Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uređena zemlja
  • 01.08.2017. 18:00

Uskoro katastarske izmjere u 22 grada/općine

Posebni prioritet su katastarske općine koje nisu provedene u zemljišnoj knjizi kao i osnivanje zemljišnih knjiga tamo gdje one iz nekog razloga ne postoje.

Foto: KKŽ
  • 4.725
  • 200
  • 0

Ravnatelj Državne geodetske uprave dipl. ing. Damir Šantek, koprivničko-križevački župan Darko Koren te načelnici općina Legrad, Gornja Rijeka i Đelekovec kao i izvođači radova, potpisali su ugovore za obavljanje geodetsko katastarskih poslova na 4.412 hektara raspodjeljenih na 21.080 katastarskih čestica, što predstavlja prvu fazu u izradi katastra nekretnina na područjima spomenutih triju općina.

Župan Koren je kazao kako su sklopljeni poslovi vrijedni 15,8 milijuna kuna, od čega će županija u sljedeće četiri godine osigurati 15% novca odnosno 2,4 milijuna kuna, dok je ravnatelj DGU-e Šantek, istaknuo kako su ovih dana u raznim dijelovima zemlje, potpisani ugovori za katastarske izmjere na područjima 22 grada i općina, ukupne vrijednosti 80,4 milijuna kuna.

Još donedavno su podaci za neke katastarske općine bili na mađarskom jeziku

Koliko će vlasnicima zemljišta značiti što će im se, bez troškova, urediti katastarsko i gruntovno stanje njihovih parcela, ne treba niti govoriti, jer oni koji su sami krenuli u sređivanje "papira", znaju da je u pitanju skup i dugotrajan posao. Primjerice, na području katastarske općine Legrad u istoimenoj općini, ovakav je posao završen prije nekoliko godina i načelnik Legrada Ivan Sabolić, kazao je prilikom potpisivanja ovog ugovora, kako su mještani jako zadovoljni što su im podaci o nekretninama uređeni, jer su u toj katastarskoj općini bili jako zastarjeli, neažurni i vođeni na mađarskom jeziku.

Nakon spomenute, na redu će biti i katastarska općina Kutnjak. Potpisivanje ugovora bila je prigoda da od ravnatelja Državne geodetske uprave Damira Šanteka, doznamo nešto više o predstojećim poslovima te ustanove.

“Nakon dužeg vremena i smanjenog opsega katastarskih izmjera u proteklih nekoliko godina, Državna goedetska uprava se uz podršku Vlade RH, aktivnije uključila u postupak katastarskih izmjera kao strateškog cilja sređivanja stanja u prostoru kroz katastarske izmjere i obnovu zemljišnih knjiga. Ovo je veliki projekt vrijedan 80 milijuna kuna u kojem značajnu ulogu imaju i županije na području kojih će se ti poslovi obavljati. Osim ovih triju općina u Koprivničko - križevačkoj, izmjere će se provoditi i na području Osječko-baranjske županije i to grada Našica i općine Punitovci. U Požeško-slavonskoj županiji to su Lipik, Pakrac i Brestovac, u Ličko-senjskoj na području Plitvičkih jezera i Perušića, u Sisačko-moslavačkoj uređivat ćemo poljoprivredno zemljišta na području grada Siska te u Zagrebačkoj županiji, u Pisarovini. Na moru i priobalju katastaske izmjere bit će u Primorsko-goranskoj županiji odnosno općini Viškovo te u Zadarskoj županiji na području Obrovca, Kolana, Pakoštana, Pašmana, Bibinja, Svetog Filipa i Jakova, Jesenica, Lišana Ostrovičkih i Stankovaca.“

Najavljeno je i donošenje zakonskih izmjena koje će olakšati proces katastarskih izmjera. Koje promjene možemo očekivati?

Katastarske izmjere i obnove zemljišnih knjiga treba ubrzati

“Izrada novog Zakona o državnoj izmjeri i katastru nekretnina koji je naš krovni zakon, već je u tijeku, a što se tiče samih katastarskih izmjera i obnove zemljišnih knjiga, u suradnji s Ministarstvom pravosuđa radi se na redefiniranju i pojednostavljenju procesa provođenja postupka katastarskih izmjera te obnove zemljišnih knjiga kao i izlaganja na javni uvid podataka prikupljenih katastarskom izmjerom. Ujedno u zadnjem kvartalu ove godine planiramo donijeti i novi Pravilnik o izlaganju na javni uvid podataka prikupljenih katastarskom izmjerom. Tim aktivnostima i mjerama planiramo značajnije smanjiti vrijeme od početka izmjere do trenutka kada će vlasnici i posjednici dobiti uređene papire za svoje nekretnine“.

Budući da 15-ak godina pratim poljoprivrednu tematiku, često na terenu čujem od poljoprivrednika koji imaju zemlju na područjima na kojima se izmjere već obavljaju, da sve ide sporo, traje godinama i da na kraju opet ne dobiju "čiste" papire. Možete li to prokomentirati, iako je naravno poznato da se vlasništvom bave zemljišno - knjižni uredi?

"Trenutno u Hrvatskoj traju izlaganja odnosno javni uvidi u podatke dobivene katastarskom izmjerom na području 81 katastarske općine dok se u njih 90 još čeka početak toga procesa. Nažalost, on doista traje predugo i prosječno prođe između 4 i 5 godina do trenutka kada se osnuje nova zemljišna knjiga i stavi katastarski operat u primjenu. Svakako da smo nezadovoljni trajanjem postupka katastarske izmjere, ali kako su u taj proces uključene dvije institucije i to Ministarstvo pravosuđa i Državna geodetska uprava, gdje imamo 109 Zemljišno-knjižnih odjela pri Općinskim sudovima i 112 katastarskih ureda, potrebno je puno interakcije da se usklade potrebe i mogućnosti pojedinih ureda. Moram istaknuti da je postupak izlaganja samo jedan od više poslova koje obavljaju katastarski i zemljišno - knjižni službenici. Ponavljamo da vrlo intenzivno radimo na usklađivanju postupanja i pojednostavljenju procesa".

Petrinja je prvi grad u zemlji koji novac za katastarske izmjere pokušava dobiti iz EU

Izrada katastra nekretnina skup je posao, koristi li se u tu svrhu i EU novac te o kolikim je iznosim riječ?

“Što se tiče katastarskih izmjera, ne koriste se sredstva iz EU fondova. Trenutno postoje drugi izvori financiranja i to dijelom iz državnog proračuna, proračuna jedinica lokalne samouprave, kao i nešto rjeđe samih građana, temeljem odluka gradskih ili općinskih vijeća. Grad Petrinja kao prva jedinica lokalne samouprave pokušava osigurati sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj i prema dostupnim informacijama taj postupak teče u pozitivnom smjeru."

Može li se uopće pretpostaviti za koliko godina ili desetljeća će sve katastarske čestice u Hrvatskoj biti uređene?

“Pitanje je trebamo li mi uopće mjeriti cijelu RH ili samo interesantna područja i to npr. građevinska područja, područja koja služe gospodarskoj svrsi i poljoprivredna koja se privode svrsi. U svakom slučaju dnevno se događaju brojne promjene u katastarskom sustavu, godišnje imamo 60.000 elaborata, tako da je to živo tkivo koje se stalno mijenja i popravlja, ali svakako svi skupa trebamo uložiti i napor i sredstava za aktivnijim sređivanjem stanja u prostoru. Nalazimo i druga rješenja poboljšanja katastarskih podataka kao što su pojedinačno prevođenje katastra zemljišta u katastar nekretnina i homogenizacija katastarskog plana, međutim izmjera cijele katastarske općine najbolji je način sređivanja podataka o zemljištu.

Nemoguće je pretpostaviti kada će cijela zemlje biti katastarski i gruntovno uređena

Tu je naročito važna dobra informiranost građana da shvate da sređivanjem podataka o svojim nekretninama rade korist prvenstveno sebi, a često i svojim potomcima. Jednom sređeni podaci o nekretnini mogu biti ispravni i točni čitavo stoljeće pa i duže. Katastarske izmjere koje za konačan proizvod daju novi katastarski operat katastra nekretnina i novu zemljišnu knjigu, dobar su zalog za budućnost građana Republike Hrvatske.To su proizvodi koji, kao što se kroz povijest pokazalo na području naše zemlje, Slovenije, Austrije i Njemačke, služe i po 200-ak godina. Naravno da bi ih čim prije trebalo zamijeniti novijim i točnijim podacima gdje god je to moguće i ekonomski isplativo. Naročito što se koncept geodezije i katastra značajno izmijenio uvođenjem geoinformatike i tehnologije Globalnih navigacijskih satelitskih sustava. Posebni prioritet su katastarske općine koje nisu provedene u zemljišnoj knjizi kao i osnivanje zemljišnih knjiga tamo gdje one iz nekog razloga ne postoje".

Predstojećim katastarskim izmjerama, cilj kojih je pridonijeti sređivanju stanja u prostoru, efikasnijem planiranju, investicijskom ulaganju te pravnoj sigurnosti vlasništva nad nekretninama, uskoro će tako u cijeloj Hrvatskoj biti obuhvaćeno 49 tisuća i 483 hektara odnosno 112 tisuća i 208 katastarskih čestica,

Tablica. Popis katastarskih općina u kojima će početi katastarske izmjere:

Područni ured za katastar:

Grad ili općina:

Katastarske općine:

Gospić

Plitvička jezera

Plitvička jezera i Prijeboj

Zadar

Obrovac

Kruševo

Zadar

Jasenice

Zaton Obrovački

Zadar

Sveti Filip i Jakov

Turanj

Osijek

Punitovci

Punitovci

Zadar

Lišane Ostrovičke

dio Lišane Ostrovičke, dio Vukšić

Zadar

Stankovci

Stankovci

Zadar

Pašman

Pašman

Požega

Pakrac

Pakrac i Prekopakra

Koprivnica

Gornja Rijeka

dio Gornja Rijeka

Koprivnica

Đelekovec

Đelekovec

Zagreb

Pisarovina

Lučenica

Zadar

Bibinje

dio Bibinje

Zadar

Pakoštane

Pakoštane

Požega

Brestovac

Daranovci, Zakorenje

Požega

Lipik

Brekinska

Koprivnica

Legrad

Kutnjak

Osijek

Našice

Martin, Pribiševci, dio Našice

Gospić

Perušić

Perušić, Kvarte, Konjsko brdo

Sisak

IPZ Sisak

dio Prelošćica, Budaševo, Topolovac

Zadar

Kolan

dio Kolan

Rijeka

Viškovo

Marinići, Srdoči

Izvor: DGU

Foto: KKŽ


Tagovi

Damir Šantek Državna geodetska uprava Darko Koren Katastarske izmjere Petrinja Katastarske općine


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.