Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Burza Agro
  • 14.10.2013. 09:00

Podržavaju li poljoprivrednici prvu agro burzu?

Kada bi Hrvatska imala robnu burzu, poljoprivrednici bi znali gdje i pod kojim uvjetima uskladištiti robu, mogli bi čekati pravi trenutak za prodaju proizvoda i na temelju skladišnice dobiti kredit za novu proizvodnju. No, je li to to?

Foto: agricorner.com
  • 783
  • 105
  • 0

Kaos i nered - riječi su koje najbolje opisuju hrvatsko tržište poljoprivrednih proizvoda. Poljoprivrednici već desetljećima traže osnivanje robne burze, kako cijenu hrvatskih poljoprivrednih proizvoda ne bi uvjetovala politika ili pak stanje na mađarskom ili nekom drugom tržištu. Više puta prevareni lažnim obećanjima s raznih strana, seljaci Slavonije i Baranje su pokušaju osnivanja prve hrvatske burze poljoprivrednih proizvoda prišli s izrazitim nepovjerenjem. I to s razlogom.

Na osnivačkoj skupštini prve hrvatske burze poljoprivrednih proizvoda Burza Agro Osijek, okupilo se samo 100-tinjak poljoprivrednika, među kojima i nekolicina istaknutijih seljačkih vođa. Kako je u svom obraćanju nazočnim poljoprivrednicima istaknuo Ivan Novak, vanjski djelatnik Eurobrokerservisa iz Luksemburga i inicijator osnivanja burze, očekivao je da će se okupiti najmanje 1.000 poljoprivrednika ili bar onoliko koliko ih je nedavno bilo na prosvjedu na koji su izašli nezadovoljni niskom otkupnom cijenom pšenice.

Novak je u nekoliko navrata preko medija jamčio da će članovi i osnivači poljoprivredne burze, odnosno proizvođači pšenice za rod 2014. dobiti najmanje 1,30 kn/kg. Na skupštini su trebali biti imenovani i članovi uprave i nadzornog odbora novog dioničkog društva Burze Agro, ali je to zbog nedovoljnog broja poljoprivrednika i mnogo neodgovorenih pitanja na samoj skupštini - odgođeno.

Većina nazočnih poljoprivrednika su plaćanjem kotizacije od 100 kuna (za troškove kartice i evidencije) ušli u projekt Burze Agro Osijek koja je zamišljena da bude dioničko društvo s kapitalom od 200.000 kuna a u kojem bi poljoprivrednici imali 25 plus jednu dionicu. Svaka dionica, kako je rekao Novak, vrijedit će jednu tonu pšenice, a svi koji budu zainteresirani moći će se učlaniti u roku od 90 dana, čak i SMS-om.

Ono što je izazvalo određene sumnje, jest to što nitko od isticanih partnera u projektu kao što su Sberbanka, Croatia banka i druge, nije poslao svoje predstavnike na ovaj skup, ali i to što za plaćenu kotizaciju nisu dobili nikakvu potvrdu. Pri tome su popunili pripremljene letke gdje su dali svoje podatke (OIB, naziv poslovne banke, predviđene količine pšenice koju planiraju proizvesti i drugo).

"Ako cijena pšenice bude prihvatljiva, zašto ne, i sam ću se priključiti burzi", rekao je predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, Mato Brlošić. Antun Laslo, predsjednik Zajednice seljaka Slavonije i Baranje nije se učlanio jer ga zanima kako će se stvari odvijati. Zvonko Pipić, predsjednik Udruge poljoprivrednih proizvođača Virovitičko-podravske županije jedini je od nazočnih seljačkih vođa, za Glas Slavonije izjavio kako čvrsto vjeruje u ovaj projekt.

Potreba je tu, ideja je na mjestu, ali što se realizacije tiče, nitko od prisutnih nije mogao zasigurno reći da je ovaj projekt baš to što smo čekali, povijesni trenutak ili još jedan u nizu pokušaja da se poljoprivrednicima pruži lažna slamka spasa.

Foto: agricorner.com


Tagovi

Osnivačka skupština Ivan Novak Mato Brlošić Antun Laslo Zvonko Pipić Burza Sberbanka