Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sezonski rad
  • 24.07.2017. 10:30

Sve manje sezonskih radnika u poljoprivredi

Sve je teže pronaći radnike za sezonske poslove u poljoprivredi ppoput zakidanja metlica, branja grožđa, duhana...

  • 4.432
  • 607
  • 0

Dolaskom ljeta brojni građani traže spas u poljoprivrednim poslovima. Na području Požeško-slavonske županije, uz obiteljska poljoprivredna gospodarstva, najviše sezonskih radnika zapošljava Kutjevo d.d.

"U Požeško-slavonskoj županiji mnogo sezonaca radi poljoprivredne poslove. Budući da to nije radni odnos mi ih ne brišemo iz evidencije nezaposlenih, ali svi moraju prijaviti svoj rad u Zavodu za mirovinsko osiguranje. Najčešće je to ratarstvo, zakidanje metlica koje je sada u tijeku, voćarstvo, branje grožđa i berba duhana", rekla je Jasminka Antunović, v.d. predstojnice HZZ Područnog ureda Požega.

Najmanja dnevna naknada 70,25 kuna

Razdoblje rada ovisi o vrsti posla. Najdulji dopušteni rok je 90 dana. Najmanja dnevna naknada iznosi 70 kuna i 25 lipa. Sezonski rad u poljoprivredi mogu obavljati sve nezaposlene osobe i umirovljenici i to bez straha da će izgubiti bilo kakva prava u HZZ-u ili Zavoda za mirovinsko osiguranje.

Iako se u Požeško-slavonskoj županiji dosta osoba odlučuje na sezonski rad, mnogi poslodavci još uvijek teško pronalaze radnu snagu. Ni u Zagrebačkoj županiji nije lako pronaći radnike u sezonskoj poljoprivredi.

"Poprilično je bilo teško, moram priznati. Imam dvoje stalnih, ali kada krene borba s korovom, nemoguće je s dvoje ljudi to riješiti. Ove godine su se pojavila dva mladića i stvarno imaju volje i zanimaju ih i biljke i poljoprivreda. Ako ste vi pošteni prema sezonskim radnicima i oni će biti prema vama", rekao je Ivica Babojelić, OPG-ovac iz Samobora.

Tako su u nasadima sibirske borovnice obitelji Babojelić, radnici zadovoljni iako je sunce upeklo suhu zemlju.

"Poljoprivreda me inače zanima i to radim s guštom, dolazim ovako veseo na posao, gazda je super. Čupamo korove, zabijamo stupove za žicu za navodnjavanje. Od mojih vršnjaka nitko to ne želi raditi niti ima volje. Misle da je to jako teško, ali zapravo je jako lijepo, ispunjavajuće i djeluje dobro na čovjeka", dojmovi su Dominika Ivankovića iz Samobora.

Obavezna dostava dokumentacije

"Što se tiče moje generacije, nisu baš jako zainteresirani za ovakve poslove, jer je težak posao, na suncu i fizički, ali je lijep. Čovjek se umori, zaradi novac pošteno. Gazda plaća i zadovoljni smo", rekao je Samoborčanin Domagoj Škiljan.

Na kraju svakog mjeseca, poslodavac mora dostaviti evidenciju o vremenskom razdoblju rada zaposlenika, na temelju čega plaća porez, a ako je potrebno i prirez.

"Kad je poslodavac fizička osoba ili OPG, onda članovi tog OPG-a mogu raditi bez sklapanja ugovora. Isto tako susjedi i prijatelji mogu pomagati toj fizičkoj osobi ako za to ne dobivaju novčanu ili materijalnu naknadu", pojasnila je Jasminka Antunović.

Sezonski rad u poljoprivredi ne mogu obavljati zaposleni ili samozaposleni, osobe kojima je utvrđena opća nesposobnost za rad, maloljetnici te korisnici rodiljnih i porodiljnih prava.


Tagovi

Sezonski rad Poljoprivreda


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer