Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pepelnica
  • 23.04.2020. 18:00

Što uzrokuje praškaste plijesni i na kojim se kulturama najčešće javljaju?

Praškasta plijesan ili pepelnica se u vrtu može javiti na ružama, rajčicama krastavcima, ali i na voću poput jabuka te vinovoj lozi, a ni ratarske kulture nisu otporne na ovu bolest.

Foto: Depositphotos/Elena281
  • 1.380
  • 62
  • 0

Praškaste plijesni su simptomi gljivičih bolesti poznate pod nazivom pepelnice. Ova se bolest javlja na velikom broju kultura, a u vrtu se najčešće može primijetiti na ružama, rajčici, krastavcima, ali i na voćkama poput jabuka te vinovoj lozi. Ni ratarske kulture nisu otporne.

Razvija se i u uvjetima niske relativne vlage zraka i visoke temperature pa se bolest obično javlja tijekom ljetnih mjeseci. Gljivica tkivima oduzima hranjive tvari, a karakterističan simptom je pepeljasta prevlaka bijele ili sivkaste boje.

Inficira strne žitarice, šećernu repu, suncokret i duhan

Pepelnica strnih žitarica se javlja na pšenici, ječmu, raži, zobi i tritikalu. Rane infekcije uzrokuju smanjenje rasta korijena, a zaražene biljke slabije busaju i imaju usporen rast vlati, ali i manji broj klasova. Smanjuje se i sadržaj škroba i proteina zrna.

Simptomi su kod svih strnih zrna vrlo slični, na lišću i svim ostalim zelenim dijelovima se uočavaju malene bjeličaste nakupine brašnjavog izgleda. Prvo nastaju na donjem lišću i prizemnom dijelu vlati. Boja nakupina se mijenja iz bijele u svijetlo smeđu.

Pepelnica strnih žitarica: Vrijeme je za primjenu fungicida

Na lišću šećerne repe koji su stari 2 do 6 mjeseci obično uz glavne lisne žile stvaraju se kružne, bijele nakupine praškastog izgleda. Kako bolest napreduje, tako biva zaraženo svo lišće u rozeti. Pri jakim zarazama lišće žuti, postaje smeđeljubičasto i suši se. Kada kiše isperu prevlaku, ispod se mogu vidjeti male nekrotične pjege.

Na suncokretu i duhanu se pretežno javlja na licu lista, prekrivajući plojku bijelom ili svjetlo sivom prevlakom, a ako bolest napreduje, prevlaka se može razviti i na naličju listova. Na duhanu se simptomi vide na stabljici i s obje strane lista, a ono je tanko poput papira što mu začajno smanjuje kvalitetu i cijenu otkupa.

Na povrću može utjecati na urod i kvalitetu plodova

Pepelnica na krastavcima se javlja redovno u polju, ali i u zaštićenim prostorima. Na licu listova nastaje pepeljasta prevlaka koja se lako uklanja dodirom. Kod jake zaraze može biti zaraženo i naličje, a katkad mogu biti napadnuti kotiledonski listovi i vriježe. Lišće na kraju žuti, suši se i nekrotizira.

Pepelnica na rajčici i paprici može značajno utjecati na urod i kvalitetu plodova. Kod obje vrste prvi simptomi su žućkaste pjege koje prekriva baršunasto-bijela prevlaka. Napadnuto lišće žuti, uvija se i suši. Kod paprike otpada, a kod rajčice ostaje visjeti na biljci. Jak napad pepelnice negativno utječe na razvoj plodova, pojavu opržotina i značajno smanjuje prinos. 

Najčešća bolest ruža je pepelnica

Pepelnica je najčešća bolest ruža, osobito u zatvorenim prostorima. Napada sve biljne organe na kojima se pojavljuje karakteristična pepeljasta prevlaka, a ukoliko su napadnuti pupovi i cvjetna stapka, cvjetovi se ne otvaraju. Kod intenzivnog uzgoja uzrokuje velike probleme jer zaražene ruže gube tržišnu vrijednost. Kod jače zaraze dolazi do uvijanja i sušenja lišća.

Na vinovoj lozi uzrokuje puknuće bobica

Štete od pepelnice na grožđu u pojedinim godinama mogu biti i do 90%. Simptomi se javljaju na svim zelenim dijelovima vinove loze. Kao i kod ostalih kultura nastaje bjelkasta prevlaka na lišću koji se uslijed napada uvija i kovrča, a kod jakih zaraza i suši.

Pepelnica lijeske - simptomi i suzbijanje

Na cvatu se zaraza može ostvariti prije oplodnje, i tada pepelnica uzrokuje sušenje i opadanje cvjetova. Bobe izgledaju kao da su posute pepelom, a gljivica uništava pokožicu bobica i zbog unutrašnjeg pritiska one pucaju.

Jabuka - simptomi vidljivi odmah nakon listanja

Pojavi pepelnice jabuke pogoduje blaga zima, suho i toplo vrijeme u proljeće, jača gnojidba i osjetljive sorte. Prevlaka se razvija na svim zelenim organima. Na listu se bolest pokaže odmah, a zahvaćeni listovi su uži, tvrdi, deformirani, uspravni i uvijeni. Postepeno se suše, poprime sivkastu boju i otpadaju.

Stalbo ima velik broj ogoljenih izboja s nekoliko suhih listova na vrhu, a krošnja je rijetka. Mladi se izboji slabije razvijaju, a cvjetovi iz zaraženog pupa su zelenkasti s pepeljastim lapovima.

Mjere kontrole od ove bolesti podrazumijevaju pridržavanje plodoreda, optimalnu gnojidbu dušikom, uništavanje biljnih ostataka i ostale agrotehničke mjere. Suzbijanje se provodi fungicidnim pripravcima, ali i ekološkim, kao što su pripravci od češnjaka. Važno ga je provoditi preventivno - kada se ostvare uvjeti za zarazu, a prije simptoma bolesti!

U narednom periodu pisat ćemo nešto više o ovoj bolesti i njezinom suzbijanju na spomenutim kulturama. 


Tagovi

Pepelnica Praškasta plijesan Prevlake Gljivične bolesti Simptomi pepelnice Zaštita bilja


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]