Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Združeni usjevi
  • 02.10.2015. 12:40

Kako pravilno uzgajati biljke u zajednici?

Združivanje je jedna od najvažnijih i najprimijenjenijih mjera u poljoprivredi. Ukoliko se uspostavi dobar izbor biljaka, mogu se očekivati dobri rezultati.

Foto: depositphotos.com/vision.si
  • 1.723
  • 228
  • 0

Kako svake godine, združeni usjevi daju poprilično dobre rezultate što se tiče ishrane ljudi, ali i životinja, tako smo i ove godine imali dosta dobre i kvalitetne prinose zahvaljujući pravilnom odabiru vrsta za združivanje useva.

Najvažnije je da u takvoj zajednici vrste odgovaraju jedna drugoj, kako ne bi došlo do negativnih posljedica. Pri združivanju usjeva razlikuju se glavni i sporedni usjev i nijedan od njih ne smije trpiti ili iz nekog razloga zaostati u porastu i razvoju. Zbog toga postoje različite kombinacije kultura koje se međusobno podnose i koje se mogu uzgajati zajedno bez nekih većih problema.

Kriteriji koji se moraju poštovati

Za združivanje usjeva u ratarstvu postoje kriteriji koji se moraju poštovati: biljke sa dubokim korjenovim sustavom se uzgajaju sa biljkama sa plićim korijenom, potom, biljke sa uspravnim i visokim stablom uzgajaju se sa onim biljkama čije je stablo puzavo i nisko.

Najperspektivnije kombinacije ratarskih kultura, koje su ujedno i najzastupljenije kod nas su:

  • zob i grahorica
  • sirak i soja
  • kukuruz i zlatni grah Vigna (krmna biljka slična grahu)

Tu su i kombinacije povrćarskih kultura koje se vrlo često nalaze na našim površinama:

  • mrkva i salata
  • rajčica i spinat
  • rajčica i rotkvica

Međutim, združivanje usjeva se može primijeniti i kombinacijom ratarskih i povrćarskih kultura:

  • kukuruz i tikve
  • kukuruz i grah
  • zob i grahorica

Leguminoze povoljno djeluju na strukturu zemljišta, a žita smanjuju polijeganje leguminoza dajući im oslonac. Zbog toga je jako korisno uzgajati dvije biljke zajedno!

Smanjuje se zakorovljenost

Možemo vidjeti da se kulture koje uzgajamo kao združeni usjev znatno razlikuju, ne samo po porodicama iz kojih potječu, već i po potrebama za svijetlošću, vodom, hranom, po izgledu, visini, bolestima i štetočinama koje ih napadaju, što je jedan od najvažnijih razloga. Jer ukoliko dođe do pojave bolesti ili napada nekog štetnika, lakše ćemo je suzbiti, pošto se zajedno mogu uzgajati oni usjevi koje ne napadaju iste bolesti i štetočine.

Također, združivanjem usjeva se znatno smanjuje zakorovljenost, samim tim što korov gotovo nema prostora za rast i razvoj. Ne samo na poljoprivrednim institutima, već i na obiteljskim gospodarstvima, združivanje usjeva je postalo sve popularnije, jer se time osigurava hrana, ali i se i maksimalno koristi prostor, to jest zemljište.

Međutim, oni koji se bave ovim poslom moraju voditi računa da parcele ne budu pretjerano velike, zato što je obično mehanizacija prilagođena jednoj vrsti biljke, kao i sredstva za zaštitu. Stoga, stručnjaci nalažu da vrste treba prilagoditi uvjetima sredine, ali i voditi računa o njihovim potrebama koje se odnose na ishranu i navodnjavanje. Također, jedan od malog broja problema pri združivanju usjeva može biti činjenica da ne postoje posebne sorte, tj. hibridi koji su namijenjeni za ovakav tip proizvodnje. U organskoj proizvodnji se, međutim, radi na stvaranju novih sorata i hibrida, pre svega strnih žita, namijenjenih ovoj proizvodnji.

Primjer združivanja kukuruza i graha

Mogu se uzgajati u istom redu ili naizmjenično, ali mora se voditi računa da se kukuruz ne sije gusto. Obično se potroši oko 50 kilograma sjemena graha po hektaru. Pored niskih sorti graha, uzgajaju se i lozaste, ali i visoke. Godinama se na primjeru dokazivalo da se kukuruz i grah mogu zajedno uzgajati bez nekih većih problema, a to su pokazali i rezultati.

Foto: depositphotos.com/vision.si


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Kukuruz Grah Štetnici Zakorovljenost Bolest Leguminoze Kriteriji Pravilna kombinacija Glavni usjev


Autorica

Jovana Cvetković

Više [+]

Magistrica poljoprivrede i studentica fitomedicine. Vječno zaljubljena u prirodu, biljnu proizvodnju i fotografiju. Uporna, ambiciozna i velika sanjalica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]