Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja energije
  • 28.11.2014. 09:30

Solarna elektrana vrijedna gotovo 7 milijuna kuna

Jedinstven model solarne elektrane spojit će poljoprivredu i proizvodnju energije - zemlja na kojoj je elektrana postavljena potpuno je iskoristiva za uzgoj poljoprivrednih kultura.

  • 390
  • 12
  • 0

Početkom prosinca u Slatini će započeti gradnja viseće solarne elektrane "Sinerot" vrijedne 6,6 milijuna kuna. Gradnju elektrane sufinancirao je Fond za zaštitu okoliša s 5,28 milijuna kuna, dok Virovitička županija sudjeluje s 1,32 milijuna kuna što je 20 % vrijednosti projekta.

Riječ je o jedinstvenom modelu spajanja i korištenja obnovljivih izvora energije i poljoprivrede, a zemljište na kojoj je elektrana postavljena u potpunosti će biti iskorišteno za uzgoj poljoprivrednih kultura poput kelja, kineskog kupusa, paprike, tikvice i peršina. U samo dvije godine ovo je treći projekt obnovljivih izvora energije u Virovitičko-podravskoj županiji baziran na iskorištavanju sunca.

Višak energije koristit će se za škole

Ova će poljoprivredno-energetska cjelina imati još jednu funkciju - poljoprivredna površina će biti ustupljena srednjoj školi u Slatini za praktičnu nastavu, a sav višak energije koju "Sinerot" proizvede, Virovitičko-podravska županija će koristiti za osnovne i srednje škole u županiji. Sunčana elektrana također će služiti i kao pokazni školski objekt namijenjen učenicima srednjih škola koji se školuju za zanimanja vezana uz obnovljive izvore energije.

Energija proizvedena u elektrani jačine 500 kW bit će upotrijebljena za sustav kojim će se parcela od 2,5 hektara navodnjavati. Svi strojevi potrebni za obradu te površine bit će na električni pogon, a stanice za punjenje biti će postavljene na samoj parceli i također će koristiti solarnu energiju. Solarni paneli bit će postavljeni na stupove visine četiri metra, s razmakom od osam metara što omogućava nesmetan rad poljoprivrednim strojevima i potpunu poljoprivrednu iskoristivost zemlje.

Važnost projekta naglasio je i župan Tolušić

"Ovakvi projekti su iznimno bitni za Slavoniju, ali i za cijelu Hrvatsku jer objedinjavaju energetiku, poljoprivredu i edukaciju. Koristimo obnovljive izvore energije na inovativan način i pri tome čuvamo najveće blago koje Slavonija ima - plodne poljoprivredne površine. Iznimno smo ponosni što je značaj i važnost ovog projekta prepoznat u Fondu za zaštitu okoliša", istaknuo je virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić.

Za kraj jedna zanimljivost: Solarna elektrana "Sinerot", naziv je dobila po Svetom Sinerotu, zaštitniku vedrog sunčanog vremena, vrtova i vrtlara.


Tagovi

Slatina Solarna elektrana Sinerot Virovitičko-podravska županija Tomislav Tolušić Navodnjavanje Plodne poljoprivredne površine Fond za zaštitu okliša Obnovljivi izvori energije Iskorištavanje sunca Uzgoj poljoprivrednih kultura

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]