Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Butternut
  • 23.04.2023. 13:30

Muškatna tikva - violina: Otporna na bolesti, cvjeta do kasnih jesenskih mrazeva

Plodovi su najčešće kruškolikog oblika podsjećaju na violinu premda ima ovalnih i prijelaznih formi između ova dva oblika, težine tri do osam kilograma

Foto: Đorđe Lalić
  • 1.579
  • 116
  • 0

Muškatna (butternut), bundeva šećerka ili putar tikva, potječe iz Centralne Amerike i odatle je proširena dalje po svijetu, zato bolje uspijeva u toplijim krajevima. U uvjetima umjereno kontinentalne klime, kako kaže stručna savjetnica Svetlana Zlatarić, po biljci može dati tri do četiri ploda, a zeleni plodovi ako im očvrsne kora i uberu se s drškom, mogu se dugo koristiti tijekom zime.

"Inače, plodovi se beru kada dobiju crvenu boju i kada se drška osuši. Na suhom i 'promajnom' mjestu plodovi se mogu čuvati cijele zime, najbolje na temperaturi od pet do 10 stupnjeva Celzijusa", napominje.

Ima malu sjemenu šupljinu

Muškatna se razlikuje od obične tikve ili bundeve, po tome što ima vrlo malu sjemenu šupljinu koja je smještena na vrhu ploda. Plodovi su najčešće kruškolikog oblika, podsjećaju na violinu premda ima ovalnih i prijelaznih formi između ova dva oblika, težine tri do osam kilograma. Zreli plodovi imaju narančasto-crvenu koru, a meso narančasto. Hranjiviji su i ukusniji zreliji i krupniji plodovi.

Vrlo je otporna na bolesti posebno na pepelnicu, tako da nema potrebe za zaštitom. 

Sok od tikve prava je energetska bomba - pasteriziran duže traje

"Sjetva se obavlja krajem travnja ili početkom svibnja, najbolje na njivi koja je cijelog dana izložena suncu. Nicanje traje dvadesetak dana. Najbolje uspijeva na plodnim tlima, bogatim organskim tvarima. Poželjno ih je uzgajati pored nekih ograda gdje se mogu penjati", kaže ova stručnjakinja i dodaje da su vriježe dugačke, razgranate do pet metara dužine.

Inače, sadnja presadnica obavlja se nakon moguće pojave mrazeva. U kontinentalnoj Hrvatskoj to bi bilo iza 15. svibnja, a na jadranskoj početkom travnja.

Cvjetaju do kasnih jesenskih mrazeva

Zlatarić navodi kako na svakih 10 do 15 centimetara ima koljence iz kojeg izbija krupan list na dugačkoj dršci. Cvjetovi se javljaju tek poslije 10-15 listova, od korijena, najprije muški. Ženski se javljaju relativno kasno na glavnoj vriježi tek nakon 20-og lista.

"Ostaju otvoreni dan-dva ovisno od vremenskih uvjeta i mogućnosti oplodnje koju obavljaju kukci, najčešće pčele", kaže i dodaje da kad počne cvjetanje, traje do kasnih jesenskih mrazeva.

Riječ je o biljkama koje stvaraju veliku vegetativnu masu, krupne plodove i zbog toga za sjetvu treba odabrati kvalitetna, humusom bogata tla. Na isto mjesto ih možete posaditi tek poslije nekoliko godina, najbolje između tri ili pet godina.


Tagovi

Muskatna tikva Tikva violina Šećerka Otporna na bolesti Uzgoj tikve


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić