Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vodnogospodarski sustav
  • 26.11.2013. 07:34

Prijeti li nam privatizacija Hrvatskih voda?

Nova strategija vodnogospodarskog sustava uključuje temeljitu reformu kojom će se smanjiti broj komunalnih poduzeća, ali privatizacija ustanova kao što su Hrvatske vode i šume, kako kaže Jakovina - nije opcija? Jesmo li ulaskom u EU presudili sami sebi?

Foto: thetravelfoundation.org.uk
  • 808
  • 125
  • 0

Hoće li nas EU prisiliti na privatizaciju voda? Primoštenski načelnik Stipe Petrina izgleda je jedini koji vidi problem oko odluke koju očekuju lokalne samouprave. Naime, Hrvatske vode preuzimaju kontrolu nad svim vodovodima u Hrvatskoj, što je jedan od osnovnih preduvjeta da se vodna opskrba proda. Petrina pojašnjava da je ovaj prijenos vodne infrastrukture u vlasništvu jedinica lokalne samouprave na Hrvatske vode, omogućila Vlada proljetos izmjenama Zakona o vodama i Zakona o financiranju vodnog gospodarstva. Štoviše, tvrdi da će, nakon što im je oduzeto pravo naplate služnosti, prisiliti gradove i općine da se odreknu imovine.

Gradovi i općine ne odlučuju više o dovodu vode?

Po zakonu su, kaže Petrina, dužni prenijeti komunalne vodne građevine u svom vlasništvu u vlasništvo javnog isporučitelja vodne usluge (Hrvatske vode), u obliku temeljnog uloga ili prijenosa bez naknade, i to do 1. siječnja 2014. godine. Gradovi i općine više neće biti zaduženi za građenje komunalnih vodnih građevina, već Hrvatske vode. "Građani su u posljednjih 11 godina dali 36 milijuna kuna za vodovodnu mrežu i ona je isključivo naše vlasništvo. Te naknade su trošene namjenski za održavanje i dovod vode do novih naselja. Od Voda nisu dobili ništa. I sada će se jednim potezom, bez naknade, ta imovina uzeti lokalnoj samoupravi, a kad bude trebalo graditi mrežu, građanima će se reći da će je izgraditi kad stignu, za desetak godina", upozorava Petrina.

Podsjeća da je u Njemačkoj voda također izmakla kontroli lokalne samouprave i prepuštena je privatnicima, nakon što je Bundestag donio odluku da voda nije javno dobro. Predviđa da će to isto učiniti i ova SDP-ova Vlada, koja ovako razorne odluke provodi uz podršku HDZ-a na lokalnoj razini.

Jakovina: Privatizacije Hrvatskih voda, šuma i zemljišta neće biti

Unatoč različitim navodima, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, izjavio je kako Hrvatske vode, Hrvatske šume i poljoprivredna zemljišta nisu i nikada neće biti predmet privatizacije. Reforma vodnogospodarskoga sustava prema kojoj bi se smanjio broj dosadašnjih komunalnih poduzeća koja obavljaju te usluge, naglasio je, ne uključuje privatizaciju navedenih ustanova.

Ministar je istaknuo kako je politika ove Vlade da Hrvatske vode, Hrvatske šume i poljoprivredno zemljište ostanu u vlasništvu lokalnih samouprava, a "da su oni koji to plasiraju isti oni koji su rasprodavali državno zemljište i koji su prije par godina u tišini pokušali privatizirati Hrvatske vode". Ovo nije privatizacija, kaže Jakovina, jer komunalna poduzeća i dalje ostaju u stopostotnom vlasništvu jedinica lokalne samouprave.

Nije riječ o ukidanju tih poduzeća već o strategiji objedinjavanja vodnogospodarskoga sustava, pojasnio je. Naveo je kako trenutno imamo 152 poduzeća koja pružaju te usluge, ali koja su neefikasna te stvaraju velike gubitke i nisu iz nekog razloga sposobni odraditi projekte koje smo obvezni napraviti ulaskom u EU. Radi se o obvezi da se do 2023. godine u sustavu vodoopskrbe i odvodnje izgradi niz velikih projekata vrijednih oko 4,5 milijardi eura, a 70% sredstava dolazi nam iz EU. Ukoliko se to ne ispuni, slijede velike kazne, stoga je, da bi se to spriječilo - ovakva reforma potrebna, kaže Jakovina.

Zbog povećanja efikasnosti tih poduzeća i bolje usluge građanima, reforma će trajati od 12 do 24 mjeseca, a cilj je na kraju imati optimalan broj poduzeća koja će pružati usluge građanima i provoditi projekte. Znači li to i povećanje cijene vode? Iz Ministarstva su najavili korekciju cijena i na dolje i na gore, a konkretnih najava nema. Međutim, kako cijena ovisi o izvođenosti, kada svi budu imali pročistače i sustav odvodnje, možemo pretpostaviti da će i ta usluga zasigurno morati biti skuplja. S obzirom da se i druge zemlje susreću s istim problemima, pitanje je kako ćemo se snalaziti sa zakonskim odredbama na koje smo i ovako i onako, već pristali.

Foto: thetravelfoundation.org.uk


Tagovi

Komunalna poduzeća Tihomir Jakovina Vodnogospodarski sustav Privatizacija Hrvatske vode Hrvatske šume Poljoprivredno zemljište Stipe Petrina

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijateljica mi šalje fotografiju rasade paradajza. Među njima su i moje presadnice.
Još malo će morati pričekati pa u zemljicu.
Do tada ih ona mazi i pazi, unosi i iznosi, čuva 🥰