Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAO
  • 04.06.2021. 18:00

Rasle cijene hrane u svibnju - žitarice skuplje za 36,6 posto?

Nagli porast cijena proteklog mjeseca odraz je skupljeg ulja, šećera i žitarica, ali i mesa te mliječnih proizvoda, izvijestila je UN-ova agencija za hranu i poljoprivredu (FAO).

Foto: Bigstock/Allexxandar
  • 615
  • 307
  • 0

Globalne cijene hrane u svibnju su porasle za 4,8 posto u odnosu na travanj i dostigle najveću vrijednost još od listopada 2010. godine. Kako je izvijestila UN-ova agencija za hranu i poljoprivredu (FAO) nagli porast proteklog mjeseca odraz je skupljeg ulja, šećera i žitarica, ali i mesa te mliječnih proizvoda.

Što se tiče žitarica, one su u prosjeku bile skuplje za 6 posto u odnosu na travanj i za čak 36,6 posto iznad vrijednosti iz svibnja 2020. godine. Kako ističe FAO, najviše su porasle međunarodne cijene kukuruza i to za 89,3 posto u odnosu na njihovu vrijednost prošle godine i najvišu razinu od siječnja 2013. Razlog su smanjeni izgledi za proizvodnju u Brazilu. Međutim, potkraj mjeseca rast je počeo stagnirati zbog poboljšanih očekivanja od proizvodnje u SAD-u. U svibnju su porasle i one za ječam i sirak, i to za 5,4, odnosno 3,6 posto. Što se tiče pšenice,  ona je za 6,8 posto skuplja u odnosu na travanj i 28,5 posto u odnosu na svibanj prošle godine.

Biljna ulja bilježe dvanaesti uzastopni mjesečni rast, a poskupila su za 7,8 posto. Uglavnom zbog palminog, sojinog i repičinog. Palmina su dostigla najveću vrijednost još od veljače 2011. godine i to zbog slabe proizvodnje u zemljama jugoistočne Azije. Što se tiče sojinog, izgledi za snažnu globalnu potražnju posebno iz sektora biodizela, poduprli su cijene, dok su međunarodne vrijednosti ulja uljane repice bile potkrijepljene kontinuiranom globalnom opskrbom.

Meso skuplje za 10, a mliječni proizvodi 28 posto

Mliječni proizvodi su poskupjeli za 28 posto u odnosu na lani i 1,5 posto u odnosu na travanj. Međutim indeks je i dalje 22,8 posto ispod vrijednosti postignute u prosincu 2013. U svibnju su najviše porasle međunarodne kotacije mlijeka u prahu. Cijene sira su također ojačale, ponajviše zbog manje opskrbe Europske unije usred velike potražnje. Suprotno tome, one za maslac pale su zbog povećane izvozne opskrbe s Novog Zelanda, što je označilo kraj jedanaestomjesečnog rasta vrijednosti.

Meso je skuplje za 2,2 posto u odnosu na prošli mjesec i 10 posto lani. No, to je još uvijek gotovo 12 posto ispod vrijednosti iz kolovoza 2014. Rasle su zbog većeg uvoza Kine, ali i pooštravanja globalnih zaliha, navodi FAO. 

Šećer je poskupio za 6,8 posto u odnosu na travanj i to predstavlja drugi uzastopni mjesečni porast i najvišu razinu od ožujka 2017. Rast je povezan uglavnom s kašnjenjem žetve šećerne trske i smanjenih prinosa u Brazilu, najvećem svjetskom izvozniku ove namirnice, a do toga je došlo zbog dugotrajne suše. Dodatnu potporu pružile su i više cijene sirove nafte te daljnje jačanje brazilskog reala u odnosu na američki dolar, koji nastoji obuzdati isporuke iz Brazila. Međutim, velike količine izvoza iz Indije pridonijele su blažem rastu.


Tagovi

FAO Cijena hrane Svibanj Šećer Mliječni proizvodi Meso Biljna ulja Žitarice


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.