Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sabatina 2018
  • 23.10.2018. 18:00

Priznanje za životno djelo Slobodanu Čapinu, Zlatno pero Emisiji za selo i poljoprivredu

Uz Čapina i Emisiju za selo i poljoprivrednike priznanja će i drugim zaslužnima biti dodijeljena 15. studenoga na svečanom otvaranju Sabatine u hotelu Aurora u Malom Lošinju. Provjerite tko su sve dobitnici!

Foto: Hrvatski radio
  • 1.490
  • 740
  • 1

Na svečanom otvaranju ovogodišnje međunarodne manifestacije vinogradara i vinara Sabatina 2018. koja će se od 15. do 18. studenoga po prvi put održati u Primorsko-goranskoj županiji najsvečanije će biti dobitnicima osobnih i kolektivnih priznanja koji su ih načinom življenja i svojim postignućima zaslužili.  U hotelu Aurora u Malom Lošinju priznanja će, doznaje Agroklub, biti uručena osmorici laureata.

Slobodanu Čapinu priznanje "Stanko Ožanić"

Priznanje "Stanko Ožanić“ za sveukupni životni doprinos unaprijeđenju vinarstva i vinogradarstva dobiva Slobodan Čapin, diplomirani inženjer iz Erduta.

U obrazloženju se ističe da je Čapin proveo 40 godina radeći kao enolog u "Erdutskim vinogradima“ i dao veliki doprinos podizanju kvalitete vina ove vinarske kuće, koja su se uvrstila među najbolja vina Hrvatske, a dobila su mnoga priznanja na izložbama i ocjenjivanjima vina, te se okitila šampionskom titulom na Sabatini.

Iako rođen u Erdutu, njegova obitelj vuče podrijetlo iz Zmijavaca u Dalmatinskoj zagori, pa se rado odaziva svim pozivima na susrete vinara u Dalmaciji. Kao cijenjeni i priznati enolog, član je mnogih komisija za ocjenjivanje vina, kao i Povjerenstva za organoleptičko ocjenjivanje vina i voćnih vina pri Zavodu za vinogradarstvo i vinarstvo. I nakon umirovljenja je aktivan te pomaže mnogima u pripremanju vina.

Prof. dr. sc. Ivanu Pejiću priznanje "Stanko Bulić“

Priznanje "Stjepan Bulić“ za sveukupni životni doprinos unaprjeđenju vinogradarstvo zaslužio je  prof. dr. sc. Ivan Pejić,  redovni je profesor u trajnom zvanju na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.

Posebno je zapažen Pejićev doprinos u području oplemenjivanja vinove loze (klonska selekcija), roditeljskim analizama i nastanku autohtonih sorti vinove loze, te primjeni DNA markera u oplemenjivanju bilja. Bio je član međunarodne skupine znanstvenika koji su istraživali dalmatinsko podrijetlo glasovite američke sorte zifandel, te utvrdili njezinu genetsku istovjetnost sa sortom loze crljenak, odnosno tribidrag. U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta RH obavljao je dužnost pomoćnika ministra. Objavio je (kao autor ili koautor) desetak knjiga i oko 50 znanstvenih članaka u hrvatskim i stranim znanstvenim publikacijama.

Mariji i Jozi Pecotić priznanje "Mate Bobanović“

Priznanje "Mate Bobanović“ za višegodišnji samoprijegoran rad u vinogradarstvu i vinarstvu dobivaju supružnici Marija i Jozo Pecotić iz Smokvice.

Marija i Jozo imaju vinogradarske korijene - ona s Brača, a on iz Korčule - što ih je usmjerilo na Agronomski fakultet u Zagreb, gdje su se upoznali i diplomirali. Dugo godina zajedno su radili u vinariji Poljoprivredne zadruge Jedinstvo u Smokvici. Marija je posljednjih godina vodila vinarstvo u tvrki Blato 1902 d.d. i bila je član Povjerenstva za organoleptičko ocjenjivanje vina pri Zavodu za vinogradarstvo i vinarstvo. Po umirovljenju su profesiju pretvorili u hobi, pa uzgajaju plavac na položajima Marča, na vrhu gdje je lozu podizao i ručno obrađivao još Jozin otac. Uspjeli su spojiti tradiciju i suvremenu tehnologiju. Stručnost bračnog para, škrta zemlja i osunčane strmine idealne za uzgoj loze, dali su izvrsne rezultate, pa je njihov plavac već na Sabatini 2010. proglašen šampionom na prvom ocjenjivanju otvorenih vina.

Ivan Katunar - Uzorni vinogradar

Priznanje uzornom vinogradaru, koje dodjeljuje Udruga vinogradara i vinara Dalmacije dobiva Ivan Katunar iz Vrbika na otoku Krku, gdje stanovnici od iskona proizvode nadaleko poznata vina. 

Obitelj Ivana Katunara nastavila je tradiciju djedova, ali je ujedno i osuvremenila uzgoj loze i proizvodnju vina primjenom novih tehnologija. Ivan Katunar s obitelji je uredio novi proizvodni i prodajni prostor, kao i salu za degustacije. Prve butelje iz berbe 1989. godine bile su početak komercijalizacije obiteljske vinske priče. Njegova vina su postala nadaleko poznata i tražena, posebno Žlahtina koja predstavlja vinogradarski simbol otoka Krka. Ivan nastoji i s drugim vinima obogatiti i skladno zaokružiti proizvodnu paletu vina, a proizvodi i likere, rakije, ekstra djevičansko maslinovo ulje i prirodnu vinsku kvasinu. Kuća vina Ivan Katunar kontrolira proces proizvodnje vina od vinograda do stola. Za kvalitetu svojih vina Katunar se okitio priznanjima na mnogim izložbama i ocjenjivanjima, a posebno na Sabatini.

Nikoli Miroševiću povelja "Zlatan Planeković“

Povelju “Zlatan Plenković“ mladom vinogradaru/vinaru Nikoli Miroševiću mlađem, dodjelit će tvrtka Zlatan otok d.o.o. Sveta Nedjelja, otok Hvar.

U obrazloženju priznanja se ističe da Nikola Mirošević potječe iz stare i ugledne vinogradarske obitelj s Korčule, pa nije čudo da je diplomirao agronomiju na fakultetu u Zagrebu i posvetio se vinogradarstvu. Neposredno nakon završetka studija, vraća se na rodni otok i zapošljava se u tvrtki Blato 1902 d.d. Danas vrlo uspješno vodi vinogradarsku proizvodnju i nastoji proširiti svoje znanje, posebno o autohtonim sortama otoka Korčule. Tako je zapaženo i njegovo izlaganje o sorti pošip na Sabatini u Mlinima.

PZ Postup - najbolja vinarska zadruga

Priznanje hrvatskoj vinarskoj zadruzi  PZ Postup Donja Banda dodjeljuje Hrvatski centar za zadružno poduzetništvo.

Poljoprivredna zadruga Postup osnovana je 1957. godine zajedničkim radom zadrugara, kojih je tada bilo oko 70 iz sela Postup i susjednih mjesta. Zadrugari podižu vinarski podrum uz osnovnu prometnicu poluotoka Pelješca u mjestu Donja Banda u općini Orebić. Poljoprivredna zadruga Postup desetljećima čuva tradiciju proizvodnje vrhunskih i kvalitetnih vina, uglavnom sorte plavac, posebno sa strmih položaja Postupa.

Inače, vino Postup, koje je perjanica zadruge, nagrađeno je na mnogim ocjenjivanjima vina, a i svjetski vinski kritičar Robert Parker dao mu je najveću ocjenu za izuzetnu kvalitetu. Nakon dugogodišnje suradnje s vinskim kućama Istravino i Dalmacijavino, zadruga danas samostalno puni vino sa svojom etiketom te ga plasira na domaće i strana tržišta. Unatoč sveprisutnim problemima koji opterećuje vinarsku proizvodnju, zadruga Postup uspjelo posluje.

Zlatno pero Emisiji za selo i poljoprivredu Hrvatskog radija

Zlatno pero Sabatine za afirmaciju vinogradarstva, vinarstva, zadrugarstva i Sabatine kroz medije ove godine osvaja Emisija za selo i poljoprivredu Hrvatskog radija.

Emisija za selo i poljoprivredu Hrvatskog radija ove godine obilježava 70. obljetnicu emitiranja. Hrvatski radio počeo je davne 1948. godine emitirati emisiju o životu na selu, odnosno o poljodjelstvu, stočarstvu, voćarstvu i vinogradarstvu. Emisija za selo i poljoprivredu Prvoga programa Hrvatskoga radija danas je jedna od najslušanijih radijskih emisija, a tome su svakako pridonijele njegova objektivnost i aktualnost. Već prije gotovo 30 godina emisija je počela izravno emitirati iz sredine u kojoj poljoprivrednici žive i rade. Šalju uvijek svježe vijesti, obavljaju razgovore i rade reportaže, te tako informiraju i savjetuju svoje slušatelje.

Svoju dugovječnost i visoku slušanost emisija duguje novinarima i dopisnicima te urednicima emisije, prijašnjima i današnjima, posebno Martinu Vukoviću iz Zagreba, Mirti Milas iz Osijeka i Džani Banić iz Pule.

Zlatna amfora Splitsko-dalmatinskoj županiji

Zlatna amfora Sabatine za doprinos izuzetnom razvoju vinogradarstva na svom području Splitsko-dalmatinskoj županiji, dodjeljuje Hrvatska udruga vinarskih gradova.

Splitsko-dalmatinska županija baštini bogatu vinogradarsko-vinarsku prošlost, staru oko 2500 godina. Danas se u njoj vinogradi prostiru na površini od 3200 hektara s posađenih oko 19 milijuna i 200 tisuća trsova, a grožđe se prerađuje u 64 evidentirane vinarije.

Županija kontinuirano podržava proizvođače, što potvrđuje činjenica da je s više od tri milijuna kuna pomogla u podizanju novih nasada, a bespovratnim sredstvima redovito pomaže organiziranje vinarskih manifestacija, dajući tako potporu razvoju vinogradarstva i vinarstva srednje Dalmacije, ističe se u obrazloženju Povjerenstva za dodjelu osobnih i kolektivnih priznanja Sabatine, koju zajednički  organiziraju Zadružni savez Dalmacije i Hrvatska udruga vinarskih gradova.


Fotoprilog


Tagovi

Sabatina 2018 Osobna i kolektivna priznanja Mali Lošinj


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."


Partner

Zadružni savez Dalmacije

Kamila Tončića 4, 21000 Split, Hrvatska
tel: +385 21 348 365, e-mail: info@zsd.hr web: http://www.zsd.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]