Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sadnja rajčice
  • 10.04.2019. 10:30
  • Požeško-slavonska, Požega

Kako pravilno presaditi pikirane rajčice u plastenik?

Ponovno smo posjetili imanje obitelji Japarić na kojemu nam je Tomica Japarić otkrio male i velike "tajne" posla pikiranja rajčice.

Foto: Youtube/screenshot
  • 4.171
  • 141
  • 0

Dva tjedna nakon što je rajčica u povrtnjaku obitelji Japarić iz Požege presađena u veću posudu, rječnikom profesionalaca pikirana, došlo je vrijeme za direktnu sadnju u plastenik.        

"Biljka je pojela što je imala i sada je red da se presadi u prostor na kojem će rasti i donositi plodove. Ovo su navučene gredice i crna malč folija i sada sadimo rajčicu. Bitno je da se rajčica, isto kao i sve biljke, ne posadi preduboko jer biljka mora disati", rekao je Tomica Japarić

Budući da bi odokativno bilo jako zahtjevno posaditi sve biljke na istu dubinu, za ovu radnju potrebni su određeni improvizirani alati.

Pripazite na razmak između biljaka

"Imamo za tu radnju posebne škare, uzmemo na otprilike nekih 40 do 45 centimetara od sljedeće biljke, budući da sadimo biljke u dva reda. Supstrat umočimo u prah od gljivica, mi taj proizvod zovemo Trianum, koji pomaže da biljka raširi sitnije korijenje. Bitno je da ne ode preduboko, sadite na razmak otprilike takav kada biljka poraste, da ima dovoljno zraka na svakoj strani", pojašnjava Japarić.

Rana sorta rajčice u plasteniku obitelji Japarić može rasti i do tri metra u visinu.   

"Visokoprinosne su i vi ih morate njegovati. Sljedeća faza je da se biljka poveže da ne bi pala i polomila se. Onda se plijevi, tako da se skidaju svi zaperci da ne bi bujala, jer svaka biljka po genetici mora bujati i stvarati zelenu masu. Onda mi to malo preusmjerimo otkinemo zaperke pa da ona buja u plodove. Tako do berbe dok ne pocrveni", otkriva Japarić.

Funkcije crne malč folije

Crna malč folija koja je postavljena na zemlju ima dvije osnovne funkcije: "Stavljamo foliju da uštedimo na vodi, jer kroz nju voda ne isparava. Vidite da je visoka temperatura u plasteniku, a druga prednost je što ispod nje ne raste trava. Sadnja je sada pomalo rizična jer po svim prognozama je rečeno da je moguća pojava mraza. Malo je rizično, ali više se čekati ne može. Biljke bi sada počele padati u svom rastu, već su požutile, počele bi još više žutjeti i onda treba biljci puno dok se oporavi", ističe Japarić.  

Kada se biljka posadi, zemlju je potrebno dobro zaliti vodom.

"U početku se mora zaliti dosta, da zemlja bude vlažna, a poslije onda više ne toliko, pogotovo kada dođe biljka u fazu zriobe, onda se smanji dotok vode, ali zato što biljka non stop rodna, stalno zamiče plodove. Onda morate konstantno voditi računa o plodovima pa tako u nedogled do kasne jeseni, dok opet ne dođe taj nesretni mraz ne "pofuri" sve, onda čistimo i opet idemo iz početka", rekao je za kraj Japarić.


Povezana biljna vrsta

Rajčica

Rajčica

Sinonim: paradajz, poma, pomidora, kavoda/kavada | Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Rajčica je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Tagovi

Rajčica Pikiranje Plastenik Presađivanje


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.