Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Anketa
  • 24.11.2023. 10:30

Što s OPG-om nakon što odlučite otići u mirovinu?

Kako izaći iz biznisa u slučaju umirovljenja i čiji savjet bi vam pri tome mogao koristiti - tema je istraživanja Centra za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća i poduzetništva. Ispunite anketu i doznajte više!

Foto: Depositphotos/budabar
  • 13.957
  • 778
  • 1

U Hrvatskoj, kao i drugim zemljama Srednje i Istočne Europe, krajem 1980-ih i početkom 1990-ih poduzetništvo doživljava procvat. Tada su mnogi poduzetni pojedinci odlučili započeti vlastiti biznis, pa tako i u poljoprivredi.

Nakon 30 godina mnogi od tih poljoprivrednika starije su životne dobi i što svojom voljom, što pod pritiskom godina i zdravstvenih problema, smanjuju svoju poslovnu aktivnost.

Postavlja se pitanje – što napraviti s OPG-om? Iako se čini "prirodnim" rješenjem da djeca preuzmu poslovanje, svjesni smo da mladi sve češće odabiru svoj put.

Djeca preuzimaju biznis u 30 posto slučajeva

U razvijenim zemljama s dugom tradicijom poduzetništva i privatnog vlasništva poznata je činjenica da nakon umirovljenja poduzetnika-osnivača u 30 posto slučajeva biznis preuzimaju djeca, u 30% dolazi do gašenja i likvidacije, a u 40 posto slučajeva biznis odlazi na prodaju.

Kupci su drugi poduzetnici – mlađi, financijski i organizacijski stabilni, koji rastu i vide priliku u preuzimanju uhodanog poslovanja drugog poduzetnika i povezivanju.

Kupac je ponekad vlastiti zaposlenik, a ponekad je to osoba koja tek želi postati poduzetnik, ali ne nužno ispočetka. Dobra ideja u tom slučaju može biti preuzeti poslovanje nekog tko odlazi u mirovinu.

Što s OPG-om kada umre nositelj gospodarstva?

Što, dakle, napraviti s OPG-om nakon umirovljenja pitanje je na čiji odgovor, zajedno s poduzetnicima traži Centar za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća i poduzetništva (CEPOR).

Radionice za poljoprivrednike

Njihov je cilj potaknuti vlasnike poduzeća na pravovremenu pripremu za prijenos poslovanja te pružiti uvid u raspoložive modele prijenosa poslovanja, te pomoći poljoprivrednicima oko odabira odgovarajućeg modela izlaska iz poslovanja.

Uz to, žele kreirati jednostavne modele procjene poduzeća te identificirati izvore financiranja za preuzimatelje poduzeća, kreirati obrasce ugovora o kupoprodaji i ponuditi upute za prijenos poslovanja na zaposlenike.

Ideja je organizirati radionice za poljoprivrednike pred mirovinom, kao i za buduće poduzetnike, preuzimatelje poduzeća s temama unapređenja poslovanja kroz digitalizaciju i usvajanje ekoloških standarda u poslovanju.

Anonimna anketa 

Radionice će biti organizirane u četiri grada za oko 200 sudionika – poduzetnika pred mirovinu i potencijalnih poduzetnika preuzimatelja.

Jedan od ciljeva ovog projekta je i kreiranje kreditne linije i garancijske sheme za preuzimanje gospodarstva u suradnji s komercijalnim bankama i drugim financijskim institucijama.

"S obzirom da u Hrvatskoj nemamo ovakvih iskustava, a statistiku kod provedbe različitih modela izlaska iz biznisa tek kreiramo, zanimljivo bi bilo vidjeti što poljoprivrednici očekuju u slučaju umirovljenja, te koja bi im eventualna podrška mogla biti korisna u procesu prijenosa poslovanja“, rekla je Mirela Alpeza, voditeljica projekta u CEPOR-u.

U tu svrhu napravili su anketu za poljoprivrednike, čiji će odgovori biti korisni u kreiranju savjetodavne podrške za prijenos poslovanja. Anketa je anonimna, ne koriste se osobni podaci.


Tagovi

Centar za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća i poduzetništva CEPOR Mirovina OPG Što nakon umirovljenja


Autorica

Leticija Hrenković

Više [+]

Magistra politologije s dugogodišnjim iskustvom rada u institucijama državne i javne uprave vezanim za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Malo današnjih radova na njivi, lavanda i gost u lavandi.