Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izopirazam
  • 11.10.2022. 16:30

S tržišta se povlače četiri fungicida za zaštitu povrća, voća i ratarskih kultura

Njihova se registracija ukinula s datumom 1. listopada, a prodaja je dozvoljena do 20. studenog ove godine.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 6.073
  • 353
  • 0

S tržišta Republike Hrvatske povlače se četiri sredstva za zaštitu bilja na osnovi aktivne tvari izopirazam, obavijestilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Riječ je o sredstvima koja nose trgovačke nazive Symetra Flex, Reflect, Embrelia te Seguris Era, a njihova registracija za stavljanje na hrvatsko tržište ukinuta je s datumom 1. listopada 2022.

Riječ je o preparatima koji su se koristili u zaštiti od gljivičnih bolesti (fungicidi). Primjerice Symetra Flex se upotrebljavao za suzbijanje bijele truleži na uljanoj repici. Za zaštitu ratarskih kultura, točnije pšenice i ječma koristio se Seguris Era.

Za zaštitu povrćarskih kultura poput paprike, rajčice, patlidžana, krastavaca, tikvica i slično od pepelnice bilo je dozvoljeno sredstvo Reflect. Dok je u voćarstvu to bila Embrelia sa spektrom djelovanja na krastavost ploda, palež cvjetova, smeđu trulež i slično.

Zabranjen i izopirazam, s EU tržišta povlače sredstva za zaštitu bilja na bazi ove aktivne tvari

Kako pojašnjavaju iz Ministarstva, provedbenom uredbom Komisije (EU) 2022/782 o povlačenju odobrenja aktivne tvari izopirazam, koja je stupila na snagu 7. lipnja 2022. godine, propisano je da države članice moraju oduzeti registracije sredstvima za zaštitu bilja koja sadržavaju spomenutu aktivnu tvar.

Na tržištu Republike Hrvatske bit će dozvoljena prodaja, distribucija i primjena postojećih zaliha do 20.11.2022., a zbrinjavanje, skladištenje i primjena postojećih zaliha sredstva za zaštitu bilja do 8.12.2022.


Tagovi

Zaštita bilja Povlačenje sredstava Fungicidi Izopirazam


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]