Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hidroponija
  • 07.02.2018. 09:00

Kako hidroponski uzgajati crveni luk?

Hidroponskim uzgojem mladog crvenog luka se vrijeme proizvodnje skraćuje za 15-20 dana, smanjuju se troškovi grijanja, pakiranje je lakše, luk ne treba prati da bi se uklonila zemlja, dobiva se potpuno čist ekološki proizvod, a rezultat svega je bolja cijena i veća zarada.

  • 1.511
  • 127
  • 2

Prednosti proizvodnje mladog crvenog luka bez zemlje u odnosu na klasičnu su različite. Najvažnije je to što je vrijeme proizvodnje kraće za 15-20 dana, a tako se postiže viša cijena, smanjuju se troškovi grijanja, pakiranje je lakše jer luk nije potrebno prati da bi se uklonila zemlja i dobiva se potpuno čist ekološki proizvod.

Optimalna temperatura 18°C-20°C

Prema riječima Dragomira Radića, crveni luk najbolje raste na temperaturi 18°C-20°C, dok na 30°C prekida rast. Pospješivanje rasta glavica luka u prva tri dana protječe u mraku, na temperaturi 24°C. Vrlo je bitno da u tom periodu glavice nemaju kontakt s vodom i da nisu u pretjerano vlažnom zraku, da bi se prvo razvili listovi. Razlog je taj - ako se glavica posadi u vlažnu zemlju, ona prvo razvija snažan korijenov sustav, pa tek nakon toga nadzemni dio, jer je za to biološki i genetski predodređena. Tako biljka gubi mnogo rezervi energije i hrane iz glavice, a i produžava se period rasta.

Promjer glavica za sadnju treba biti 3 cm - 4 cm

Za hidroponsku proizvodnju luka se koriste kontejneri s izbočinama na dnu, između kojih može protjecati voda, a da dno glavice ne dodiruje vodu, zato što u protivnom dolazi do truljenja. U nedostatku kontejnera s neravnim dnom može se koristiti krupna strugotina, rebrasti karton, kamena vuna ili neki drugi inertan materijal debljine do 2 cm.

Promjer glavica treba biti 3 cm -4 cm, a one se redaju gusto jedna do druge. Dragomir Radić napominje da za uzgoj treba izabrati rane sorte, a sadni materijal bi trebalo držati dva sata u toploj vodi prije "sadnje" na temperaturi 35°C - 40°C da bi se dodatno ubrzao rast.

Nakon pojave listova pojačati svjetlost

Listovi se pojavljuju poslije sedam dana, pa tada treba pojačati svjetlost. U zimskim uvjetima, tijekom oblačnih dana, treba koristiti dodatno osvjetljenje. Tek kada izbiju listovi, treba početi zalijevanje biljaka hranjivim rastvorom. To će značajno pomoći biljci, jer su rezerve hrane iz glavice prilično potrošene. Supstrat mora uvijek biti vlažan, ali ne i prevlažan. Kako bi se spriječilo truljenje luka, u vodu se može ubaciti vodik-peroksid.

Vodu mijenjati svaka 2-3 dana

Vodu treba mijenjati na svaka dva do tri dana, a u međuvremenu supstrat treba malo zasušiti na tri, četiri sata. Tako listovi mogu narasti 30 centimetara za dva tjedna. Sadnju treba obaviti sukcesivno svakih 10-15 dana radi neprekidnog snabdijevanja tržišta. Prilikom pakiranja dovoljno je samo odrezati korijen i skinuti stare ovojne listove, jer je biljka čista.

Foto: Susan S / Flickr


Tagovi

Hidroponija Crveni luk Hidroponski uzgoj Uzgoj crvenog luka


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Drage sve, sretan vam Dan žena!
Žive, zdrave i snažne bile!