Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kulen
  • 16.09.2013. 11:26

Slavonski kulen napokon zaštićen!

Oznaka zemljopisnog podrijetla nakon 10 godina borbe - slavonska delicija napokon zaštićena

Foto: www.dalje.com
  • 686
  • 133
  • 0

Hrvatska širi popis svojih zaštićenih autohtonih proizvoda. Izvorni slavonski kulen dobio je oznaku zemljopisnog podrijetla, koju su proizvođači tako dugo čekali. Udruga Slavonski domaći kulen-kulin još je prije desetak godina počela izradu specifikacije za njegovu zaštitu, a sada je proces i službeno završen. Službenom zaštitom ovog autohtonog hrvatskog proizvoda, dobili smo

Odluku o zaštiti ministar Jakovina potpisao je gotovo odmah, a sljedeći korak je zaštita na cijelom području EU. Tajnik Udruge i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu VSŽ-a Andrija Matić koji je i ponio najveći teret izrade zahtjeva za zaštitu, ne krije zadovoljstvo što je kulen napokon dobio mjesto koje mu i pripada.

"Time eliminiramo druge konkurente koji su mahom nelegalni ili koji pokušavaju na osnovi tuđih boniteta i tuđih dodatnih vrijednosti ostvariti svoje profite. Stvar je sada potpuno riješena", ističe Matić za Glas Slavonije. "A za oznaku zemljopisnog podrijetla, sve mora biti slavonsko - meso slavonske svinje, slavonska paprika i češnjak."

Tradicijska tehnologija proizvodnje - nema improvizacije

Slavonski kulen, kao autohtoni proizvod, može biti samo onaj proizveden od svinja domaćih pasmina hranjenih slavonskom hranom i to najmanje tri naraštaja unatrag, koje moraju potjecati iz Slavonije od čistokrvnih ili križanih svinja. Mora biti napravljen po zaštićenoj recepturi, od najkvalitetnijih dijelova svinjskog mesa, leđne slanine, soli i začina koji se nadjeva u slijepo svinjsko crijevo i 150 dana se podvrgava kontinuiranim procesima fermentacije, hladnog dimljenja, sušenja i zrenja.

Dobivanje certifikata odrazit će se na povećanje potražnje i konkuretnosti slavonskog kulena, dat će mu određeno jamstvo kvalitete i što je najvažnije, spriječit će zloporabu imena i smanjiti ilegalno tržište slavonskog kulena. Kako više nema barijera za osvajanje tržišta, legalni proizvođači iz Udruge Slavonski domaći kulen-kulin, planiraju krenuti u promotivni obilazak većih gradova u Hrvatskoj i susjednim zemljama i pohvaliti se vrhunskom kvalitetom svojih proizvoda i pronaći nove kupce.

Dobivanje certifikata znači povećanje potražnje i konkuretnosti slavonskog kulena

Za proizvođače kulena, dobivanje oznake zemljopisnog podrijetla znači određenu sigurnost, veće tržište i eliminiranje nelojalne konkurencije.

Kulen ne može svatko prodavati. Dobivanje certifikata za sobom povlači i rigorozniju kontrolu njegove proizvodnje, morat će se poštovati svi utvrđeni parametri i uvjeti, a baš sve u kulenu i na njemu mora biti prirodno. Sadašnja cijena kulena je 200 kuna za kilogram plus PDV, a uskoro će i porasti.

Oznaka zemljopisnog podrijetla pridonosi većoj tržišnoj vrijednosti proizvoda i odgovara njegovim posebnim svojstvima i time stečenom ugledu. Tako smo sad korak bliže univerzalnoj prepoznatljivosti jednog od naših proizvoda, koji će zasigurno pomutiti nepca europskih potrošača.

Foto: www.dalje.com


Tagovi

Kulen Oznaka zemljopisnog podrijetla Andrija Matić Tradicijska tehnologija Slavonski domaći kulen-kulin Zaštita Autohtoni proizvod


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]