Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 14.12.2008.

Posjet poljoprivrednoj komori Štajerske

  • 749
  • 34
  • 0

Državni tajnik mr. sc. Josip Kraljičković MPRRR-a i ravnatelj HZPSS-a dr. sc. Ivan Katalinić, posjetili su 2. i 3. prosinca 2008. godine poljoprivrednu komoru Štajerske.

U okviru posjeta održano je primanje u poljoprivrednoj komori Štajerske u Grazu 2. prosinca 2008. godine gdje nas je dočekao ravnatelj Winfried Eberl, dipl. inž. sa suradnicima: dr. Anton Pickl, zadužen za agroekonomiku i savjetodavni rad, Stefan Zwetterom, dipl. inž. zadužen za šumarstvo, Arno Majer, dipl. inž. zadužen za zaštitu bilja.

U prijemnoj dvorani održane su prezentacije navedenih stručnjaka koji su nam pojasnili svoje programe i broj suradnika s kojima odrađuju svoje aktivnosti. Zanimljiva je bila rasprava na naša postavljena pitanja koja su nam dala odgovore i potpuniju sliku njihovog rada. Prema programu satnice 2. prosinca 2008. godine posjetili smo i obližnji Raiffeisenhof - edukacijski centar Poljoprivredne komore Štajerske.

Poljoprivredna komora Austrije raspolaže s devet takvih edukacijskih centara u svojom pokrajinama, a predstavlja uređene vlastite prostore s predavaonicama i smještajem za djelatnike komore i poljoprivrednike. U tim centrima postoji kalendar tema za svaku godinu, točno po određenim danima s točno najavljenim stručnjacima ili znanstvenicima iz svojih specijalnosti. Na kraju prvog dana održana je zajednička večera austrijske i hrvatske delegacije s potpredsjednikom Poljoprivredne komore Republike Austrije Johannom Reschom. Nakon večere državni tajnik MPRRR-a mr. sc. Josip Kraljičković dao je intervju za časopis Landwirtschaftliche Mitteilungen.

Drugi dan posjeta, 3. prosinca 2008. godine posjetili smo područni ured Poljoprivredne komore u Weizu, gdje nas je dočekao predstojnik Ureda Johan Rath, dipl. inž. sa svojim suradnikom za voćarstvo dr. Wolfgangom Mazelleom. Spomenuto područje pokriva donji dio Štajerske gdje uglavnom prevladava voćarstvo i vinogradarstvo, dok sjeverni dio Štajerske je uglavnom planinski i tu prevladava uzgoj šume i stočarstva na dobro uređenim i njegovanim pašnjacima.

U odnosu na ukupnu proizvodnju voća u Austriji iz Štajerske dolazi gotovo 70 % proizvodnje, od čega uglavnom prevladava jabuka, kruška a u zadnje vrijeme veliki interes je i za bazgom. Na području pokrajine Štajerske već sada se proizvodi bazga na oko 1000 hektara. Posjetili smo tvrtku za skladištenje i pakiranje voća Steierfrucht, jednu od najvećih tvrtki u Austriji i obiteljsko gospodarstvo za proizvodnju voća i vina Lorenz Spielhofer. S domaćinima je održan zaključni razgovor na proizvodno - turističkom gospodarstvu Buschenschank Maurer.

Ovaj dobro organizirani posjet završio je dogovorom oko uspostavljanja stalnih stručnih kontakata između savjetnika HZPSS-a i savjetnika poljoprivredne komore Štajerske. Ovi kontakti će se uspostavljati zajedničkim susretima prema vrstama proizvodnje, izmjenama informacija, stručnih publikacija i posjeta u Austriju i Hrvatsku.

dr. sc. Ivan Katalinić, ravnatelj
HZPSS - Ured ravnatelja


Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo