Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Farmer Time
  • 25.01.2020. 18:00

Poljoprivreda u obrazovanju djece

Farmer Time prepoznaje sve više škola diljem Velike Britanije. Ideja projekta je koristiti video pozive za povezivanje djece i poljoprivrednika kako bi školarci iz prve ruke mogli naučiti o hrani, životinjama i okolišu.

Foto: Depositphotos
  • 589
  • 155
  • 0

U prošloj je godini projekt Farmer Time slavio rekordan uspjeh. Preko 9 tisuća školaraca bilo je uključeno. Oni su iz svojih učionica učili na koji način dolazi hrana na njihove tanjure te kako žive poljoprivrednici. Za kvalitetno prenošanje informacija obje strane koriste softvere kao što su Skype ili FaceTime. Poziv se prenosi u stvarnom vremenu kako bi učenici imali priliku dobiti odgovore na svoja pitanja iz prve ruke.

Koja je tu korist za poljoprivrednike?

Sudjelovanje u Farmer Timeu omogućuje poljoprivrednicima izravno komuniciranje s novom generacijom potrošača, premošćivanjem jaza između agrarne industrije i javnosti. S više od 300 škola koje su već prijavljene, poljoprivrednici širom Velike Britanije obrazuju djecu ne samo odakle dolazi njihova hrana, već i potiču učenje u učionicama, promiču zdravu prehranu i nadahnjuju buduću radnu snagu u proizvodnji hrane. Volontirajući, dio svog vremena za povezivanje sa školama, poljoprivrednici pridonose stvaranju odgovarajućih i privlačnih mogućnosti učenja temeljenih na kontekstu iz stvarnog života.

U 2019. godini ostvareno je 10.800 sati učenja s prosječnim razgovorom od 18 minuta. Ovakav pristup prenošenja znanja se dobro uklopio u obrazovni, ali i poljoprivredni sektor. Već u početku 2020. godine mnogobrojne nove zainteresirane strane su započele suradnju.  

Što projekt znači školarcima? 

Povezivanjem s poljoprivrednicima u stvarnom vremenu bez odlaska iz ugodne učionice mladima daje izvrstan uvid u realni sektor bez skupih troškova. Korištenjem tehnologije video poziva kvalitetne informacije s terena se prenose u učionicu. Prednost takvog načina učenja je razbijanje monotonije teoretskog učenja, informacije iz prve ruke, mogu vidjeti poljoprivrednika i gospodarstvo bez odlaska na udaljena mjesta, mogu postavljati pitanja…

Djeca se u udobnosti učionice upoznavaju s poljoprivredom (Foto: leafuk.org)

Prema dosadašnjim informacijama, školarce najviše zanimaju teme kao što su klimatske promjene i prehrambene navike. Osim toga, poljoprivrednici često prenose znanja o načinu dobivanja pojedinog poljoprivrednog proizvoda. Tako učenici obogaćuju svoje znanje o poljoprivredi. Ovakav način prenošenja znanja pokazao se iznimno uspješnim. To se može zaključiti iz lanjskih rezultata i zainteresiranosti mladih za prirodu i načine proizvodnje hrane.    

Osnivač je Tom Martin

Tom Martin je poljoprivrednik koji je došao na ideju prenošenja znanja mladim generacijama kako bi ih upoznao s poljoprivredom. Kako ne bi gubio previše vremena odlascima do škola, pojavila se ideja o korištenju video poziva. Škole su vrlo brzo prihvatile pozive za suradnju i projekt je krenuo u realizaciju. Od inicijalne ideje do pozitivnih rezultata potrebno je bilo manje od godinu dana. Službenica za obrazovanje s NFU-a Jennie Devine izjavila je: "Mi smo apsolutno presretni što je projekt postigao tako veliki uspjeh u isticanju profila poljoprivredne industrije u školama i pružanju učenicima boljeg razumijevanja odakle im hrana dolazi."


Tagovi

Edukacija Tehnologija Video pozivi Poljoprivreda Škola Velika Britanija Obrazovanje Djeca Farmer Time


Autor

Vladimir Miloš

Više [+]

Magistar ekonomije sa specijalizacijom u poljoprivredi. Studirao i radio u Kraljevini Nizozemskoj, radio na mnogim međunarodnim projektima, dobitnik dvije dekanske nagrade, svojevremeno urednik studentskog časopisa "Plug". Poruka: Riskiraj! - Ako pobijediš bit ćeš sretan, a ako ne pobijediš bit ćeš mudriji.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kmečki Glas iz susjedne Slovenije prošle je godine obilježio 80 godina rada na informiranju poljoprivrednika. Ova vodeća agrarna redakcija z Dežele danas zapošljava 24 medijska djelatnika te uz tjednik i portal ima bogatu izdavačku djelatno... Više [+]