Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest povrćarima
  • 11.06.2015. 13:00
  • Međimurska

Kako zaštititi grah i mahune?

Obavijest Savjetodavne službe za povrćare.

  • 21.878
  • 163
  • 0

Početkom druge dekade ovoga mjeseca, nastavlja se trend iznadprosječno vrućeg i sparnog vremena, bez kišnih razdoblja. Slijedećih nekoliko dana očekuje se rast najviše dnevne temperature zraka na vrijednosti veće i od 30°C.

Usjevi graha i mahuna pri uzgoju na otvorenom gredicama i poljima, nalaze se u vrlo osjetljivom stadiju, odnosno pred početak ili sam tijek cvatnje. Vrlo visoke temperature i ukupna dnevna sunčana radijacija veća od 7.200 W/m², negativno djeluju na cvatnju i oplodnju graha i mahuna. Protekle su sezone, zbog obilja vlage i nešto svježijeg ljetnog razdoblja, kod većine proizvođača ostvareni rekordni prinosi graha, ali su se također razvijali i uzročnici bolesti lišća i mahuna, primjerice, hrđa (Uromyces) i smeđa pjegavost ili antraknoza (Colletotrichum), a od bakterijskih bolesti, prstenasta pjegavost (Pseudomonas, Xanthomonas). Od štetnika se na usjevima graha i mahuna gotovo svake godine javljaju grahov žižak (Bruchus pisorum) i lisne uši (Aphidae). U zaštićenom uzgoju visokih mahuna, moguća je pojava i fitofagnih grinja (Tetranychus urticae), a vrlo visoke temperature koje bilježimo već desetak dana, vrlo vjerojatno će pogodovati razvoju koprivine grinje i na gredicama odnosno poljima graha. Većina proizvođača za vlastite potrebe uzgaja domaće populacije graha, pa zdravstvena ispravnost usjeva ovisi i o kvaliteti sjemena kojeg su koristili za reprodukciju.

Tablica 1. Neka sredstva za zaštitu bilja dopuštena za zaštitu usjeva graha u našoj zemlji:

Pripravak

Štetni organizam

Primjena

Karenca

Fungicidi

Champion 50 WG

bakterijska pjegavost

0,5 %

35 dana

Neoram WG

smeđa pjegavost, hrđa, bakterioze

0,15-0,2 %

Pyrus SC

siva plijesan

1,5 lit./ha

14 dana

Signum DF

hrđa, siva plijesan

1,0 kg/ha

21 dan

Switch WG

siva plijesan, bijela trulež

0,5-0,8 kg/ha

14 dana

Insekticidi

Affirm WG

sovice

0,1-0,15 %

3 dana

Calypso SC

lisne uši

0,2 lit./ha

7 dana

Decis 1.25 EC

lisne uši,kukuruzni moljac, pipa mahunarka

0,3-0,5 lit./ha

7 dana

Fastac EC

štitasti moljci

0,3 lit./ha

14 dana

Karate Zeon

lisne uši

0,15 lit./ha

3 dana

Pirimor WG 50

lisne uši

0,04-0,06 %

7 dana

Neemazal-T/S

lisne uši, štetne gusjenice

2-3 lit./ha

Ovisno o vrsti štetnog organizma moguće je koristiti neka od dopuštenih sredstava za zaštitu bilja u našoj zemlji (vidi Tablicu 1.).

U uvjetima vrlo visokih temperature i toplinskoga stresa ne preporučujemo koristiti bakarne fungicide.

Prijašnje sezone (2011., 2012. i 2013.), potvrdile su da suša i visoke ljetne temperature vrlo negativno utječu na usjeve graha. Javlja se palež najmlađih i najnježnijih biljnih organa, a i biljke često u takvim nepovoljnim uvjetima, odbacuju tek oplođene cvjetove. Biljkama možemo pomoći primjenom lisnih hranjiva s naglašenim sadržajem aminokiselina ili morskih alga odnosno pripravcima kao što su Bioplex, Trainer, Drin, Poly-Amin, Megafol ili Amalgerol Premium. Preporučujemo ih primijeniti preventivno, već prije razdoblja visokih temperatura i nedostatka vlage, kako bi biljke naknadno u stresnim uvjetima imale više energije za preživljavanje. Takvi pripravci nisu otrovni, nemaju propisanu karencu i moguće ih je koristiti i u ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Akcije sakupljanja ambalažnoga otpada u Međimurskoj županiji bit će organizirane tokom listopada ove godine, a o detaljima ćemo vas izvjestiti uskoro.

mr. sc. Milorad Šubić
milorad.subic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Grah Mahune Gredice Polja Osjetljiv stadij Cvatnja Oplodnja Hrđa Smeđa pjegavost Prstenasta pjegavost Grahov žižak Lisne uši Fitofagne grinje Koprivine grinje Domaći grah Bakarni fungicidi Lisna hra


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.