Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trendovi poticanja
  • 24.12.2018. 15:00

Što Nizozemska potiče u poljoprivredi?

U Europskoj Uniji postoji sustav Zajedničke poljoprivredne politike koji ima zadaću podupirati, ali i poticati ljude na bavljenje poljoprivredom. Svaka zemlja ima veću ili manju mogućnost odabira vlastitog puta razvoja kroz mjere agrarne politike. Dalje ćemo proanalizirati na što se Nizozemska orijentira i kako potiče svoju poljoprivredu.

Foto: Bigstockphoto/Andrew Balcombe
  • 3.432
  • 483
  • 0

Nizozemska je jedna od najrazvijenijih država svijeta, a poljoprivreda joj je jedna od najvažnijih grana gospodarstva. Globalni su lider u učinkovitosti proizvodnje. Neprestano ulaganje u istraživanja i razvoj, spremnost na brze promjene, suradnja poljoprivrednika, politike i znanosti doveli su tu državu na drugo mjesto u svijetu po izvozu poljoprivrednih proizvoda. Još značajnija je činjenica kako je Nizozemska broj jedan u izvozu znanja i tehnologije u proizvodnji hrane po inovativnim i održivim metodama. Zbog geografskog položaja biljna proizvodnja je limitirana. Zbog navedenog razloga proizvode uglavnom visoko dohodovne kulture poput cvijeća, povrća i voća. Velik udio proizvodnje je fokusiran na proizvodnju rasadnog materijala koji se izvozi diljem Svijeta. Visoki odnosno "održivi" prinosi se ostvaruju zahvaljujući tehnološkim dostignućima i kontinuiranim ulaganjima u znanje. 

Održivi sustavi proizvodnje

Briga o korištenju resursa, briga o okolišu i lokalnoj zajednici postaje imperativ održive proizvodnje u Nizozemskoj. Potiču smanjivanje uporabe fosilnih goriva, energetsku djelotvornost, automatizaciju i primjenu novih tehnoloških rješenja. U stočarskom sektoru fokus je stavljen na dobrobit životinja i njihov utjecaj na okoliš. 

Agrarna politika usko kooperira sa znanstvenim i edukacijskim institucijama, poduzećima i gospodarstvima. Ulaže se u znanje i kontinuirano obrazovanje. Uporaba digitalnih sustava edukacija je općeprihvaćena među nizozemskim proizvođačima hrane. On-line konferencije, Internet seminari (engl. Webinari), omogućuju svim sudionicima lanca proizvodnje hrane pravovremeno informiranje o promjenama, znanstvenim i tehnološkim postignućima, zakonodavstvu itd. Ovdje treba napomenuti kako je nizozemski mentalitet uvijek spreman na brze promjene. Spremnost na promjene i razumijevanja zahtjeva današnjice su razlog zašto je ta malena zemlja toliko razvijena. 

Populariziranje organske proizvodnje 

Organski proizvođači se uklapaju u plan o održivim sustavima proizvodnje. Agrana politika ima utjecaj na kanale prodaje preko promocije organskih proizvoda malih proizvođača i zadruga. Politika ima izravan utjecaj na trgovačke lance koji po zakonu moraju imati određeni udio organskih proizvoda na svojim policama. Osim navedenog, lokalne politike pomažu kod organiziranja raznih sajmova i tradicijskih uličnih tržnica.

Spremnost na promjene i razumijevanja zahtjeva današnjice su razlog zašto je ta malena zemlja toliko razvijena. 

Općeprihvatljiv je trend kupovine hrane od poljoprivrednih proizvođača bez posrednika. Gospodarstva integriraju digitalnu tehnologiju u promociju i prodaju svojih proizvoda. Cilj domaće agrarne politike je povećanje prodaje organskih proizvoda za 10% u pet godina. 

Smanjivanje štetnih plinova

Od 2020. svi novi izgrađeni objekti moraju biti neštetni po okoliš te moraju biti CO2 neutralni. Kako bi to uspjeli, potiču tehnologije obnovljivih izvora energije, korištenje energetsko-efikasnih strategija, korištenje geotermalne energije, eksploatiranje bio mase, ekonomizaciju energije, kupnju električnih vozila, digitalizaciju, automatizaciju proizvodnje i sl. 

Razvoj kružne ekonomije

Razvijanjem cirkularnog gospodarenja proizvodnim resursima otvaraju se mnogobrojne potencijalnost za nove poslovne pothvate i zapošljavanja. Nizozemska ima projekt koji vodi agrarna politika u suradnji s ostalim institucijama i praksom pod nazivom "Zelena Nizozemska". Cilj projekta je poticanje svijesti gospodarstvenika o važnosti upravljanja resursima prije proizvodnje, za vrijeme proizvodnje te nakon proizvodnje. 

Općeprihvatljiv je trend kupovine hrane od poljoprivrednih proizvođača bez posrednika.

Prije 2030. godine cilj je smanjivanje upotrebe fosilnih goriva za 30%. Alternativa fosilnim gorivima su obnovljivi izvori energije, ali i korištenje načela kružne ekonomije.

Redukcija uporabe pesticida

Dokazano je kako je uporaba pesticida dugoročno vrlo štetna po zdravlje ljudi, životinja i za okoliš. Nizozemska agrarna politika je progurala zakon o tzv. agentima održive zaštite bilja. Zakon obuhvaća primjenu prihvatljivih metoda u proizvodnji bilja. Plan je educiranje poljoprivrednika, promocija i primjena praksi poput plodosmjene, odabir odgovarajućih kultura i otpornih sorata, planiranje aktivnosti u polju prema vremenskim prilikama, primjene precizne mehanizacije, pravilne ishrane bilja i sl. Pesticidi će se moći koristiti samo u slučaju ako svi drugi sistemi ne uspiju.

Koliko su spremni hrvatski poljoprivrednici na promjene, a koliko politika? Upravo spremnost na prilagodbu i neprestano traženje rješenja na aktualne probleme svrstavaju Nizozemsku u sam vrh gospodarske razvijenosti i kvalitete života.


Tagovi

Poticaji Nizozemska Održiva proizvodnja Organski proizvodi Energija Kružna ekonomija Pesticidi


Autor

Vladimir Miloš

Više [+]

Magistar ekonomije sa specijalizacijom u poljoprivredi. Studirao i radio u Kraljevini Nizozemskoj, radio na mnogim međunarodnim projektima, dobitnik dvije dekanske nagrade, svojevremeno urednik studentskog časopisa "Plug". Poruka: Riskiraj! - Ako pobijediš bit ćeš sretan, a ako ne pobijediš bit ćeš mudriji.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]