Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poslovanje s hranom
  • 10.10.2021. 12:00

Tko ga mora položiti i koliko košta tečaj higijenskog minimuma?

Njime se stječu potrebna znanja o zdravstvenoj ispravnosti hrane i osobnoj higijeni, a tko ga sve mora položiti, pojasnili su nam u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Foto: Vesna Mijat
  • 6.775
  • 241
  • 0

Osobe koje obavljaju poslove u ugostiteljstvu, proizvodnji ili prometu hranom i vodom te svi oni koji se bave usluživanjem hrane i vode, moraju imati ispunjen higijenski minimum, odnosno položiti tečaj. Njime se stječu potrebna znanja o zdravstvenoj ispravnosti hrane i osobnoj higijeni.

Inače se tečaj održava u regionalnim zavodima za javno zdravstvo diljem Hrvatske, ali se zbog pandemije edukacija trenutno provodi na daljinu. Ovakav sistem olakšava polaganje osobama iz ruralnih sredina udaljenih od gradova. O tome tko treba položiti tečaj, koliko košta i kako se za njega pripremiti, razgovarali smo s Vladom Josićem iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koji napominje da treba biti položen prije obavljanja djelatnosti i da se treba obnavljati svakih pet godina.

Osnovni i prošireni program

Tečaj se izvodi prema osnovnom i proširenom programu.

Osnovni program sadržajem obuhvaća: zakonodavni okvir, osobnu higijenu, higijenu prostora i hrane, trovanje hranom, zarazne bolesti i prvu pomoć. Taj je program namijenjen radnicima koji rade u skladištima i trgovinama zapakirane i nezapakirane hrane, objektima u kojima se obavlja djelatnost skladištenja hrane životinjskog porijekla, mesnicama, ribarnicama te sabiralištima divljači.

Prošireni program higijenskog minimuma obuhvaća sve osobe koje na svojim radnim mjestima u proizvodnji ili prometu hranom i vodom za ljudsku potrošnju dolaze u dodir s hranom te osobe koje rade na pripremi i serviranju hrane, a koje rade s hranom u složenijim procesima pripreme hrane, npr. u obrtničkoj i industrijskoj proizvodnji hrane, hotelima, restoranima, institucionalnim kuhinjama, objektima za proizvodnju mesnih pripravaka, slastičarnicama i slično. Nakon tečaja polaže se provjera znanja.

"Mesar koji samo prodaje meso u mesnici, ali ga ne melje i ne priprema za prodaju on polaže osnovni program, a onaj koji priprema pljeskavice, kobasice i slično, mora položiti i prošireni program higijenskog minimuma", kaže Vlado Josić.

Sezonski radnici u proizvodnji također moraju proći i riješiti tečaj o higijenskom minimumu, a on se u tom slučaju provodi putem odobrenih edukativnih materijala.

Radnici u mljekarstvu česti su polaznici tečaja za higijenski minimum

U proširenom programu higijenskog minimuma obrađuje se još i sustav kontrole hrane HACCP - kako ga uvesti, čemu služi, te sve o postupcima u slučaju povlačenja hrane s tržišta. Riječ je o analizi rizika kritičnih kontrolnih točaka te pomoć subjektima u poslovanju s hranom da na tržište stave visoko sigurnu hranu. HACCP radionice besplatno održava i Hrvatska gospodarska komora.  

"Naše radionice prije svega su namijenjene subjektima u poslovanju s hranom, jer su temeljem Zakona o hrani, upravo oni odgovorni za stavljanje hrane na tržište", kazala je Valentina Šimić iz HGK.

Tko ne mora na tečaj?

Postoje izuzeci za higijenski minimum, točnije, osobe određene struke koje, ukoliko rade s hranom i vodom za ljudsku potrošnju, ne moraju polagati tečaj. Tako se smatra da osobe koje su završile sveučilišni diplomski studij ili specijalistički diplomski stručni studij iz područja medicine, farmacije, sanitarnog inženjerstva, biokemijskog inženjerstva, prehrambenog inženjerstva, nutricionizma, biologije, biotehnologije i veterinarskih znanosti posjeduju potrebna znanja o zdravstvenoj ispravnosti hrane i osobnoj higijeni te su izuzete od polaganja tečaja higijenskog minimuma.

Osobe koje rade u primarnoj proizvodnji hrane (proizvodi tla, stočarstva, lova i ribolova) i s njom povezanim djelatnostima također ne moraju polagati tečaj higijenskog minimuma.

Osobe koje završavaju strukovna obrazovanja za prehrambeno-prerađivačka i ugostiteljska zanimanja bit će upućene na tečaj nakon pet godina od dana završetka strukovnog obrazovanja. Ovo znači da se prilikom završetka obrazovanja smatra da imaju potrebna znanja te moraju obnoviti higijenski minimum nakon pet godina.

Zbog trenutne situacije s korona virusom, za tečaj higijenskog minimuma nije potrebno dolaziti u Zavod za javno zdravstvo. Prijavnicu je moguće ispuniti online. Nakon toga, djelatnik preuzima edukativne materijale, te pristupa online ispitu.

Na internetskim stranicama HZJZ nalaze se brojni materijali potrebni za uspješno polaganje higijenskog minimuma.

Cijena i prijava

Cijena po osnovnom programu je 275 kuna, a po proširenom programu 550 kuna. Nakon završenog tečaja polaže se online provjera znanja. U slučaju pada na ispitu znanja, polaznik pristupa ponovnoj provjeri znanja, a cijena ispita je 100 kuna.

I na kraju, najvažnije je napomenuti da odgovornost za sve postupke i stavljanje hrane na tržište snosi subjekt u poslovanju s hranom. Znači, ako se dokaže da je poljoprivrednik stavio zdravstveno neispravnu hranu na tržište, pravne posljedice snosi sam.

Pogledajte više u video prilogu:


Tagovi

Higijenski minimum Higijena hrane HACCP Sanitarni pregled HZJZ Poslovanje s hranom HGK


Autorica

Vesna Mijat

Više [+]

Zaljubljenica u prirodu, agronom po struci sa šarenim radnim iskustvom od znanstvenog rada u genetici, preko upravljanja poljoprivrednom zadrugom, pa do uvijek prisutnog poljoprivrednog novinarstva. Neispunjena želja joj je da radi direktno za hrvatskog poljoprivrednika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]