Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj divljih šparoga
  • 29.08.2022. 16:30
  • Istarska, Vinež

Divlje šparoge - možemo li ih uzgojiti u vrtu kako bi u njima uživali i ljeti?

Šime Martinović vlastitim nas je primjerom uvjerio da možemo dok svoje znanje i iskustvo spremno dijeli sa svima koji pokažu zanimanje. U planu su radionice i predavanja diljem zemlje.

Foto: Blanka Kufner
  • 4.508
  • 296
  • 0

"Gotovo nitko nije vjerovao da se divlje šparoge uopće mogu uzgojiti u vlastitom vrtu", započinje Šime Martinović (60) iz Vineža nedaleko Labina, rođeni Zadranin koji se ovom delicijom gosti u vrijeme kada drugi o tome mogu samo sanjati - u kolovozu i rujnu.

S obitelji već testira što s njima, kako ih preraditi, jer u planu je prava farma šparoga, a želja im je nuditi više od svježeg proizvoda.    

Hrana za careve

Tržište postoji i cijena koja se postiže je visoka zato što se divlje i pitome kvalitetom i okusom ne mogu mjeriti jedne s drugima. "Šparoge nazivaju carskim jelom jer se ne radi o svima pristupačnoj namirnici", govori Martinović za kojega je najveće bogatstvo što njegova obitelj u njima uživa i u ovo vrijeme.

Za razliku od pitome, divlja šparoga intenzivnijeg je okusa i zdravija. Sadrži mnogo vitamina i minerala: najviše kalija, fosfora, sumpora, kalcija i magnezija. Ima malo ugljikohidrata, niske je kalorijske vrijednosti te obiluje celuloznim vlaknima pa se kao dijetalno povrće preporuča dijabetičarima.

Ime joj potječe od grčke riječi "asparagus" što znači izdanak. Njeni mladi izboji u priobalnom području uobičajeno se beru u travnju i svibnju, a na kontinentu u svibnju i lipnju.

Interes postoji

Šparoga može biti komercijalna tek nakon 5-6 godina, kazuje naš sugovornik, a do tada će ih uzgajivač imati dovoljno za privatne potrebe. S obzirom da se radi o dugoročnom projektu, ne preporuča da u posao ulaze oni koji žele samo profit. "Za ovo je potrebna prvenstveno ljubav prema zemlji", ističe.

Smatra da je uzgoj divljih šparoga izvrsna ideja za one koji već posjeduju voćnjake, maslinike ili barem vlastiti teren. Naime, mudro je iskoristiti razmak među stablima koja su, s druge strane, ovom povrću neophodna radi hladovine. Sve je više zainteresiranih koji mu se javljaju iz cijele Hrvatske, otkriva.

U planu mu je prava farma šparoga

Uzgojem divljih šparoga stvara se dodatni prihod koji bi, u današnje vrijeme kada su troškovi u poljoprivredi sve veći, mogao biti izuzetno važan. Uvjeren je da je netko tko već ima riješeno navodnjavanje na plantaži u velikoj prednosti "jer će imati maksimalan prinos".

U planu akumulacija vode

"Šparoga je slabi potrošač hranjiva i zato može biti sporedna kultura koja nakon jednog desetljeća ima šansu postati primarna kultura“, kaže ovaj svestrani entuzijast, ali dodaje da valja paziti na kiselost zemlje, postotak humusa i još poneke detalje.

U fazi je utvrđivanja koliko im je potrebno vlage. Važno je uzeti u obzir moguće redukcije, kao ove godine u Istri, pa je jedan od njegovih sljedećih koraka izgradnja rezervoara vode. Također želi što točnije utvrditi koliki su ukupni troškovi ovakvog uzgoja te prinosi.

Martinović pretpostavlja da je ovogodišnja suša krivac što njegove šparoge ovoga ljeta nisu cvjetale te neće biti sjemenja. Uobičajeno imaju mnoštvo žutih cvjetića, muških i ženskih, a kada će cvasti ovisi i o mikrolokaciji.

Poslovna šansa

Cilj mu je širiti znanje i zainteresirati ljude za ovaj projekt u čiji je uspjeh čvrsto uvjeren. Stoga je do sada održao nekoliko druženja prilikom kojih su mnogi već prepoznali poslovnu šansu, a u planu su nove radionice i predavanja diljem zemlje.

Martinović, inženjer strojarstva, suprug i otac dvoje odrasle djece, prije dolaska u Vinež nije imao doticaj sa zemljom. Međutim, suprugina obitelj ima dosta terena i u tome je uočio potancijal. Godinama se kao hobist bavio raznim vidovima poljoprivrede, ali sada najveću šansu vidi upravo u divljim šparogama.

Uzgaja i orahe

Prisjeća se kada je na njima - u šumi - prvi puta ugledao zelene bobice. To se zbilo u Dalmaciji i upravo mu je tada sinula ideja o uzgoju. Međutim, kada se te godine vratio po zrelo sjeme, nije ga bilo. Uskoro je shvatio da se bobicama goste ptice, no nije odustajao i sljedeće je godine u naumu uspio. 

Kopirajući prirodu, ali uz dosta pokušaja i pogrešaka, s vremenom je dobio lijepe divlje šparoge u vlastitom vrtu. On je dokaz da se uz znanje i volju može sve, a od velike pomoći može biti također udruživanje proizvođača, uvjeren je.

Nekada se bavio primjerice kupinama i malinama, sada uzgaja kivi, više vrsta krušaka, šljive, nekoliko vrsta mendula, orahe, šipak, žižule, breskve vinogradarke, grožđe, smokve te razno povrće.

"Treba samo pratiti prirodu i njene procese", smatra te poručuje da prirodu moramo čuvati kako bi imali prvenstveno zdravo tlo želimo li prehraniti sve brojnije stanovništvo. Također poziva sve zainteresirane da dođu u Vinež vidjeti što i kako on radi.


Fotoprilog


Tagovi

Divlje šparoge Šime Martinović Radionice Vinež Predavanja


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]