Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • GMO pšenica
  • 17.11.2021. 07:30

Prvi u svijetu dozvolili brašno od GMO pšenice - mlinari negoduju

U razdoblju velikog rasta cijena, ali i zabrinutosti da bi lošije vremenske prilike mogle ugroziti sigurnost hrane, brazilska bi odluka mogla potaknuti širu globalnu raspravu o ovoj vrsti pšenice.

Foto: Depositphotos/Pompjaideaw
  • 389
  • 95
  • 0

Brazil je u četvrtak postao prva zemlja koja je dopustila uvoz brašna napravljenog od genetski modificirane pšenice. No, malo je vjerojatno da će se te GMO sorte razvijene u Argentini naći u brazilskom brašnu zbog protivljenja tamošnjih mlinara i kupaca, navodi reuters

U razdoblju velikog rasta cijena, ali i zabrinutosti da bi lošije vremenske prilike mogle ugroziti sigurnost hrane, ova bi odluka mogla potaknuti širu globalnu raspravu o ovoj vrsti pšenice. S druge strane, znamo da su GMO soja i kukuruz odavno prihvaćeni na svjetskim tržištima, ali prvenstveno za hranidbu stoke, ne i prehranu ljudi.

Brazilska agencija za biosigurnost CTNBio rekla je da se njezina jednoglasna odluka odnosi samo na pšenično brašno. Mlinari su zaprijetili da će bojkotirati argentinske žitarice i tražiti načine da se povuče takva odluka.

"Važno je vidjeti što brazilsko tržište želi. Čini se da potrošači u Brazilu ne žele GMO pšenicu", rekao je Gustavo Idigoras, voditelj argentinske CIARA-CEC komore izvoznika žitarica.

Prijete da neće kupovati od susjeda

Brazilska udruga za proizvodnju brašna Abitrigo rekla je da će zatražiti od ureda predsjednika da sazove nacionalni odbor za biosigurnost kako bi preispitao odluku. Osim toga, procjenjuju i pravne mogućnosti za suspenziju presude.

Grupa je već zaprijetila da će prestati kupovati argentinsku pšenicu ako se odobri prodaja one otporne na sušu te će se za opskrbu obratiti drugim zemljama. Kako piše WORLD-GRAIN, Brazil bi mogao povećati uvoz iz Urugvaja, Paragvaja, SAD-a, Kanade i Rusije.

"To bi moglo značiti porast potražnje za američkim žitaricama", rekao je Arlan Suderman, glavni ekonomist za robu u StoneX-u dodavši da se u konačnici ipak sve svodi na potrošača i ono što je on spreman prihvatiti.

Američka organizacija za razvoj izvoznog tržišta za industriju pšenice SAD-a (USW), koja promiče izvoz ove kulture ranije je rekla da će podržati komercijalizaciju tek nakon odobrenja na glavnim tržištima i stvaranja pravila za rukovanje niskim razinama GMO pšenice pomiješane s onom koja nije genetski modificirana.

Traže identifikaciju ratara koji su posijali GMO sorte

Samo dio argentinskih farmi isprobao je sortu otpornu na sušu i to na 55 tisuća hektara, a tamošnji izvoznici žitarica zatražili su od vlade da identificira koji poljoprivrednici uzgajaju GMO kako bi mogli prestati kupovati s tih područja.

Santiago del Solar, koji uzgaja žito u argentinskoj pokrajini Buenos Aires, rekao je da konačna odluka ostaje u rukama brazilskih mlinara i potrošača. "U redu je što su regulatori rekli da, ali mi prodajemo pšenicu mlinarskoj industriji i potrošačima. Ako oni ne prihvate GMO, mi i dalje imamo veliki problem", pojasnio je.

Argentina je do 19. listopada ove godine izvezla ukupno 8.424 milijuna tona ove vrste žitarica, pri čemu je oko 50 posto otišlo u Brazil, koji se za većinu uvoza ove žitarice oslanja na svog južnog susjeda.

Argentinski poljoprivrednik Francisco Santillan, koji ju također uzgaja u pokrajini Buenos Aires, rekao je da će pričekati da vidi hoće li druge zemlje odobriti uvoz sporne sorte prije nego što je počne sijati.

"Mislim da je razumno, bez obzira što Brazil to prihvaća, čekati godinu dana da vidimo kako će se ovo pitanje razvijati u drugim zemljama koje kupuju pšenicu od nas", zaključio je.


Tagovi

GMO pšenica GMO brašno Brazil Argentina Mlinari Uvoz Izvoz


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tursko voće i povrće moglo bi preplaviti i naše tržište. Naime, turska lira je u odnosu na američki dolar značajno pala, a to će imati ogroman utjecaj na trgovinu voćem i povrćem cijele regije, a time i istočne Europe i Europske unije. Turs... Više [+]