Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Održiva poljoprivreda
  • 08.07.2016. 07:30

Sigurna uporaba pesticida za održivu poljoprivredu

Nedavna istraživanja su pokazala da bi se proizvodnja hrane do 2050. godine trebala povećati i do 60% (FAO), te da je podcijenjena uloga pesticida u proizvodnji hrane po prihvatljivim cijenama.

Foto: marosbauer/Bigstockphoto, Savjetodavna služba
  • 1.233
  • 130
  • 0

Nedavna istraživanja su pokazala da bi se proizvodnja hrane do 2050. godine trebala povećati i do 60% (FAO), te da je podcijenjena uloga pesticida u proizvodnji hrane po prihvatljivim cijenama. Uvriježeno je mišljenje da je nemogućnost zaštite usjeva od bolesti i štetnika u direktnoj korelaciji s cijenom hrane na svjetskom tržištu.

Sigurna i održiva uporaba pesticida daje savjete o sigurnom rukovanju, pravilnom skladištenju i primjeni pesticida, kao i o gospodarenju opasnim otpadom. Projektom "Sigurna primjena sredstava za zaštitu bilja", Europska udruga za zaštitu bilja - ECPA podiže svijest korisnika i aktivnu zaštitu njihovog zdravlja i okoliša. Projekt se provodi više od desetljeća u 16 zemalja Europske unije.

Prezentacije u Portugalu

CROCPA (članica ECPA-e), već nekoliko godina vrlo uspješno provodi nekoliko projekata kojima se potiče održiva poljoprivreda. To su: projekt CROCPA EKO MODEL - skupljanja i zbrinjavanja prazne ambalaže SZB, Sigurna primjena pesticida i Sprječavanje nezakonitih pesticida. Godine 2015. konferencija i radionica ECPA-e se održala u Svetom Martini na Muri u Hrvatskoj, a nedavno je Međunarodna konferencija i radionica o sigurnoj i održivoj uporabi pesticida (ECMA), održana u Lisabonu, u Portugalu.

Smanjenje rizika izlaganju pesticidima

Preporuke na uputstvima na upotrebu pesticida za upotrebu osobne zaštitne opreme zavise o karakteristikama proizvoda i potencijalnih izlaganjima štetnom djelovanju pesticida. Postojanje tehničkih sustava u opremi za primjenu pesticida smanjuje potencijalno izlaganje opasnim tvarima. Dobro je poznata važnost zatvorenih kabina opremljenih filterima za udobnost i sigurnost rukovatelja, i kako anti-drift mlaznice mogu smanjiti ne samo izloženost rukovatelja već i šteten utjecaj na okoliš.

Zatvoreni sustav prijenosa (Closed Transfer Systems CTS) omogućava prijenos pesticida direktno iz originalne ambalaže u spremnik prskalice ili raspršivača bez kontakta rukovatelja. Upotreba zatvorenog sustava prijenosa trenutno nije uobičajena, ali u budućnosti će biti standard u Europi, i ova radionica je značajan doprinos upotrebi inovativnih tehničkih rješenja u poljoprivredi.

Na ovoj radionici u Portugalu imali smo priliku vidjeti rezultate istraživanja, praktične demonstracije i komentirati prikazane tehničke sustave, isto tako i na koji način poboljšati znanje i vještine poljoprivrednika u sigurnoj i održivoj uporabi pesticida.

Radionice na konferenciji ECMA

Teme prezentacija/radionica na konferenciji ECMA:

1. Zatvorene kabine (Jens Karl Wegener - Julius Kühn - Institut JKI)

2. Anti-drift Najbolja praksa (Jordi Llop - UNIVERSIDAD POLITECNICA CATALUÑA)

3. Zatvoreni sustav prijenosa CTS (Tom Robinson - ECPA CTS)

4. Modifikacija pneumatskih sijačica (Francisco Garcia - ANIPLA)

Sigurno rukovanje pesticidima

Zatvorene kabine

Zatvorena traktorska kabina štiti rukovatelja do neke mjere (ne u potpunosti). Traktorske kabine ili kabine samohodnih prskalica igraju važnu ulogu u zaštiti rukovatelja od štetnog djelovanja pesticida. Standard EN 15695 razlikuje četiri razine zaštite:

  • Bez definirane zaštite
  • Zaštita od prašine
  • Zaštita od prašine i aerosola
  • Zaštita od aerosola i para

Traktori mogu biti opremljeni filtrima koji pročišćuju zrak (unutar kabine i zrak koji ulazi u kabinu). Ugljeni filteri su često dodatna oprema na traktorima, i trebaju se mijenjati prema uputama proizvođača da bi zadržali razinu pročišćavanja zraka u kabini. Ali često se postavlja i pitanje kontaminacije (izlazak/ulazak u kabinu npr. kod zamjene ili čišćenja mlaznice prilikom prskanja...), unatoč primjeni osobne zaštite.

Anti-drift Najbolja praksa

Veličina kapljica je jedan od glavnih čimbenika kod primjene pesticida, kojom uz radni tlak i određeni tip mlaznice postižemo željeni rezultat - kvalitetnu zaštitu uz smanjeno zanošenje. Standardne mlaznice možemo koristiti samo kad to vremenski uvjeti dozvoljavaju (relativna vlažnost zraka veća od 50 %, temperatura ispod 20 °C i brzina vjetra manja od 4 m/s. Primjena anti-drift mlaznica je važan dio održive uporabe pesticida i u velikoj mjeri poboljšava kvaltetu zaštite bilja, zaštitu okoliša i ljudi (rukovatelja). Različite izvedbe anti-drift mlaznica, s većim promjerom kapljica omogućuju sigurniji rad i u uvjetima kada zaštita bilja s klasičnim mlaznicima ne bi bila moguća radi zanošenja (drift).

Zatvoreni sustav prijenosa (CTS)

Priprema škropiva potencijalni je rizik kontaminacije rukovatelja i onečišćenja okoliša. CTS sustav omogućuje siguran prijenos pesticida iz originalne ambalaže u spremnik prskalice/raspršivača uz obvezno ispiranje prazne ambalaže čistom vodom-što osigurava sigurno zbrinjavanje, uz minimalno dozvoljen ostatak pesticida u ambalaži.

Predstavljena su dva sustava sa inovativnim i sigurnim rješenjima punjenja i ispiranja ambalaže, koja će uz daljnji razvoj i suradnju s industrijom ambalaže i proizvođača strojeva za primjenu pesticida zasigurno donijeti nove standarde u sigurnoj primjeni pesticida. Trenutno se u svijetu većina proizvoda za zaštitu bilja koristi u malim spremnicima (ambalaži). Postoje razni rizici kontaminacije prilikom mjerenja i punjenja spremnika prskalice/raspršivača (onečišćena folija, zatvarač, ispiranje ambalaže). Easy flow sustav se može prilagoditi svim vrstama ambalaže i pruža potpunu zaštitu korisnika uz dobro ispiranje prazne ambalaže i sigurno skladištenje.

Modifikacija pneumatskih sijačica

Sjetva tretiranog sjemena predstavlja potencijalnu opasnost po zdravlje rukovatelja i onečišćenja okoliša. Dokazano je da će se sjetvom i manipulacijom loše tretiranog sjemena povećati broj slobodno lebdećih čestica. Pneumatske sijačice koje rade na principu podtlaka potrebno je modificirati na način da se struja zraka iz turbine smanjuje i usmjerava prema tlu, kako bi se smanjila emisija opasnih čestica u zraku.

Europska unija zahtjeva obveznu izobrazbu profesionalnih korisnika sredstava za zaštitu bilja. Hrvatska udruga za zaštitu bilja CROCPA i Savjetodavna služba partneri su na ovom važnom poslu i učinili su sve da bi se radne metode dobre poljoprivredne prakse, korištenje osobnih sredstava zaštite u svakodnevnim poslovima u polju i nasadu pravilno primjenjivali u svrhu osobne zaštite i zaštite okoliša.

Foto: marosbauer/Bigstockphoto, Savjetodavna služba


Tagovi

Portugal Radionica Pesticidi Održiva upotreba


Autor

Ivica Prpić

Više [+]

Stručni savjetnik za poljoprivrednu mehanizaciju, član Udruge voćara, vinogradara i vinara općine Kaptol te predsjednik Županijske udruge za organizaciju natjecanja orača Požeško-slavonske županije. Donosi nam inovacije iz svijeta mehanizacije.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer