Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nedostatak padavina
  • 22.04.2022. 18:00

Suša u sjevernoj Italiji mogla bi postati ekstremna

Ondje od prosinca gotovo da nije bilo oborina što je dovelo do niske vlažnosti tla te niske razine vode u akumulacijama i jezerima

Foto: Depositphoto/stevanovicigor
  • 477
  • 91
  • 0

Kombinacija nedostatka padalina, abnormalne temperature i nedostatak vlage u zemljištu ugrožava prinose poljoprivrede i proizvodnju energije na sjeveru Italije, objavila je u svom izvješću "Suša u sjevernoj Italiji - ožujak 2022" Europska komisija. Riječ je o procjeni razvoja i djelovanja četveromjesečne suše u regiji, na osnovu podataka JRC Globalnog opservatorija za sušu (GDO) i Službe za upravljanje vanrednim situacijama Copernicus (CEMS).

Nema padalina

Ondje od prosinca gotovo da nije bilo oborina što je dovelo do niske vlažnosti tla te niske razine vode u akumulacijama i jezerima.

Registrirana je zimska temperaturna anomalija od 2,1°C i prosječan deficit padalina od 65 posto u usporedbi s prosjekom za period od 1991. do 2020. Takva kombinacija blage i suhe zime nije se dogodila u Lombardiji, Pijemontu i južnoj Švajcarskoj u posljednjih 30 godina.

Predviđanja za naredni period nisu dobra i očekuje se još gore razdoblje što izaziva zabrinutost za razvoj trenutne suše koja bi mogla postati ekstremna.

Dugoročna prognoza: Europu čeka natprosječno toplo, vruće ljeto

Na početku ožujka registrirani su plitki tokovi na različitim dionicama rijeke Po, a neki dijelovi se već smatraju ekstremnom hidrološkom sušom.

Anomalije vlažnosti tla početkom marta (Izvor: JRC Mars)

Izrazito niska akumulacija snijega, posebno u južnim Alpama, izaziva zabrinutost zbog niskog doprinosa otapanja snijega i akumulacije vode koji su do kraja veljače pali na približno 40 posto u odnosu na prosjek u periodu od 2009. do 2021. godine.

Ugrožena poljoprivreda i proizvodnja energije

Sjever Italije, koji je tradicionalno poljoprivredni kraj, suočava se s nedostatkom vlage u zemljištu i to prije pravog početka poljoprivredne sezone, sjetve i sadnje. Za očekivati je da će biljke biti izložene smanjenju prinosa.

Dostupnost vode za navodnjavanje će biti niža nego inače. Dodatni problem je niska razina rijeke Po i prodiranje slane morske vode u unutrašnjost kopna gdje je najintenzivnija poljoprivredna proizvodnja.

Količina uskladištene vode u talijanskim hidroenergetskim akumulacijama već je na povijesno niskoj razini. Sredinom ožujka zalihe vode u tamošnjim rezervoarima iznosile su samo 28,2 posto od ukupnog kapaciteta skladištenja.

Tržište energenata ondje će biti dodatno pogođeno zbog niske akumulacije u hidroelektranama što će dodatno povećati cijene energije.


Tagovi

Italija Izvještaj Suša Rijeka Po Ugrožena poljoprivreda Sjeverna Italija


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kmečki Glas iz susjedne Slovenije prošle je godine obilježio 80 godina rada na informiranju poljoprivrednika. Ova vodeća agrarna redakcija z Dežele danas zapošljava 24 medijska djelatnika te uz tjednik i portal ima bogatu izdavačku djelatno... Više [+]