Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ana Grgas
  • 12.10.2014. 17:00

Savjetodavka koja je OPG-ovce vodila po Europi

U odnosu na devedesete, stanje na terenu se promijenilo značajno na bolje. Izgradili su se novi objekti, promijenio se odnos prema okolišu i poljoprivredi. OP-ovi su proširili svoja znanja i iskustva, a samim time porasla im je i proizvodnja.

  • 539
  • 55
  • 0

Svi su zamjenjivi, jedino je Ana Grgas nezamjenjiva, komentirala je rukovoditeljica podružnice Savjetodavne službe Zadarske županije Gordana Dragun odlazak u mirovinu svoje dugogodišnje kolegice i savjetodavke s terenskim predznakom, Ane Grgas. Ima pravo Dragun, malo je savjetodavaca koji su ostavili toliki obol u svom radu na ovom prostoru kao Ana Grgas. Grgasica, kako je ponekad OPG-ovci zovu, svojim znanjem i iskustvom pomogla je poljoprivrednim proizvođačima, posebno stočarima od Srba u Ličkom djelu Zadarske županije do Dugog otoka.

Zorko napravio štalu nakon europske ekskurzije

Ana Grgas radi i kao stalni vještak za štetu od napada divljih zvijeri, a tu će svoju dužnost obavljati i nakon odlaska u mirovinu. Ističe kako joj je upravo u njenim počecima savjetovanja od velike koristi bilo što je radila i kao vještak.

"U odnosu na moje prve obilaske 1997. godine na danas, stanje na terenu se promijenilo značajno na bolje. Izgradili su se novi objekti, promijenio se odnos prema okolišu i poljoprivredi OPG-ovaca. Oni su proširili svoja znanja, povećali iskustva, a samim time porasla im je i proizvodnja. Reakcije na savjete bile su različite u samim početcima. To je ovisilo o njihovoj dotadašnjoj razini znanja. Oni s nekim znanjima i iskustvima lakše su prihvaćali nove ideje, a drugi su se držali tradicije i s njima nije lako ni danas", kaže Grgas.

U samim početcima velika pomoć je bila suradnja s organizacijama civilnog društva koje su u svom programu imale razvoj ruralnih dijelova Hrvatske. Uz pomoć njih Grgas je pronalazila sredstva za pomoć seoskim domaćinstvima i čak organizirala ekskurzije u razvijene europske zemlje poput Nizozemske, Austrije na kojima su se Bukovčani i Ravnokotarci upoznavali s najnovijim europskim dostignućima. Nakon jedne takve ekskurzije Luka Mitrović Zorko izradio je modrenu štalu u Zelengradu, danas se prisjeća Ana Grgas.

U budućnosti samo po pravilima

Ljudi su tražili mene da im obavim vještačenje. Puno je lakše pristupiti nekome kao savjetodavac kada vas on pozove na svoje gospodarstvo, kaže Grgas.

Kada govorimo o proizvodnji sira, dosta je reći da Anini učenici od Netake u Lici do Žmana na Dugom otoku osvajaju priznanja za kvalitetu sira. Grgas je radila na zaštiti dalmatinske tuke, donijela je kokoš Hrvaticu u Zadarsku županiju, doprinijela procesu zaštite češnjaka s prostora Bukovice.

Ona daje svoju prognozu za budućnost stočara: "U budućnosti će opstati samo oni koji budu poštovali europske kriterije. To znači poštivanje zakona o dobrobiti životinja, a morat će imati i adekvatne štalske prostore. Opstat će oni s većim brojem grla. Neće opstati gospodarstva s trideset i pet grla u prosjeku. Kontrole će biti učestalije kako s nacionalne razine tako i razine EU. Morat će se uredno voditi dokumentacija s čime već danas problema imaju staračka domaćinstva. Onima koji ne budu zadovoljavali propisane uvjete, obustavljat će se isplata poticaja", kaže Ana Grgas te dodaje za kraj: "Kako to obično biva, uvijek se na kraju, godine, epohe, radnog staža prave analize, zbrajaju rezultati i propusti, a povuku nas sjećanja u daleku prošlost, u sam početak bitisanja i dok trepneš zbir je 65.

Obitelj i odrastanje ostavljaju žig koji starenjem ne blijedi dapače, jača i sjećanja iz prošlosti su razabranija nego ona od jučer. Nažalost, to razumijemo tek kada se nađemo u toj fazi priče. Ja sam imala sreću da sam odrasla na imanju na kojem su se uzgajale gotovo sve domaće životinje: 200 ovaca, 10 – ak konja sa ogromnim koralom, 10 – ak krava, svinje i sva moguća peradarija, a ja sam naravno od kada pamtim imala svoje zadatke. To je jedan od najbitnijih čimbenika zašto sam s dušom prihvatila i nadam se dostojno odradila posao savjetodavca, ali i vještaka tijekom svih ovih proteklih godina diljem županije, ali i drugih područja Lijepe naše."


Povezana stočna vrsta

Peradarstvo

Peradarstvo

Pod peradarstvom se prvenstveno podrazumijeva uzgoj kokoši, pura, gusaka i pataka. Od peradi se dobivaju izuzetno kvalitetne glavne namjernice poput jaja i mesa, ali uz njih tu su... Više [+]

Tagovi

Ana Grgas Gordana Dragun Luka Mitrovć Zorko Savjetodavna služba Vještak Napad divljih zvijeri OPG Organizacije civilnog društva Sir Dalmatinska tuka Kokoš Hrvatica Zaštita češnjaka


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs