Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita kupusa
  • 03.06.2023. 10:30

Kupusna stjenica - značajni štetnik, pregledajte kupusišta!

Napada sve kupusnjače te ih je potrebno sakupljati čim se primijete na biljkama. Kako je razlikovati od vatrene stjenice koju ne treba uništavati?

Foto: Bojan Kecman
  • 1.584
  • 76
  • 0

Zahvaljujući blagoj zimi na uzgajanom i ukrasnom bilju je obilje štetnika. Tek što su pojedine biljke započele vegetaciju krenuli su problemi s kukcima, što ranijih godina nije bio slučaj. Svemu tome doprinijeli su visoki temperaturni skokovi u ranijem periodu. 

Takav problem se javlja i u plastenicima gdje su se na kupusu vrlo brzo nakon presađivanja primijetila značajna oštećenja i prisustvo kupusne stjenice, Eurydema oleracea, a još su značajne Eurydema ventralis te Nezara viridula.  

Karakteristične po boji

Oštećenja čine i ličinke i imago isisavajući sokove s lista. Karakteristične su po boji pa se često nazivaju i crvene kupusne stjenice. Osim kupusa, napada i sve ostale kupusnjače. U velikom broju mogu nanijeti ogromnu štetu te ih je potrebno čim se primijeti na biljkama (zna se dogoditi i na tek posađenim kao što je slučaj ove godine) sakupljati i iznositi iz plastenika ili vrta.

Mogu nanijeti ogromnu štetu

Simptomi oštećenja se ogledaju u vidu bijelih isisanih tačkica koji kasnije nekrotiraju. Nekrotirani dijelovi lista pucaju, suše se i list postaje šupalj na tim dijelovima. Često se ova stjenica zamijeni s izgledom vatrene stjenice koja ima također crvene šare po sebi, ali i crni trokut s dvije točke u čemu je i razlika između ova dva kukca. Vatrena stjenica nije štetnik uzgajanog bilja te je ne treba uništavati.

Kupusna stjenica je insekt veličine oko 1 cm s crnim pjegama na površini tijela. Jaja su sivkaste boje koja polaže na naličju lista u dva ili više redova. Sve vrste kupusnih stjenica prezimljavaju ispod ostataka bilja ili u zatvorenom prostoru. U proljeće čim se temperatura povisi izlijeću i započinju svoj razvojni ciklus.

Kako ih suzbiti?

Vrlo ih je teško suzbiti insekticidima, kao i sve vrste stjenica jer su postale rezistentne na većinu aktivnih tvari i zato treba reagirati čim se primijete. Zasad još dobro djeluju insekticidi na bazi aktivne materije lambda-cihalotrin, ako proizvodite povrće po konvencionalnom načinu proizvodnje ili primijeniti neem ulje ako se držite ekološkog principae.

Također, dobar rezultat postiže se relativno novim preparatimana bazi aktivnih tvari klorantraniliprol i lambda-cihalotrina, te na bazi deltametrina.

Kao što smo naveli ranije poželjno ih je odmah prikupljati čim se primijete na uzgajanom bilju da bi im se populacija smanjila, a dobri rezultati se postižu i postavljanjem lovnih pojaseva.


Tagovi

Kupusna stjenica Štetočina Uzgoj kupusa Plastenička proizvodnja Eurydema oleracea


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u sektoru agrobiznisa. U stalnom kontaktu s poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]