Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kratkoročni izgledi
  • 13.07.2021. 07:30

Prognoza: Više ratarskih kultura, a manje voća - što se očekuje od proizvodnje EU?

U ovoj sezoni očekuje se povećana proizvodnja žitarica, uljarica, šećere repe, maslinovih ulja i mlijeka u EU. No, do pada bi moglo doći kod nekih vrsta voća i mesa.

Foto: Bigstock/budabar
  • 170
  • 16
  • 0

Prema izvješću o kratkoročnim izgledima kojeg je objavila Europska komisija, cijene glavnih ratarskih usjeva bile su podložne značajnim promjenama u proljeće, vođene velikom potražnjom iz Kine i SAD-a te nesigurnostima povezanim s vremenom što utječe na cjelokupnu globalnu proizvodnju. U sezoni 2021./22. očekuje se da će razina proizvodnje za žitarice u EU doseći 288,7 milijuna tona, što je porast od 3 posto u odnosu na prošlu godinu, zahvaljujući povećanju količine meke i tvrde pšenice te kukuruza.

Slično tome, prinosi uljarica i proteinskih usjeva mogli bi se povećati na 30,1 milijuna tona, što je 9,5 posto više u odnosu na prošlu godinu, odnosno 4,6 milijuna tona (+6,7 posto). Procjenjuje se porast upotrebe žitarica i uljnih pogača za hranu za životinje, kao i potrošnje biljnih ulja u prehrambene i industrijske svrhe. Što se tiče šećerne repe, predviđa se proizvodnja od oko 110 milijuna tona, što je porast u odnosu na 99 mil. t prethodne tržišne godine.

Kada je riječ o maslinovom ulju, ona će se povećati na 2,1 milijuna tona, a to je porast od 7 posto u odnosu na prijašnju sezonu. S očekivanim rastućim izvozom i oporavkom potražnje u EU-u, njegove zalihe mogle bi pasti ispod 400.000 tona. Ta su kretanja dovela do povećanja cijena, a one za ekstra djevičansko maslinovo ulje u EU-u bile su iznad prosjeka u Španjolskoj, Italiji i Grčkoj.

Kod vina je ona iznad prosjeka u odnosu na prošlu sezonu, a predviđa se 157 milijuna hektolitara

Loši vremenski uvjeti stvorili probleme za voće

Što se tiče rajčica, ove se godine očekuje rast za pet posto, a uglavnom je potaknut preradom koja bi trebala porasti za devet posto. Snažna potražnja, zajedno s malim zalihama dovela je do povećanja proizvodnje u glavnim zemljama uzgajivačima: Italiji (+5%), Španjolskoj (+17%) i Portugalu (+11%).

Kod bresaka i nektarina rekordno je niska drugu godinu zaredom zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta. U ovoj se godini procjenjuje da će ona iznositi 2,8 milijuna tona, što je pad od 20 posto u odnosu na lani.

Nakon hladnog proljeća, sakupljanje mlijeka u EU-u trebalo bi se oporaviti i rezultirati godišnjim rastom od 0,8 posto i doseći više od 146 milijuna tona, stoji u izvješću EK. Naime, oporavak se očekuje u narednim mjesecima, zahvaljujući kišama u svibnju koje bi trebale podržati kvalitetu i dostupnost trave. Za sada nema nikakvih informacija o utjecaju suše na ovaj resurs. 

Predviđeno je da će proizvodnja sira rasti za 0,8 posto i maslaca za jedan posto Ponovno otvaranje prehrambenih usluga trebalo bi podržati njihovu konzumaciju, Zajedno s još uvijek značajnim brojem ljudi koji rade od kuće, a time i količinama pripreme domaćih obroka, što bi i dalje trebalo podržavati maloprodaju, potrošnja ovih namirnica mogla bi biti povećana za jedan posto. Isto tako, proizvodnja mlijeka i vrhnja trebala bi ostati stabilna.  

Manje govedine, više svinjetine

Količine govedine mogle bi se smanjiti za 1,3 posto ili 92.000 tona, zbog manje potražnje. Međutim, izvoz na tržišta visoke vrijednosti poput Kanade i Japana trebao bi nastaviti rasti zahvaljujući nedavnim trgovinskim sporazumima. Što se tiče svinjskog mesa, proizvodnja u EU trebala bi nastaviti rasti 2021. (+1,7 posto ili 394.000 tona u odnosu na lani). Iako je izvoz u Veliku Britaniju opao, ukupni izvoz svinjskog mesa trebao bi biti povećan za 5 posto, a visoke bi cijene mogle nadoknaditi porast vrijednosti hrane za životinje.

Što se tiče peradi, s ptičjom gripom koja pogađa glavne uzgajivače u EU i visoke cijene hrane za životinje, očekuje se da će se proizvodnja smanjiti za 0,9 posto ili 121.000 tona, ali će potrošnja jačati. Međutim, smrznute zalihe djelomično bi trebale zadovoljiti dodatnu potražnju, što bi dovelo do stabilne prividne potrošnje. Proizvodnja ovčjeg i kozjeg mesa trebala bi ostati stabilna.

Kako navode, sa značajnim napretkom postignutim u kampanji cijepljenja protiv Covid-19 u cijeloj Europskoj uniji, pružanje usluga prehrane se ponovno otvara, a ograničenja putovanja se postupno ukidaju. To bi trebalo imati pozitivan utjecaj na turizam ovoga ljeta i na ukupnu potrošnju hrane u EU. Ipak, neizvjesnosti ostaju zbog Delta soja virusa.


Tagovi

Kratkoročni izgledi Izvješće Poljoprivredna proizvodnja


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Priroda je umjetnica sama po sebi, ali ne treba zanemariti ni kreativnost ljudi koji u njoj vide podlogu za svoja umjetnička djela. Bilo da se radi o zanimljivim instalacijama ili običnoj uličnoj umjetnosti, prizori poput ovih na fotografij... Više [+]