Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sezonski radovi
  • 09.11.2015. 10:40

U nadnicama ekonomisti, trgovci i medicinari

U sezonskim poljodjelskim poslovima, odnosno u nadnicama, zarađuje se plaća, mirovina i puni kućni proračun.

Foto: depositphotos.com, ginasanders
  • 1.386
  • 469
  • 0

Dobar glas daleko se čuje, poznata je izreka i praktično primjenjiva kada je riječ o ljudima koji mjesečnu plaću, mirovinu i potporu kućnom budžetu zarađuju u nadnicama poznatima i kao rabota. Nerijetko je to rad u polju na sadnji i ubiranju povrća, voćnjaku, vinogradu (okopavanje, rezidba), berbi maslina, grožđa i drugih kultura.

Za branje grožđa satnica po satu oko 17 kn

Potonja je, ispričala nam je sugovornica iz Požege želeći ostati anonimna i najskuplja, jer satnica se za branje grožđa u tom kraju kreće oko 17 kn. "Nadničarenje nije lak posao, ali kada steknete rutinu, brzinu i uz tjelesnu spremu raditi se može, u pravilu od 7 do 15 sati. Po potrebi i duže, ovisi o kojoj je poljoprivrednoj kulturi riječ i potrebnoj brzini isporuke", kaže žena s petnaestogodišnjim iskustvom u sezonskim poljodjelskim poslovima.

Prosječna mjesečna zarada 3.500 kn

Taj joj posao dobro dođe jer mirovina joj je, kaže, šestotinjak kuna pa prosječna mjesečna zarada od 3.500 pomaže uzdržavanju njene četveročlane obitelji. Nedavno je završila sezonske poslove u berbi grožđa za koje se i specijalizirala, naučivši mnogo o berbi, rezidbi, zanitanju, vezivanju. Posao iznalazi po preporuci jer se proširi glas tko treba sezonskih radnika, a kako je požeški kraj okružen poljima i vinogradima, nemalo i onih vinograda Kutjeva, nadnica ne manjka. O tome kakva će biti rabota ovisi daje li gazda barem jedan obrok, osigurava li prijevoz, na koji način isplaćuje nadnice. Na gospodarstvu se, kaže, sezoncima svaki dan u nadnici podijele tzv. markice koje im se zalijepe u evidencijsku knjižicu. Na osnovu toga su prijavljeni, a poslodavac za njih plaća i doprinose.

Isplata najčešće na kraju mjeseca, a u dogovoru i tjedno

Sve više se isplata u nadnicama odvija krajem mjeseca, a dosta je blokiranih pa nadničari nisu sretni. Ipak, ovakvim se radom može zaraditi i do 3 i pol tisuće kuna mjesečno.

Nadničari, doznajemo nisu sretni, jer isplata je najčešće na kraju mjeseca (na bankovne račune), ali u dogovoru može biti i tjedno. Da bi otišli u takav posao, već u startu nadničari imaju izdatke ponajprije za prijevoz ako im nije osiguran (autobusi, kombiji). Zato se onom koji ima auto, a ide u nadnicu, plaća trošak za benzin, a ako u nadnicu nije uračunat obrok, i to je izdatak više. Treba imati i svoju opremu.

Za berbu grožđa ponijeti i opremu: kante, škare, rukavice

Tako za berbu grožđa treba ponijeti kante, škare za rezanje, gumene čizme, više pari rukavica jer se one, ako je grožđe zgusnuto na peteljkama često škarama prerežu, iskustva su s terena. Berba se obavlja dvostruko jer su berači sa svake strane vinove loze.

Mnogi su nadničari blokirani

"Kada se ide u nadnicu, dobro je što vas gazda u pravilu prijavi pa se na koncu godine dobije i povrat poreza", kaže naša sugovornica dodajući da je takvih malo jer su mnogi nadničari blokirani. Na poljima su tako uz nju radile medicinske sestre, trgovkinje, a ponajviše školovani ekonomisti. Napominje da gazde za nadnicu znaju i zakinuti, ali to je rjeđe. Oni koji bi se prihvatili takvoga posla trebaju znati da za rabotu dnevni trošak iznosi minimalno dvadesetak kuna. Kada je o dnevnom radu riječ, pravila nema jer ako primjerice grožđe ili neku drugu kulturu treba brzo isporučiti, preraditi i slično, posao se radi dok se ne završi.

Oglašavanje na stranicama Zavoda za zapošljavanje

U potražnji sezonskih radnika veliki se proizvođači često oglašavaju i na stranicama Zavoda za zapošljavanje pa se oni bez posla i tamo mogu informirati ili samoinicijativno kontaktirati određeno gospodarstvo i proizvođača, odnosno pitati savjetnika sa Zavoda.

Mrtva sezona od studenog do siječnja

Od poljodjelskih sezonskih poslova najzadnje su berbe grožđa koje veliki vinogradari započinju u rujnu, a od studenog do siječnja za većinu je nadničara mrtva sezona. Iako se kada je o grožđu riječ, zimi obavlja i ledena berba, takvih je vinogradara malo. Teža je to berba jer je ne mogu obavljati needucirani berači, a fizički je zahtjevnija i zbog hladnoće jer se grožđe bere kada je temperatura ispod ništice.

Najteža je kako kažu, berba duhana, a najjeftinija berba kupusa.

Najjeftinija berba kupusa

Ovih su dana, doznajemo, završavale i sezonske berbe maslina, odnosno kupusa čija je satnica najjeftinija oko 15 kuna, a rad je zahtjevan. To više jer se svaka, iz zemlje izvađena glavica, mora staviti na prsa kako bi se lakše očistila i izrezao joj se višak korijena.

Najteža je berba duhana

Doznajemo od sugovornice da je ipak najteža berba duhana koji je ljepljiv, umnogome prljav, visoko naraste, a u njegovim je gustim redovima i lišću zagušljivo. Mora se brzo (u)brati, slagati na ruku, znati koji je list dovoljno zreo. Zna se dogoditi da takva berba započne i u pet ujutro, odnosno da za primjerice tri sata valja nabrati i do tri prikolice duhana. U takav posao nije preporučljivo ići alergičarima jer biljka nadražuje nosnice i onih zdravih. Branje duhana plaća se do 15 kn po satu, ali cijena ovisi o podneblju, količini i brzini isporuke.

Sezonce teško naći za branje jagoda i kupina

Teško se nalaze radnici za branje kupina i jagoda.

Sezonske radnike ponajprije nije lako naći za berbu jagoda jer su osjetljive, odnosno kupina koje pri branju bodu, pipkave su, a plodovi se moraju nježno ubirati. Zahvalniji je odabir berba voća nemalo jabuka i to onih patuljastih koje se našoj sugovornici, ovisno o voćnjaku plaćaju u voću.

Za berbu jednog voćnjaka tri gajbe jabuka

U pravilu, za berbu jednog voćnjaka kaže dobije tri gajbe voća što joj, i tako plaćeno dobrodođe. Ističe da kada bi ljudi istinski htjeli raditi, posla se može naći jer zimi se rad u polju može zamijeniti onim u plastenicima. Ona u siječnju sezonski već starta sa pripremom vinograda, a potom će kaže i proljetni radovi.

Foto: depositphotos.com, ginasanders


Povezane biljne vrste

Duhan

Duhan

Sinonim: - | Engleski naziv: Tobacco | Latinski naziv: Nicotiana tabacum L.

Duhan se dobro prilagođava klimi i tlu, ali se prema uvjetima uzgoja mijenjaju njegova morfološka svojstva. Slabiji duhan sadrži manje od 1 % nikotina, srednje jak između 1 i 2 %,... Više [+]

Kupus

Kupus

Sinonim: - | Engleski naziv: Cabbage | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. capitata L.

Kupus je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice (Brassicaceae) koja razvija veliki pup nastao savijanjem lišća. Prve godine stvara vegetativne organe, a druge cvjetno stablo i... Više [+]

Tagovi

Sezonski Poslovi Nadnice Rabota Duhan Kupus Berba Grožđa Plastenici Isplata Vinogradari Zavod Zapošljavanje Požega Plaća Mirovina Kućni Budžet


Autorica

Snježana Kratz

Više [+]

Snježana ima bogato novinarsko iskustvo rada za razne medije. Fascinirana je eko proizvodnjom i zanimaju ju teme alternativnih kultura.