• Uzgoj artičoke
  • 06.05.2020. 18:00

Kako uzgojiti artičoku u posudi?

Artičoka se uzgaja radi jestivih cvjetnih pupoljaka koji su bogati esencijalnim tvarima. Ukoliko imate ograničen prostor, možete ju uspješno uzgojiti i u posudi.

Foto: Depositphotos/SvetlanaSF
  • 440
  • 51
  • 0

U toplim se klimama artičoka (Cynara scolymus) uzgaja kao trajnica, a u hladnim kao jednogodišnja biljka. Pripadaju porodici glavočika, uzgajaju se radi cvjetova koji se beru prije cvatnje, a bogati su esencijalnim tvarima poput vitamina C, magnezija, kalija te vlaknima, a ako nemate vrt ili okućnicu, uspješno ju možete uzgojiti i u posudi.

Važan je pravilan odabir posude i vrijeme sadnje

Potrebna vam je posuda i širine i dubine od 40 do 50 cm jer se korijen biljke koja u sezoni da od 26 do 44 ploda dosta širi i stoga treba puno prostora. Mogu doseći visinu od 90 do 150 cm, a ako ih uzgajate više istovremeno, sadite ih na udaljenost od najmanje 90 cm. Ako ih odlučite imati kao trajnice, odaberite puno veće posude.

U toplijim klimatima one se mogu saditi u proljeće ili jesen, a u kontinentalnom dijelu je najbolja njihova sadnja u proljeće. Za rani uzgoj posadite ih osam tjedana prije zadnjeg predviđenog mraza i to u zatvoreni  prostor pa kasnije iznesite van.

Savjeti za uzgoj artičoke - povrća bogova

Mogu se uzgajati iz sjemena, ali tako uzgojene obično cvjetaju tek druge godine. Razmnožavaju se i iz izdanaka koji rastu oko matične biljke i tada daju cvijet iste godine. Također, možete kupiti i presadnice u vrtnim centrima ili putem interneta.

Vlagu u tlu zadržite pomoću malča

Prije sadnje sjeme se potopi u mlakoj vodi preko noći, a sutradan se sije na dubinu od oko 0,6 cm. U povoljnim uvjetima ono klija za oko dva tjedna. Važno je tlo održavati vlažnim, a kada presadnice imaju dva para lista i budu visoke oko 8 cm presadite ih u veće posude.

Artičoke dobro podnose i hlad, ali to utječe na cvjetne pupoljke. Dobro uspijevaju na suncu, ali u vrućim krajevima dobro ih je držati tijekom popodneva na prostoru zaštićenom od sunca. Za sadnju se koristi plodno, pjeskovito do ilovasto i dobro drenirano tlo s pH od 6 do 7. Supstrat je dobro pomiješati s kompostom ili univerzalnim granuliranim gnojivom.

Važno je biljku redovno zalijevati jer joj treba puno vlage za stvaranje cvjetnih pupova. Na supstrat nanesite sloj malča kako bi zadržao vlažnost zemljišta i grijao tlo što rezultira bržom cvatnjom.

Savršen temperaturni raspon za uzgoj ovih biljaka je od 10 do 25°C, a prekomjerna vrućina rezultira njihovom preuranjenom cvatnjom.

Prihranjujte artičoku jednom mjesečno

Biljku prihranjujte tekućim gnojivom jednom mjesečno u fazi rasta i kod pojave prvih pupova. Prije prihrane ih zalijte i izbjegavajte polijevanje lišća tekućim gnojivom jer bi moglo doći do ožegotina. Osigurajte im dovoljno zraka kako ih ne bi napadali štetnici i patogeni.

Ima široku primjenu 

Plodovi se beru kada budu veličine jabuke, a izuzetno su bogati vlaknima, proteinima, vitaminima C, B6 i K, tiaminom, riboflavinom, magnezijem, kalijem i cinkom. Prije konzumacije artičoke njezina se cvjetna loža treba očistiti od ljuskastih listova, a pripremati se može na razne načine. 

Također, koriste se za pripravu raznih alkoholnih i bezalkoholnih napitaka, lijekova i farmaceutskih proizvoda, dodataka za prehranu, zaslađivača i slično. Sjeme artičoke sadrži do 45% ulja pa se od nje radi i ulje, ali i kreme za kožu te bojila za tkanine.


Povezana biljna vrsta

Artičoka

Artičoka

Sinonim: gardun | Engleski naziv: Artichoke | Latinski naziv: Cynara scolymus L.

Artičoka je višegodišnja biljka, no uzgaja se i kao jednogodišnja. Korijen je dubok i razgrant, lancetasto lišće na sebi ima dlačice i bodlje i čini rozetu, a cvjetovi su... Više [+]

Tagovi

Artičoka Uzgoj artičoke u posudi Cynara scolymus Sjetva


Autorica

Martina Popić

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Inače, popis 2021. kod nas na Dilju ide #beee laganini.