Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 22.01.2009.

U Međimurju od sedam lisica četiri bijesne

Ministarstvo poljoprivrede isplaćivat će 80 kuna za svaku odstrijeljenu lisicu koja je dostavljena u ovlašteni laboratorij

  • 589
  • 28
  • 0

ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja objavilo je naredbu o suzbijanja i iskorjenjivanja bjesnoće, te je zatražilo povećani odstrel lisica na cijelom području države osim na otocima.

Odstrel mogu obavljati osobe s položenim lovačkim ispitom, a odstrijeljene lisice lovci moraju dostavljati najbližoj ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji koja lešine dostavlja u najbliži laboratorij, gdje će se ispitati jesu li bijesne.

Ministarstvo će preko veterinarskih organizacija isplaćivati 80 kuna za svaku odstrijeljenu lisicu i dostavljenu u ovlašteni laboratorij. Od toga će 40 kuna pripasti lovcu koji je odstrijelio životinju, a 40 kuna ovlaštenim veterinarskim organizacijama za dostavljanje materijala u laboratorij.

Ove su godine veterinarske ekipe na području Međimurja protiv bjesnoće cijepile i čipirale pse. Veterinarske ekipe i dalje su na terenu, a za petnaestak dana, otkad su se počele provoditi mjere suzbijanja bjesnoće u zaraženom području, cijepljeno je i označeno oko 320 pasa.
Istodobno, eutanazirano je 96 mačaka i 16 pasa koji nisu bili cijepljeni, a sedam lešina lisica poslano je u Hrvatski veterinarski institut na ispitivanje. Čak četiri lešine bile su pozitivne na bjesnoću. To je jedan od razloga zbog kojih je ministar poljoprivrede Božidar Pankretić zatražio da se odstrel poveća.

Zbog mogućega kontakta s lešinama preventivnom cijepljenju izložena su dva veterinara i sedmero veterinarskih tehničara, a uskoro stiže i skupo cjepivo za lovce (1500 kuna je jedna doza). Lovačka bi društva, naime, trebala imati cijepljene ljude za rukovanje lešinama sumnjivih životinja.

No, osim bjesnoće koja je potvrđena u laboratoriju, ovih se dana javlja novi problem. Čini se da postoji slučaj zaraze tularemijom među divljim zečevima koju se još naziva i zečjom kugom, prenosivom na čovjeka. U okolici Čakovca lovački je pas ulovio zeca kojeg je lovac darovao svom znancu. Čovjek se razbolio nakon što je pojeo pola tog zeca, došao je liječniku uvjeren da ima gripu, a zapravo sa simptomima koji ukazuju na zarazu tularemijom. Preostalo zečje meso poslano je na analizu, a sudeći prema simptomima koji su se razvili, očekuje se pozitivan nalaz. Lovce se zato upozorava da obrate pozornost na sumnjivo i neprirodno ponašanje zečeva (malaksalost, nemogućnost bijega od psa, vidljivo narušeno krzno) te da odstrijeljene ili uginule zečeve također daju na analizu.

Marinko Petković