Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kina
  • 11.04.2020. 15:00

Psi u Kini napokon prestaju biti stoka i postaju kućni ljubimci?

Iako je pseće meso i dalje delicija u mnogim kineskim regijama, ministarstvo je objavilo da se oni više neće smatrati stokom.

Foto: JumpStory
  • 326
  • 16
  • 0

Kina priprema nove smjernice za klasifikaciju pasa kao kućnih ljubimaca, a ne kao domaće životinje za uzgoj, priopćilo je tamošnje ministarstvo poljoprivrede. Ova odluka je dio odgovora na izbijanje koronavirusa.

Psi se više neće smatrati domaćim životinjama

Iako je pseće meso i dalje delicija u mnogim kineskim regijama, ministarstvo je objavilo da se oni više neće smatrati stokom. Taj se naziv koristi za životinje koje se uzgajaju za hranu, mlijeko, krzno, izradu vlakana, lijekova ili za potrebe sporta i vojske.

"Što se tiče pasa, zajedno s napretkom ljudske civilizacije te zahvaljujući brizi javnosti prema zaštiti životinja, psi su tu da budu čovjekovi prijatelji, a s obzirom na to da se u svijetu ne smatraju domaćim životinjama, neće biti tretirani kao stoka ni u Kini", navedeno je u priopćenju kojega prenosi reuters.

Zbog koronavirusa obećali revidirati zakon

Smatra se da koronavirus potječe od jedne vrste šišmiša, a na ljude je prešao preko druge vrste čije se meso prodavalo na tržnicama grada Wuhana, gdje je patogen prvi puta identificiran.

Mačke se mogu zaraziti koronavirusom - kokoši, patke i svinje otporne?

Kina je nakon toga zabranila uzgoj, trgovinu i konzumiranje divljih životinja te povukla sve postojeće dozvole za takve radnje. Također je obećala revidirati zakon kako bi zabrana postala trajna.

U objavljenom nacrtu smjernica koji je otvoren za javnu raspravu i savjetovanje, navedeno je 18 tradicionalnih vrsta stoke uključujući goveda, svinje, perad i deve.

Dodano je i 13 "posebnih" vrsta koje će također biti izuzete iz ograničenja trgovanje divljim životinjama uključujući jelene, alpake, fazane, nojeve i lisice.

Ubiju oko 10 milijuna pasa godišnje zbog mesa

Konzumiranje pasa postalo je sve manje popularno u Kini, a južni grad Shenzhen postao je prvi koji ga je zabranio prošlog mjeseca. Međutim, Organizacija za zaštitu životinja (Humane Socyeti Inernational) procjenjuje kako se u toj zemlji zbog mesa ubije oko 10 milijuna pasa godišnje. Grad Yulin u regiji Guangxi u lipnju održava godišnji festival psećeg mesa.

"Ovaj prijedlog nacrta mogao bi značiti trenutak prekretnice u svrhu zaštite životinja", rekla je glasnogovornica organizacije, Wendy Higgins.


Tagovi

Kina Psi Meso Kineske tržnice Koronavirus


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

I to smo uspješno naklikali :)

Upravo privodimo kraju projekt [email protected]&BiH koji je obilježio naše zadnje tri godine, a koji nosi službeni naziv 'Internacionalizacijom poslovanja do regionalnog lide...

Više [+]