• Bolesti češnjaka
  • 17.06.2014. 18:00

Hrđa je ove godine poharala i češnjak!

Napadi hrđe ove godine su zabilježeni i na češnjaku. Saznajte koje su kemijske i nekemijske mjere suzbijanja!

Foto: depositphotos.com, Timmary
  • 1.952
  • 111
  • 0

Uz jake napade hrđe na pšenici i kupinama, u ovoj godini hrđa je poharala i češnjak. Pojava prvih simptoma registrirana je u svibnju kao posljedica dugotrajnog kišnog i vlažnog vremena. U godinama sa umjerenim količinama oborina prvi simptomi mogu se naći krajem ljeta, kao i početkom jeseni.

Bolest izaziva sušenje lista što za posljedicu ima niže prinose

Uredosorusi na češnjaku

Na lukovičastom povrću hrđe se češće javljaju na češnjaku i poriluku, a manje na ostalim vrstama. Bolest mogu uzrokovati gljive roda Puccinia spp., a na češnjaku se javlja Puccinia allii. Simptomi na češnjaku lako se uočavaju i to u vidu narančastih okruglih ili izduženih ispupčenja, sorusa, koji u kasnijim fazama pocrne. Bolest se širi vrlo brzo i izaziva sušenje lista što za posljedicu ima smanjenje prinosa. Spore se prenose vjetrom, kišom i kukcima. Razvoju bolesti pogoduje vlažno vrijeme sa temperaturama zraka koje nisu previsoke. Pojava ove bolest češće se javlja na parcelama gdje su tla bogata dušikom, a sa manjim sadržajem kalija. Češća je pojava i u gušćim ili zakorovljenim usjevima gdje se vlaga duže zadržava.

Nekemijske i kemijske mjere suzbijanja hrđe

Sušenje lista češnjaka

Nekemijske mjere suzbijanja hrđe su:

  • odabir sorata koje imaju veći stupanj otpornosti
  • na kraju vegetacije obavezno ukloniti zaražene biljne ostatke
  • voditi računa o gnojidbi (na tlima bogatim dušikom, a nižim sadržajem kalcija infekcije su jače)
  • ne saditi u vlažnim podnebljima i na tlima na kojima se voda duže zadržava

Što se tiče kemijskih mjera suzbijanja bitno je za istaknuti da se hrđe ne javljaju svake godine u istom intenzitetu, no u povoljnim uvjetima kakva je ova godina, pokazale su se kao izuzetno opasne. Vrlo brzo se šire i suzbijanje je učinkovito ukoliko se bolest uoči u početnim fazama i odmah se izvrše tretiranja nekim od pripravaka na bazi triazola ovisno o dozvoli. Na češnjaku za suzbijanje hrđa dozvolu imaju sljedeći pripravci: Folicur EW 250, Orrtiva Top, Score 250 EC, Difcor.

Foto: depositphotos.com, Timmary


Tagovi

Bolesti češnjaka Hrđa Sušenje lista Niži prinosi Poriluk Puccinia allii Sorusi Dušik Kalij u tlu Suzbijanje Kemijske mjere Triazol Folicur Orrtiva Top Score Difcor


Autorica

Nikolina Fako

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seoski selebriti