Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Povrat imovine
  • 15.11.2023. 16:00
  • Virovitičko-podravska, Sopje

Poljoprivrednici u strahu: Što će biti s tristo OPG-ova vrati li se zemlja grofu Draskovichu?

Grof Nikolaus Peter Draskovich godinama se bori za imovinu svoje plemićke obitelji koju je nacionalizirala jugoslavenska komunistička vlast. U Općini Sopje zatražen je povrat 4.723 hektara koju obrađuju lokalni OPG-ovi.

Foto: Ž.R.Kristić, K. Rastija
  • 3.458
  • 416
  • 2

Ostaje li više od 300 OPG-ova bez poljoprivrednog zemljišta čiji su zakupci godinama, goruće je pitanje slavonske općine u kojoj je grof Nikolaus Peter Draskovich zatražio povrat imovine, nacionalizirane nakon 2. svjetskog rata.

Naime, samo u Virovitičko-podravskoj županiji zatražio je povrat preko 16 tisuća hektara, od čega najvećim dijelom na području Općine Sopje - 4.723 hektara.

"Na području naše općine djeluje oko 350 OPG-ova koji se bave poljoprivrednim proizvodnjom, žive od nje i obrađuju navedeno zemljište, odnosno oko 90% stanovništva bavi se tom primarnom djelatnošću", kaže nam načelnik Berislav Androš s kojim smo razgovarali na poziv lokalnih poljoprivrednika koji su u strahu da će ostati bez zemlje. 

Problem je nacionalni, ne samo naše općine

Dodaje kako mu je Upravni odjel za graditeljstvo, zaštitu okoliša i imovinsko-pravne poslove Virovitičko-podravske županije 29. studenog 2022. godine dostavio podatak da je nerješenim zahtjevima, sukladno Zakonu o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine, obuhvaćeno ukupno 5.564 ha na području Općine Sopje, od čega se 5.146 ha odnosi na zahtjeve grofa Draskovicha.

Za 4.723 ha, nakon provedene identifikacije nekretnina, neosporno je utvrđeno da se radi o poljoprivrednom zemljištu.

Načelnik upozorava da, ako se to ostvari, velika većina, a pogotovo mladi žitelji općine, će otići tražiti i osigurati sebi i svojim obiteljima egzistenciju negdje gdje će im to netko drugi omogućiti, a to neće biti u Republici Hrvatskoj.

Također, napominje, općina će izgubiti 70 posto prihoda kojeg ostvaruje od zakupa poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH, koje zakupci uplaćuju temeljem sklopljenih ugovora. Početna cijena na posljednjem natječaju iznosila je 41,54 eura po hektaru, ali većina prijavitelja ponudi dvostruku cijenu od početne, što je ujedno i maksimalna cijena za zakup poljoprivrednog zemljišta.

"Zemljište se obrađuje desetljećima i uložena su znatna sredstva. Između ostalog izgrađen je jedan od najvećih sustava navodnjavanja u državi. Poljoprivrednicima za navodnjavanu proizvodnju treba sigurnost u vidu dugoročnih ugovora, stoga je bitno ovaj problem uzeti za ozbiljno i uzeti ga za nacionalni problem jer naša općina nije jedina u tome", rekao je načelnik te napomenuo da i nakon više sastanaka s resornim ministarstvima nisu dobili adekvatne odgovore, a još manje rješenja ovog gorućeg problema.

Državno poljoprivredno zemljište 

Sva zemlja, koja je po identifikaciji čestica u povratu, trenutno je vlasništvo Republike Hrvatske, a općina Sopje kao jedinica lokalne samouprave samo upravlja njome, te slijedom toga nema nikakvu pravnu nadležnost "boriti se" za istu.

Posljednji povrat u općini dogodio se, ističe, u rujnu ove godine, a kako će situacija teći dalje se ne zna. Također, naglašava kako će moguće opstati samo oni koji će imati mogućnosti plaćati zakup novom vlasniku, ukoliko to bude omogućeno.

Grof Nikolaus Draskovich i upravitelj posjeda obitelji Ivan Domislović (Foto: I. Čolaković)

Nada se da će država pokušati postići dogovor te ponuditi naknadu za tražene hektare, kako bi oni i dalje ostali u vlasništvu države.

"Smatram da sam kao načelnik iscrpio apsolutno sve mogućnosti u pokušajima rješavanja problema koji tišti našu sredinu, a potencijalno županiju, Slavoniju te u konačnici i državu", rekao je te dodao kako je ova zemlja stvorila generacije marljivih poljoprivrednika i njihovih obitelji, uložena je suvremena mehanizacija, ponajprije putem dugogodišnjih kreditnih zaduženja za koja se boji da neće imati tko niti od čega vraćati u slučaju povrata spomenutih hektara.

Poljoprivrednici su zabrinuti, što kaže ne čudi, s obzirom da se zaista radi o njihovom opstanku na koji se kao posljedica veže i opstanak društva. Brojni su prošli na fondovima Europske unije, kupljena je mehanizacija, stoka, a i čekaju se rezultati Natječaja za zakup koji je otvoren 1. lipnja ove godine.

"Gubitkom zemljišta Općina bi doživjela apsolutni financijski slom, a vrtić, redovne obveze, projekte i razvojne programe u toj situaciji možemo zaboraviti", rekao je načelnik za kraj vapeći za rješenjem, kako za prijašnje vlasnike, tako i za domicilno stanovništvo.

Upravitelj posjeda obitelji Draskovich: Nitko neće ostati bez zemlje 

"Nitko nije izgubio zemlju, niti će ju izgubiti. Grofova je politika da se zakupnike zadrži, ali se mora plaćati cijena kakva bi bila i da zemljište zakupe od bilo kojih drugih privatnih vlasnika", kaže za Agroklub upravitelj posjeda obitelji Draskovich, Ivan Domislović

Štoviše, na dijelu poljoprivrednih površina u ovoj županiji, a koje je obitelji vraćeno, već je sklopljeno 20-ak ugovora, sve su isti posjednici te rade i dalje. 

Cijena je, napominje, ista kao i kod drugih zakupnika i kreće se od 250 do 300 eura po hektaru. 

"S druge je strane pitanje zašto nitko od 2009. nije mijenjao cijenu zakupa zemljišta koje se vodi kao državno poljoprivredno? Manipulira se ljudima, diže lažna panika i zbunjuje, a s druge strane lobira za velike firme, rođake. No, sad sam već previše rekao", napominje upravitelj ističući da poljoprivrednici nemaju razloga za strah od gubitka zemlje koju obrađuju. 

Otkriva nam i da svakako u planu imaju odrediti bonitet zemljišta prema čemu bi se onda formirala cijena jer neka vrijede najmanje 500 eura/ha zakupa, a druga pak ni 100. 

Dodaje i da si obitelj neće dozvoliti da bude uključena u politizaciju umjetno izazvane problematike. Postupak povrata imovine traje 27 godina i na djelu je otvorena opstrukcija tijela koja odlučuju o tome, potaknuta intervencijama lokalne politike. 

"Tko će odgovarati za oštećenje proračuna što se cijene nisu mijenjale 15 godina? Ti isti koji su digli na noge lokalnu i državnu politiku do premijera plaćaju privatni zakup u visini poticaja, a to vam je upravo najmanje 300 eura", zaključuje upravitelj. 

Postupak vraćanja imovine traje već 27 godina

Inače, nakon osamostaljenja Hrvatske te donošenja Zakona o povratu imovine oduzete za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine, dio obitelji iz Austrije na čelu s grofom Karlom Draškovićem i njegovim sinom Nikolausom zatražio je povrat oduzetog. Imovina je u međuvremenu ostala u rukama hrvatskih općina i gradova, no dio je završio i kod privatnih vlasnika.

Grof Draskovich: Poljoprivredni proizvod danas mora imati dodanu vrijednost

Radi se o tri dvorca, više kuća i mnogim umjetničkim vrijednostima te više tisuća hektara zemljišta i šuma, od čega su neki posjedi vraćeni, a oko drugih se još spore s hrvatskim vlastima. Priča o povratu može se pratiti od početka 90-ih diljem Hrvatske, od Varaždinske županije i Slavonije do Like i Opatijske rivijere. Gospodare i hrastovim šumama kod Slatine, gdje je u tijeku pošumljavanje jer je dio šuma devastiran.


Tagovi

Općina Sopje Grof Nikolaus Draskovich Povrat imovine Poljoprivredno zemljište Berislav Androš Zakon o povratu imovine Ivan Domislović


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Treba li sjedište Ministarstva poljoprivrede biti u Osijeku?

981


Glasova: 530

Da 54,0%

Glasova: 299

Ne 30,5%

Glasova: 152

Svejedno mi je 15,5%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Francuski pekari ispekli su najduži baguette na svijetu, od 140,53 metra, čime su vratili rekord za jedan od svojih najpoznatijih nacionalnih zaštitnih znakova, a kojeg je Italija držala pet godina. Baguette, oko 235 puta duži od tradiciona... Više [+]