Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prodaja traktora
  • 09.11.2021. 12:00

Traktori od početka pandemije skuplji 14 posto - kakva je prodaja?

Udruga prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme u RH, objavila je podatke o prodaji traktora u proteklih devet mjeseci. Ne samo u Hrvatskoj već i na europskoj te svjetskoj razini.

Foto: Vedran Stapić
  • 2.585
  • 236
  • 0

U prvih devet mjeseci ove godine u Hrvatskoj je ostvaren porast broja novoregistriranih traktora za deset komada što je povećanje od 1,34 posto. Izuzmemo li Belarusa, prodano je ukupno 759 novih traktora, statistički su to podaci koje je na uvid dobila Udruga prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme u RH.

Također, u istom periodu porastao je i broj prodanih traktora jačih snaga pri čemu je prodano njih 259 snage iznad 81 KS što je za 31 komad više nego u istom razdoblju prošle godine kada je novoregistrirano njih 228. 

"Porast prodaje traktora jačih snaga ostvaren je i bez potpora iz EU fonda za ruralni razvitak ali je porast prodaje nekih brendova traktora manjih snaga (kao npr. Hittner, Kioti i Same) moguće uvjetovan potporama iz EU fondova za male i mlade poljoprivrednike", komentira ispred Udruge Franjo Dominković dipl. oec., direktor tvrtke Poljoopskrba Međunarodna Trgovina d.o.o.

Za očekivati je, dodaje, u bliskoj budućnosti porast prodaje novih traktora manjih snaga budući je u otvorenim natječajima za "male i mlade poljoprivrednike" prekinuta praksa mogućnosti nabave rabljene poljomehanizacije i samim time i rabljenih traktora. "Ali zato u ovoj godini očekujemo i dalje vrlo visok broj novoregistriranih rabljenih traktora", smatra. 

Kroz operaciju 6.3.1. više se ne može kupiti rabljeni traktor - evo i zašto

Kako navode dalje iz Udruge, ovogodišnja dobra poljoprivredna proizvodnja i (pre)visoke cijene osnovih poljoprivrednih proizvoda (daleko više poraslih cijena u odnosu na cijene poljomehanizacije) osnova su za daljnje investiranje u poljoprivredu. Napose u tehnološki naprednu poljomehanizaciju u nadolazećem razdoblju, a očekujući uskoro i potpore za ulaganje u poljomehanizaciju i opremu.

"A ako se ostvari strategija razvitka poljoprivredne proizvodnje, koja je u usvajanju, i koja predviđa porast poljoprivredne proizvodnje sa današnjih 20 na 30 milijardi kuna u narednih devet godina  teško je pretpostaviti koliko će to povećati broj novoregistriranih novih traktora i nove poljomehanizacije u Hrvatskoj uopće", kaže Dominković. 

Stanje u drugim zemljama

Inače, opći gospodarski oporavak uzrok je rekordnom povećanju prodaje poljoprivredne mehanizacije u svim većim zemljama. Na nedavno održanom sajmu poljoprivredne mehanizacije i opreme EIMA International u Bologni moglo se čuti kako je ključan za porast prodaje i dobar učinak poljoprivredne proizvodnje i to ne samo ove godine već se očekuje rast biljne proizvodnje od 18 posto i stočarske proizvodnje od 13 posto u sljedećih devet godina što će podržati pozitivne tendencije i u prodaji poljoprivredne mehanizacije i opreme.

Iz Udruge prodavatelje osvrnuli su se i na prodaju u drugim zemljama EU, ali i izvan nje.

Tako je prema dostavljenim podacima, u prvih devet mjeseci ove godine novoregistrirano u Sjedinjenim Državama 246 tisuća traktora što je porast od 12 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U Indiji, najvećem svjetskom tržištu prodanih jedinica ostvaren je porast od 25 posto te je u prvih devet mjeseci novoregistrirano 680 tisuća strojeva, a još devet od deset indijskih farmera čeka na traktor.

Kada je riječ o europskim zemljama, u prva tri ovogodišnja kvartala zabilježen je porast u odnosu na prošlu godinu, od 6,8 posto koliko je ostvareno u Njemačkoj, pa 13 posto više u Španjolskoj, 20 posto u Velikoj Britaniji i čak 44 posto više u Italiji. U Turskoj je zabilježen rast od čak 49 posto s više od 39.000 strojeva.

Trend rasta će se nastaviti?

"S obzirom na projekcije FAO-a o spomenutom povećanju rasta ratarske i stočarske proizvodnje, zbog rasta stanovništva, za očekivati je i daljnji porast prodaje traktora i poljoprivredne mehanizacije sveukupno", prognozira Dominiković. Ali, dodaje, za očekivati je uz porast kvantitete i porast kvalitete proizvodnje kako bi se zadovoljila potražnja za visokokvalitetnom hranom, a što je nemoguće ostvariti bez kvalitetne poljoprivredne opreme i mehanizacije.

Porast prodaje poljoprivredne mehanizacije, a samim time i traktora ostvarena je u ovoj godini unatoč produžetku rokova isporuke, problemima u nabavi nekih dijelova za kompletiranje strojeva i povećanju cijena traktora.

"Povećanje cijena traktora od početka pandemije, dakle u zadnjih 20 mjeseci, računamo da je ostvareno od oko 14 posto, ali ovo povećanje je došlo nakon velikih povećanja cijena traktorima i samohodnim strojevima uslijed podizanja standarda kod ispušnih plinova odnosno ekologije", zaključuje. 

U dokumentu ispod teksta pogledajte koji su modeli najtraženiji odnosno što se najviše prodavalo u RH.


Dokumenti


Tagovi

Prodaja traktora Novoregistrirani traktori Tržište RH Franjo Dominković Udruga prodavatelja 


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]