta te će prve plodove dati početkom jeseni. U ovisnosti o vrsti gljive i drveta te vremenskim uvjetima, gljiva će plodonositi idućih 3 - 5 godina i dati plodove teške oko 30 posto početne težine drveta. Na ovaj način moguće gotovo sve bjelogorične vrste drveta je cijepiti mnogim jestivim i ljekovitim gljivama. Mnoge stare voćke koje bi ionako trebalo izvaditi mogu se nacijepiti gljivama i nakon nekoliko godina uživanja u ukusnim plodovima neće biti problema s uklanjanjem debla ili panjeva.


Izvori

Gospodarski list


Tagovi

Povrćarstvo Gljive