Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 16.03.2009.

Studenački sir od Umaga do Cavtata

MATE BOSNIĆ uložio veliki novac u povratak nekadašnje delicije na trpeze

  • 453
  • 21
  • 0

Davne 1962. godine, na inicijativu Poljoprivredne zadruge koja je djelovala u sklopu nekadašnjeg imotskoga trgovačkog diva “Napredak”, u Studencima u općini Lovreć sagrađena je mljekara. Počeo se tada proizvoditi i sir.

Zbog iznimne kvalitete i posebnog postupka njegove izrade postao je vrlo tražen na ondašnjem tržištu. Dapače, u inozemstvu su ga kao suvenir nosili Studenčani pa se njegova kvaliteta pročula i izvan granica ondašnje Jugoslavije.

S vremenom mu je potražnja rasla i nikad nije gubio na kvaliteti. Nakon “Napretka”, siranu u Studencima preuzela je “Agrokoka” iz Imotskog. I tada je potražnja za sirom bila iznimna, iako se jednim dijelom proizvodio i u Imotskom. Privatizacijskim krahom “Agrokoke” otišla je i studenačka sirana. Ponos Studenaca godinama je zjapio prazan i napušten.

I onda se, nakon tri natječaja za njezinu prodaju, našao čovjek koji je ponovno oživio proizvodnju čuvenog sira. Mate Bosnić, rodom iz Ciste Provo, po zvanju inženjer strojarstva, vlasnik vrlo uspješne tvrtke u Splitu, odlučio je kupiti staru zgradu mljekare u Studencima i kao početnik početi s proizvodnjom sira.

- Moram priznati da sam se ovoga posla prihvatio iz čistog hobija. Netko ima lov, sport, automobile ili nešto drugo za zanimaciju, a ja sam odlučio uložiti svojih pola milijuna eura, urediti i opremiti siranu u Studencima i obnoviti proizvodnju sira čiji mi je okus ostao u ustima još od djetinjstva - veli nam Mate Bosnić.

- Mnogi su mi govorili da griješim, ni od koga nisam dobio ni kune, a imao sam podmetanja. No ustrajao sam. Današnjim kapacitetom od dvije tisuće litara mlijeka uskoro krećemo s većom proizvodnjom. Tu mislim i na razvoj stočarstva, koje je nekad krasilo Studence i okolna sela. Studenački sir već je našao tržište u restoranima od Cavtata do Umaga, traže ga na sve strane.

Fali tehnologa

- Zapošljavam i četiri radnika, uredna im je i dobra plaća, no ne mogu se oteti dojmu da neuspješno već mjesecima tražim stručnog tehnologa iz mljekarsko-prehrambene branše koji bi mi vodio posao. Ma nigdje takvog profila stručnjaka ni za lijek - govori Bosnić.

Sirana u Studencima sada je opremljena suvremenim uređajima ne samo za proizvodnju sira, nego i jogurta, raznih vrsta kajmaka i ostalih mliječnih proizvoda. Kompletno je obnovljena, samo je ostao stari podrumski prostor gdje sazrijeva sir. Upravo tu i leži tajna njegove kvalitete. Po onome što smo vidjeli i čuli u studenačkoj sirani, potez Mate Bosnića pun je pogodak.

Autor: Braco Ćosić / Epeha


Izvori

Slobodna Dalmacija

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Žetva prije žetve, led potukao usjeve, voćnjake, vinograde, povrtnjake

Užasno nevrijeme s tučom poharalo je dijelove Hrvatske, ponajviše njezin istok gdje su i ove godine stradale poljoprivredne kulture. Ogromna količina oborina uz led velič...

Više [+]