Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetnici
  • 16.06.2021. 18:00

Puževi su trajni štetnici - ne pomažu ni limacidi ni zamke?

Nakon tretmana agrokemikalijama populacija puževa se može brzo vratiti na prethodnu razinu i opet nanijeti štetu usjevima. Do kojih su sve zaključaka došli britanski znanstvenici?

Foto: Depositphotos/Akchamczuk
  • 576
  • 64
  • 0

Britanski znanstvenici su odlučili provjeriti zašto se puževi neprestano pojavljuju na poljima, čak i nakon obrade tla. Riječ je o štetnicima koji se javljaju svake godine, a zanimljivo je da se nakon tretmana agrokemikalijama njihov broj može brzo vratiti na prethodnu razinu i opet nanijeti štetu usjevima.

Stopa oporavak njihove populacije ovisi o vremenskim uvjetima. Tako je u umjerenoj klimi brza kada je tlo vlažno, a temperature budu iznad 5°C, navode u studiji. Dakle, kada su povoljni uvjeti za njihovu aktivnost, populacija se oporavi u roku od dva tjedna od kemijske zaštite, a migriraju i sa susjednih područja.

Stoga, u borbi protiv njih neki postavljaju razne prepreke izrađene od određenih metala poput cinka i bakra jer ih navodno puževi neće moći nadvladati i mjesto će napustiti sami.

Vrlo brzo rekoloniziraju lokaciju

Kako bi to istražili te saznali odakle oni zapravo dolaze, tim znanstvenika s britanskog Sveučilišta u New Castleu proveli su istraživanje. U tome su sudjelovali stručnjaci Gordon Port, Alan Craig i Mark Shirley, koji su 36 mjeseci vršili pokuse i promatranja.

Nakon korištenja limacida i drugih agrokemikalija puževi mogu vrlo brzo rekolonizirati mjesto, ali udio kolonizirajućih, koji se kreću iz susjednih područja (vodoravno širenje), i udio unutar tla (vertikalno širenje) nije prethodno utvrđen.

Znanstvenici su promatrali sive puževe golaće (Deroceras reticulatum), a zatim su im postavili barijere od cinka i bakra u obliku kutija, ali i one s poklopcem. Pretpostavljalo se da neće biti pronađeni unutar zamki, jer neće moći ući. Međutim, pronašli su ih u kutijama što ne samo da je dokazalo beskorisnost otvorenih barijera, već ih je prisililo da preispitaju kako štetnici ulaze u zatvorene kutije.

Aktivniji ispod tla nego na površini

Pokazalo se da je taloženje puževa tijekom migracije ispod površine tla puno jače. Upravo takvo kretanje značajno doprinosi broju onih koji napadaju to mjesto nakon uklanjanja površinski aktivne populacije, napominju znanstvenici.

"Naši rezultati pokazuju da kada se puževi uklone s površine, nove jedinke ponovno napadnu to mjesto", dodaju rekavši da je tijekom prvih 15 mjeseci istraživanja, veliki postotak ponovne izloženosti puževima, u nekim mjesecima iznosio i do 100 posto. "Dolazili su iz dubokih slojeva, a što oni rade ispod površine zemlje, potpuno je nepoznato", napominju istraživači.

Dodali su da se obično misli da se ova vrsta kreće površinom tla, ali čini se da to nije tako. Naime, njihovi rezultati pokazuju da će bilo koji tretman usmjeren na površinsko suzbijanje utjecati samo na mali dio onih koji se ondje zateknu. "Njihova aktivna populacija će se obnoviti u roku od nekoliko tjedana", zaključuju autori studije.


Tagovi

Puževi Deroceras reticulatum Limacidi Zamke Znanstveno istraživanje


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.