Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • INEMAD
  • 17.07.2015. 14:25

Potencijal bioplinskih postrojenja u Hrvatskoj!

Koncept povezivanja ratarske i stočarske proizvodnje kroz implementaciju bioplinskih postrojenja kroz projekt INEMAD sve je bliži proizvođačima u Hrvatskoj!

  • 461
  • 22
  • 0

Prije nešto više od godinu dana, predstavili smo znanstveno-istraživački projekt INEMAD, pod punim nazivom Poboljšano upravljanje hranjivima i energijom korištenjem anaerobne digestije (Improved Nutrients and Energy Management through Anaerobic Digestion) kojeg u Hrvatskoj provodi Sisačko-moslavačka županija.

Projekt INEMAD fokusiran je na povezivanje ratarske i stočarske proizvodnje uvođenjem međukoraka u vidu bioplinske proizvodnje. Uvođenjem bioplinskog postrojenja postiže se recikliranje hranjiva i energije, te se generira profit (proizvodnja i prodaja bioplina i digestata).

Recikliranje hranjiva i energije - ali i profit!

SMŽ ima recept za održivu poljoprivredu!

I dok je prošli put bilo govora o vrijednostima i ciljevima samog projekta, ovaj put donosimo novosti o aktivnostima koje Sisačko-moslavačka županija planira u sljedećih nekoliko mjeseci. Naime, od travnja 2012. godine, kada je projekt i službeno započeo u osam europskih zemalja, znanstvenici i ostali predstavnici projekta ulažu brojne napore kako bi koncept povezivanja ratarske i stočarske proizvodnje kroz implementaciju bioplinskih postrojenja bio što jasnije istražen i dokumentiran.

Misao vodilja hrvatskog partnera u projektu bila je približiti tematiku bioplinskih postrojenja što većem broju poljoprivrednika. S tim ciljem, županija je organizirala brojne radionice koje nisu bile rezervirane samo za poljoprivrednike sa sisačkog područja, već su održane diljem zemlje (Sisak, Osijek, Kutjevo, Zagreb, Sunja). U skladu s europskim strategijama poticanja međunarodne suradnje, radionice su pripremljene uz suradnju s partnerima iz Belgije.

Tablica 1. Kratki pregled održanih radionica u sklopu provedbe projekta INEMAD u Hrvatskoj

Naziv radionice

Cilj radionice

Hrvatski poljoprivredni sektor u Europskoj Uniji

Glavni ciljevi radionice su uključivali pružanje informacija o poljoprivrednom sektoru i zakonodavnom okviru u području poljoprivrede u zemljama članicama EU.

Sisak, 09/2013

Okolišne tehnologije u agro- prehrambenom sektoru: europski primjeri kao inspiracija novoj europskoj članici

Program studijskog dana je uključivao tematiku europskih istraživačkih programa u području OIE, small-scale digestiju i inovativne pristupe u interpretaciji zakonodavstva.

Zagreb, 09/2013

Bioplinska postrojenja i upravljanje procesom anaerobne digestije

Radionica je bila fokusirana na pružanje praktičnih informacija o upravljanju procesom anaerobne digestije

Osijek, 09/2013

Bioplinska postrojenja - temelj profitabilne ratarske i stočarske proizvodnje

Ciljevi predavanja su bili usko vezani uz rad malih bioplinskih postrojenja, kao i mogućnosti koje će se nuditi poljoprivrednicima za pripremu OIE projekata u okviru EAFRD programa

Kutjevo, 02/2014

Promocija priručnika "Potencijal bioplinskih postrojenja u hrvatskom poljoprivrednom sektoru"

Radionica je zainteresiranim poljoprivrednicima i javnosti predstavila priručnik koji na sažet način donosi cijeli niz korisnih informacija za pripremu projekata bioplinskih postrojenja od početka do puštanja u rad.

Sunja, 05/2015

Priručnik o potencijalima bioplinskih postrojenja

S ciljem edukacije poljoprivrednika i zainteresirane javnosti, Sisačko-moslavačka županija je pripremila i objavila priručnik "Potencijal bioplinskih postrojenja u hrvatskom poljoprivrednom sektoru". Priručnik kroz 10 poglavlja donosi sažet pregled svih informacija bitnih za osnovno razumijevanje procesa anaerobne digestije, tehničkih elemenata bioplinskih postrojenja, kao i razumijevanje administrativne procedure i zakonske osnove u kojima se projekti administrativno pripremaju. Priručnik osim teorijskog dijela, donosi i niz primjera malih bioplinskih postrojenja iz EU (Francuska, Belgija), te na taj način značajno olakšava praktično razumijevanje tematike.

Stručne radionice za proizvođače

Također, od siječnja 2014. godine, INEMAD projektni tim provodi anketni upitnik "Socio-demografsko istraživanje o prihvatljivosti primjene organskih gnojiva u poljoprivrednoj proizvodnji". Upitnik je dostupan i online.

S obzirom da projekt INEMAD traje do sredine 2016. godine, Sisačko-moslavačka županija u narednim mjesecima planira organizirati još nekoliko stručnih radionica u Hrvatskoj. Detaljan raspored radionica bit će objavljen na mrežnim stranicama županije, a radionice će se održati u Sisku, Zagrebu i Osijeku.

Pozivaju se svi zainteresirani poljoprivrednici, predstavnici prehrambene industrije i lokalne vlasti, da se jave SMŽ ukoliko su zainteresirani za primanje e-maila s rasporedom održavanja radionica. Javiti se možete na e-mail adrese: marija.ljubesic@smz.hr ili na broj mobitela 098 99 53 630.


Tagovi

INEMAD Bioplinsko postrojenje SMŽ Održiva poljoprivreda Profit Recikliranje Anaerobna digestija Znanstveno-istraživački projekt Povezivanje ratarstva i stočarstva Belgija Radionice Sisak Osijek Zagreb Anaerobna digestija Priručnik EAFR


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.