Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 27.12.2008.

U krizi najisplativije ulagati u agrar

  • 835
  • 39
  • 0

Za razvoj poljoprivrede u svom je proračunu Osječko-baranjska županija za 2009. godinu osigurala 80 milijuna kuna, što je za 15 milijuna kuna više nego lani. U nadolazećoj kriznoj 2009. godini županijski Odjel za poljoprivredu planira provesti, odnosno financirati i sufinancirati ukupno 75 projekata koji za cilj imaju razvoj poljoprivrede. To su četiri projekta više nego ove godine, a riječ je o sufinanciranju ruralnog razvoja, razvoju turizma, vinskih cesta te melioracijsko uređenje.
Župan osječko-baranjski Krešimir Bubalo istaknuo je kako smatraju da je logično u kriznim vremenima najviše ulagati u poljoprivredu, jer je u toj djelatnosti najbrži obrtaj novca. - Nadamo se da Slavonija i Baranja neće značajnije osjetiti kriznu 2009. godinu, jer smo županija lider po proizvodnji gotovo svih poljoprivrednih proizvoda. Osim toga, budući da imamo vrlo kvalitetnih projekata, cilj nam je povući što više novca za daljnji razvoj poljoprivrede i iz Zagreba i iz Bruxellesa, a u cilju daljnjeg povećanja poljoprivredne proizvodnje i otvaranja novih radnih mjesta, rekao je župan Bubalo te pozvao sve gospodarstvenike da ponajprije gledaju na čovjeka radnika.

Bubalo je podsjetio i na pozitivan trend smanjivanja broja nezaposlenih posljednjih godina, sa željom da se on nastavi.


Bez krize u agraru


I pročelnik županijskog Odjela za poljoprivredu Željko Kraljičak kaže kako se očekuje da će krizna 2009. godina biti vjerojatno godina kada će se ugasiti neka radna mjesta, ponajprije u tekstilnoj, drvnoj i automobilskoj industriji. - Međutim, ni jedna kriza nije, a niti neće zatvarati radna mjesta u poljoprivrednom i prehrambenom sektoru jer i u krizi se mora jesti. Mnogi će se vjerojatno odreći luksuza, ali hrane neće. Smatra se da trgovački lobiji, zbog najave ograničenja kredita, nagodinu neće imati dovoljno sredstava za uvoz, što bi Hrvatska trebala iskoristiti i povećati proizvodnju, a time i zaposlenost, kaže Željko Kraljičak.

"U posljednjih pet godina izdvajanjem značajnih sredstava za provedbu projekata koji su za cilj imali razvoj primarne proizvodnje u kratkom roku postali smo županija lider u proizvodnji žitarica, industrijskog bilja, mlijeka, mesa i voća, odnosno kroz sufinanciranje proizvodnje radno intenzivnih kultura stvorili smo potencijale za gospodarski razvoj. Međutim, nismo zadovoljni jer se većina sirovina proizvedena u našoj županiji prerađuje u nekim drugim županijama, kaže Kraljičak te naglašava kako je primarni cilj u 2009. godini otvaranje što više preradbenih pogona, što bi dovelo do otvaranje novih radnih mjesta te da Osječko-baranjska županija, koja je trenutačno po gospodarskom razvoju na 14 mjestu, a po BDP-u 11, bude među prvih pet županija.


Osječko-baranjska županija - uzor


- Kad bi se samo polovina od ukupnih poljoprivrednih proizvoda koji se proizvedu i preradila na području Osječko-baranjske županije, bili bismo sigurno među prvih pet županija po razvijenosti. Međutim, da bismo to postigli, potrebno je urediti infrastrukturu, što ćemo i ostvariti ponajprije zahvaljujući kvalitetnom vođenju proračunske politike župana Krešimira Bubala koji i sam smatra kako se jedino kroz povećanje primarne proizvodnje i stvaranje kvalitetnije sirovine županija može nametnuti kao županija s visokim potencijalom gospodarskog rasta, kaže Kraljičak te navodi da se u sljedećem razdoblju planira značajnija sredstva usmjeriti na sufinanciranje gradnje i opremanje pogona za otkup, skladištenje i preradu poljoprivrednih proizvoda. Kraljičak podsjeća da je tijekom proteklih pet godina, zahvaljujući sufinanciranju povećanja poljoprivredne proizvodnje, na području županije podignuto 3.500 ha novih trajnih nasada, značajno je povećana proizvodnja mlijeka koja se već kreće oko 100 milijuna litara, a do 2010. godine plan je ostvariti proizvodnju od 200 milijuna litara, što bi, budući da će ukupna hrvatska proizvodnja do tada iznositi 800 milijuna litara, trebalo biti 25 posto od ukupne hrvatske proizvodnje mlijeka. Kraljičak naglašava kako takvim pokazateljima Osječko-baranjska županija može biti uzor svim ostalim županijama, međutim istodobno, dodaje, postoji nezadovoljstvo jer mljekare iz naše županije otkupe samo polovinu od ukupne proizvodnje mlijeka.

Osječko-baranjska županija razvoj poljoprivrede potiče od 2002. godine kada je bilo izdvojeno samo 3,5 milijuna kuna. Već je sljedeće godine bilo osigurano 6 milijuna kuna, dok se s ozbiljnijim ulaganjima počelo 2004. godine, kada je osigurano 26 milijuna kuna. U 2005. godini izdvojeno je 37 milijuna kuna, a 2006. godine 41 milijun kuna. U 2007. godini osigurano je 49 milijuna kuna, a u 2008. godini 65 milijuna kuna. Dosadašnja ulaganja u poljoprivredu dala su zavidan rezultat, najviše u povećanju proizvodnje i kvalitete mlijeka, podizanju novih nasada voćnjaka, gradnji novih farmi i površinama pod navodnjavanjem.
- Nadamo se nećemo značajnije osjetiti kriznu 2009. godinu, jer smo županija lider po proizvodnji gotovo svih poljoprivrednih proizvoda- Krešimir Bubalo

Zdenka RUPČIĆ

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Napetost raste, oklopna vozila štite tržnicu, EU nudi dva rješenja?

Još ih je više na ulicama. Napetost između prosvjednika i policije u Francuskoj raste. Tamošnja je vlada u srijedu poslala oklopna vozila da zaštite veleprodajnu tržnicu...

Više [+]