Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Suzana Bogdan
  • 29.08.2016. 09:00

Medicinska sestra i uspješna poljoprivrednica

Evidentni su pomaci u poljoprivredi u dalmatinskom zaobalju, posebice u povrćarstvu Cetinskog kraja, o čemu svjedoče i svježi kvalitetni povrćarski proizvodi OPG Suzana Bogdan u Sinju. Riječ je o OPG-u koji će ove godine proizvesti više od 10 tona povrća, čije su rajčice kvalitetom, svježinom, bojom, veličinom i okusom prepoznatljive ne samo u Cetinskom kraju, nego i znatno šire!

  • 5.620
  • 576
  • 0

Štand OPG Suzana Bogdan na gradskoj tržnici usred Sinja je prepoznatljiv po izdašnoj ponudi povrćarskih proizvoda uglavnom rajčica, paprika, tikvica, patlidžana, mahuna, kapule, blitve, zelene salate koje izgledom i mirisom privlače potrošače.

Na jednoj betonskoj ploči gospođa Suzana, inače medicinska sestra zaposlena u Splitskoj bolnici, gotovo svakodnevno nudi svježe poljoprivredne proizvode svog OPG-a koji uspješno vodi zahvaljujući i desnoj ruci njezina muža Darka.

"Naša je sinjska obitelj poznata po proizvodnji raznovrsnog kvalitetnog povrća, ali ne proizvodimo krumpir, kupus i špinat. Prodajemo svježe povrće ubrano u jutarnjim satima istog dana kada ga prodajemo, ili dan prije. Ujedno uzgajamo i sadnice, što je također bitno za naš OPG. Nudimo 11 vrsta svojih domaćih rajčica - od najvećih do najmanjih cherry rajčica, nekoliko vrsta paprika, četiri vrste tikvica, patlidžane, domaću mrkvu, blitvu, zelenu salatu, grah trešnjevac kao svježe zrno, mahune, sve vrste kapule, peršin.

U ponudi više od 10 tona povrća

Ove ćemo godine imati i ponuditi tržištu više od 10 tona domaćeg svježeg povrća proizvedenog na oko 10.000 metara četvornih, isključivo na našem otvorenom zemljištu koristeći i sustave navodnjavanja kad god zatreba", ističu zadovoljstvo supružnici Suzana i Darko Bogdan.

Vole reći kako je proizvodnja rajčica domaći brend njihova OPG-a, prepoznatljivog po tradicionalnoj proizvodnji povrća zahvaljujući Darkovoj majci pokojnoj Ani i njegovu ocu Stipi, tzv. Irudu. Dodaju da još proizvode i voće, jabuke i šljive, a u sklopu OPG imaju i maslinik od 40 stabala. Uskoro će im doći na rod i mlada stabla trešanja. Rekoše kako nemaju toliko zemljišta kako bi mogli proizvoditi više poljoprivrednih kultura u Sinjskom polju i okolici.

U berbi tikvica

"Što se tiče proizvodnje i prodaje povrća, uopće nemam problema, ne samo kao voditeljica OPG-a jer sam sa svojim mužem Darkom nastavila uhodanu tradiciju u tome, dok su oni koji su tek počeli u drugoj situaciji ne samo zbog pomanjkanja poljoprivredne mehanizacije, edukacije, neupućenosti u uzgoj i zaštitu povrća. Moj svekar Stipe se time bavi cijeli život, muž Darko više od dva desetljeća, a ja sedam godina. Nama je u svakom slučaju jednostavnije, nekako lakše, nego početnicima odnosno onima koji se sada žele uključiti u sličnu poljoprivrednu proizvodnju.

Uhodano znanje i iskustvo ipak olakšava

Jer osim bogate tradicije, imamo i neko znanje i iskustvo u tome, poljoprivrednu mehanizaciju, dakako i nekakvu ljubav za povrćarstvo. Najteže mi je ručno ubrati tolike povrćarske proizvode, osobito sitne rajčice gdje je potrebno puno ruku. Tako mi je svaki dan, baš kao i momom mužu. Oboje smo zaposleni na državnom poslu u Splitu, ja kao medicinska sestra u bolnici, a on kao profesionalni vozač u HV u Lori te svaki dan putujemo. Najlakše nam je prodati naš tako kvalitetan i svjež proizvod. Proizvodimo povrće isključivo za domaće tržište kako bismo opskrbili potrošače Grada Sinja i okolice, no želimo se postupno širiti i prema primorskim gradovima Splitu, Trogiru, Omišu, čak i susjednim otocima", najavljuje gđa Suzana Bogdan.

Kreću na tržište dalmatinskih gradova

Naglašava kako nju i njezina muža raduje i činjenica što potrošači itekako prepoznaju svježi kvalitetni proizvod njihova OPG-a. S obzirom na količinu i raznovrsnost svježih povrćarskih proizvoda, Bogdanovi ističu kako im je potrebna veća tržnica poput splitske, trogirske, omiške kamo se žele širiti svojom prodajom. Kažu kako su i taj svoj projekt gotovo osmislili, organizirali, uostalom kao i proces proizvodnje i zaštite povrća od polja do stola. Vele kako je to samo pitanje dana ili tjedna kada će proizvodima krenuti i prema dalmatinskom priobalju odnosno primorskim gradovima, najprije splitskom tržištu.

Rajčice su njihov brend

"Nama bi na sinjskom području trebao bar jedan pogon za preradu povrća, gdje odlično uspijevaju paprike. Bilo bi dobro i kada bi netko ovdje pokrenuo prerađivački pogon paprika u kojem bi se to povrće sušilo, mljelo. U početku ne bi trebalo ići na velike kapacitete, nego tek simbolično, ali predvidjeti mogućnost postupnog širenja prema zahtjevima proizvodnje i potrošnje, odnosno tržišta. Taj bi projekt vjerojatno motivirao i mlađe nezaposlene ljude kojima treba dati uvjete, dakako i vidove edukacije, te ih pripremiti za život i u ruralnom prostoru odnosno za poljoprivredu.

Edukacija počinje odmalena

Sve počinje u dječjem vrtiću i obitelji, poslije u školovanju, jer edukacija ne počinje za mlade ljude kada su u 20-toj godini života. I djeca u vrtiću bi morala znati što jedu, gdje i kako se proizvodi hrana koja im se pripravlja. Jer, o poljoprivredi se nigdje ne uči nego samo u srednjim stručnim školama i na fakultetima, a roditelji dosta griješe kada kažu svojoj djeci dok se školuju: Ako ne budeš dobro učio (la), ostat ćeš raditi na zemlji, čuvati blago, pa ćeš biti poljoprivrednik i stočar! Kao da se zaboravlja i na činjenicu kako svi kroz život nosimo uglavnom ono što smo naučili u svom domu", komentira Suzana Bogdan.

Kao da uopće ne zna što bi mogla poručiti Ministarstvu poljoprivrede i njegovim resorima, tvrdeći kako ni poticaji nisu toliko bitni ako se ne radi u toj iznimno važnoj gospodarskoj grani, posebice na primjeni već usvojenih zakona i na realizaciji razvojnih projekata. Mjerodavne želi podsjetiti tek na činjenicu kako na svim razinama u poljoprivredi nitko ništa pametno ne radi, a malo tko želi poticati vrijednog poljoprivrednika, pa izgleda kako se ne mogu otkriti prave vrijednosti rada u toj važnoj djelatnosti.

Malo tko želi poticati vrijedne ljude

"Čini se kako se projekti i studije planske poljoprivredne proizvodnje i okrupnjavanja zemljišta, malih parcela u veće površine, rade samo onda kada su izbori. I to nije ono pravo. Znači, planovi, projekti i studije se rade svake četvrte godine uoči novih izbora kada čujemo i doživljavamo samo pusta obećanja. Zatim se stave u ladicu gdje stoje četiri godine do novih izbora. I opet kažu: Evo ga, mi imamo plan!", iako ga nitko nije pročitao.

Zašto se o problemima priča samo za vrijeme izbora?

"A ja se uistinu mogu pohvaliti mojim rajčicama koje su brend našeg OPG-a, kao rezultat našeg rada, truda, znoja, ulaganja; dakako i kao rezultat naše ljubavi prema povrćarstvu koje na sinjskom području još nekako ide jer poljoprivrednici tu nešto rade. Kada bi bilo suradnje, organizacije, ali i udruživanja, moglo bi se više postići unatoč kratkom razdoblju pogodnih klimatskih uvjeta jer su u ovom podneblju temperature prilično niske, čak i u proljeće kada mraz uništi mnoge poljoprivredne kulture", primjećuje Suzana Bogdan.

Njezin suprug Darko predlaže da bi poticaja više trebalo usmjeriti malim OPG-ovima u poljoprivrednoj proizvodnji, ali pratiti realizaciju tih sredstava kako se ne bi trošila nenamjenski. Drži kako je problem što poticaj dobiju uglavnom veliki OPG-ovi i trgovački centri, a što se tiče radnog dana Suzana Bogdan i njezin suprug Darko zaključuju:

"A naš radni dan traje od jutra do mraka, često radimo i noću dok sortiramo povrće prema vrsti, veličini.; dok ga operemo, upakiramo i pripremimo na tržište. Sami radimo i marketing, a naš se posao najbolje vidi u ponudi proizvoda na štandu kad potrošači doznaju što proizvodimo. Svima u Ministarstvu poljoprivrede poručujemo neka riješe samo ono što su obećali poljoprivrednicima, proizvođačima hrane. Mnogo toga se toga još ni počelo nije ostvarivati, iako je riječ o odgovornom i zahtjevnom poslu, djelatnosti od koje svi živimo!"


Fotoprilog


Tagovi

Poljoprivreda-povrćarstvo OPG Suzana Bogdan

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]