Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • GRASS Croatia
  • 07.04.2017. 10:27

U Osijeku održan Forum Mladi poljoprivrednici i ZPP

U Županijskoj vijećnici u Osijeku Hrvatska poljoprivredna agencija u sklopu projekta GRASS Croatia . godine je održala Forum pod nazivom Mladi poljoprivrednici i Zajednička poljoprivredna politika

  • 506
  • 23
  • 0

U Županijskoj vijećnici u Osijeku Hrvatska poljoprivredna agencija u sklopu projekta GRASS Croatia 31.3.2017. godine je održala Forum pod nazivom "Mladi poljoprivrednici i Zajednička poljoprivredna politika". Projekt je 50% sufinanciran od Europske komisije, a ima za cilj osvijestiti hrvatsku javnost o demografskim kretanjima u ruralnim područjima RH, važnosti i utjecaju tih kretanja na sadašnji, ali i budući život i održivost ruralnih krajeva kroz poticanja zapošljavanja mladih u poljoprivredi. Pokušava dati odgovore na pitanja na koji način se mogu mladi mogu aktivirati u poljoprivredi pomoću EU fondova i kako se baviti održivom poljoprivredom koja ima sve više poklonika u društvu.

Potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju za razdoblje 2016-2020 godine

Nazočne je pozdravio ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije Zdravko Barać, a pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Županije Silva Wendling, se zahvalila na velikom odazivu, a i organizatoru Hrvatskoj poljoprivrednoj agenciji. Poljoprivreda je jedna od osnova Osječko-Baranjske županije i zato posebnu pozornost pridajemo poljoprivredi kroz naše aktivnosti i svjesni smo svih problema koje imaju. Želimo pomoći mladim poljoprivrednicima da se stvore mogućnosti kako bi mogli ostvariti potpore kroz programe ruralnog razvoja. Radi stvaranja pretpostavki za razvoj poljoprivrede i unaprjeđenje ruralnog prostora, poticanje konkurentnosti poljoprivrede i postizanje održivog razvoja ruralnog prostora, Skupština Županije donosi Odluku o mjerama potpora poljoprivredi i ruralnom razvoju na području Županije, temeljem Programa potpora poljoprivredi i ruralnom razvoju za razdoblje 2016.-2020. godine kao planskom dokumentu.

Mjere potpora su:

  1. Potpora mladim poljoprivrednicima,
  2. Potpora oštećenicima u slučaju elementarne nepogode,
  3. Potpora za kontrolu plodnosti tla na poljoprivrednim gospodarstvima,
  4. Potpora za istraživačke projekte u poljoprivredi,
  5. Potpora poljoprivrednicima za ulaganja u preradu poljoprivrednih proizvoda,
  6. Potpora za promotivne mjere u korist poljoprivredne proizvodnje i
  7. Potpora za sudjelovanje u programima kvalitete i stvaranja robne marke poljoprivrednih proizvoda

Danas u svijetu od gladi godišnje umire preko 7,5 miliona djece

Martina Jurković, iz Hrvatske agencije za hranu je govorila o potražnji za hranom u svijetu do 2050 godine. Danas, kada smo svjesni činjenice da godišnje u svijetu od gladi umire preko 7,5 miliona djece što je oko 20.000 dnevno i kada je broj gladnih i pothranjenih alarmantnih 805 miliona (FAO izvještaj, 2016.) te da od bolesti prenosivih hranom godišnje oboli više od 600 miliona ljudi, dok od toga umre njih oko 420 000 (izvještaj WHO, 2016.), te kada, unatoč tome, količina otpada od hrane i gubitaka iznosi 1,3 milijarde godišnje na svjetskoj razini (što je 1/3 ukupne godišnje proizvodnje hrane), govorimo o složenom problemu - ne samo potražnje za hranom već i njezine dostupnosti, raspodjele kao i sigurnosti u području proizvodnje.

Stručnjaci ističu kako će sveukupna potražnja za hranom do 2050 godine rasti i do 2.2% godišnje. Sve navedeno upućuje na zahtjeve u promjenama pristupa i načina poljoprivredne proizvodnje - kako ratarske, tako i stočarske, okretanja novim i modernim tehnologijama unaprjeđenja proizvodnje, prilagođavanju okolišnim uvjetima i prije svega - izradi i primjeni dugoročnih strategija poljoprivredne proizvodnje utemeljenih na dostupnim pokazateljima promjena, procjenama potreba za hranom te znanstveno utemeljenim savjetima i novim tehnološkim dostignućima.

Ivana Jurišić, iz Savjetodavne službe je govorila o izradi Poslovnog plana koja je svakako potreba, a ne nametnuta dodatna „papirologija“ kako se često može čuti, jer ulaganju u poslovanje dodaje dimenziju ozbiljnosti i od investitora mladog poljoprivrednika traži odgovorno pristupanje analizi stanja gospodarstva prije ulaganja, određivanje ciljeva kao i načina dostizanja ciljeva te predviđanje budućih rezultata poslovanja. Mladi poljoprivrednik izradom poslovnog plana pokazuje da poznaje elemente bitne za opstanak u poslovanju, da razumije pokazatelje poslovanja. Poslovni plan je važan dokument i potrebno je osvijestiti potrebu ozbiljnog planiranja poslovanja odnosno potrebu izrade plana prije svega zbog sebe, a tek potom zbog zahtjeva okoline - Agencije za plaćanje, odnosno financijske ustanove.

Prosječna starost nositelja OPG U RH je 59 godina

Prema podacima iz 31.12.2016 godine prosječna starost nositelja obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava za Hrvatsku je 59 godina, a to je alarm koji upozorava da se nešto mora hitno mijenjati u ovoj strukturi. OPG su najveća skupina u kategoriji poljoprivrednih gospodarstava, a u Hrvatskoj je krajem 2016. godine bilo 170.515 gospodarstava od kojih oko 97% posto u prosjeku otpada na OPG, a ostalo su trgovačka društva, obrti, zadruge i ostali. Osječko baranjska županija ima 12.886 OPG-ova. U usporedbi sa 2010 godinom ukupni broj poljoprivrednih gospodarstava se smanjuje u gotovo svim kategorijama. Važno nam je da zadržimo ljude u ruralnom prostoru, uredimo zakone o zadrugama zbog kojih nam se prepolovio broj zadruga. Kod nas je udio mladog stanovništa 5,67 % što je niže od prosjeka u Europskoj uniji koji iznosti 6 %.

Pofesorica Snježana Tolić, sa Poljoprivrednog fakultetu u Osijeku rekla je kako raste samo spoznaja vrijednosti njegovanja i poticanja razvoja svih oblika obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, jer se oni smatraju općim dobrim. Obiteljska poljoprivredna gospodarstva suočavaju se s velikim izazovima u smislu uspješnog planiranja , pristupa tržištima, financiranjima, primjeni inovacija, udruživanjima koje svakodnevno utječu na odluke poljoprivrednika u smislu ostanka i izlaska iz poljoprivrede. Poljoprivredno stanovništvo stari na cjelokupnom prostoru Europskoj unije. Mladima se pružaju razne potpore koje mogu koristiti, a uvijek su im na raspolaganju LAG-ovi, savjetodavna služba i razne druge institucije i organizacije gdje se mogu informirati o onome što ih zanima.

Nakon predavanja predavača su izlaganje imali mladi uspješni poljoprivrednici sa područja Županije OPG Božidar Glavaš i OPG Dominik Bokun i OPG Dejan Perić, a poslije njih je održan Panel: Preduvjeti za održivo poljoprivredno gospodarstvo mladih poljoprivrednika čiji je moderator Roberta Sorić. Na Panelu su uz ostale pristune sudjelovali Goran Gusak, Josip Đurković i Dario Geto koji su svojim primjerima uspješnog gospodarenja zaisgurno pokalazi mladim poljoprivrednicima kako se uz strpljenje u poslu i rad može uspjeti.


Fotoprilog


Tagovi

Mladi poljoprivrednici Potpore Savjetodavna služba Obiteljska poljoprivredna gospodarstva


Autorica

Helena Mašaberg

Više [+]

Helena je diplomirani agronom (studij bilinogojstva smjer - zaštita bilja), a hobi joj je pisanje dobrih priča!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dok željno iščekujemo početak još jednog proljetnog sajma u Gudovcu još malo fotografija iz arhive 😊
#gudovac2024