AgroKlub.com

\

Poljoprivredne vijesti

Dobrodošli na AgroKlub.com!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.com » Poljoprivredne vijesti » Petrokemija povećala gubitak na 68,1 milijun kuna

Petrokemija povećala gubitak na 68,1 milijun kuna

Petrokemija d.d.

Petrokemija povećala gubitak na 68,1 milijun kuna

Datum: 30.07.2013. |

3

Kategorija:

Poljoprivredne vijesti

Kutinska Petrokemija u prvom je polugodištu ove godine ostvarila gubitak od 68,1 milijun kuna, što je povećanje gubitka u odnosu na isto razdoblje lani za 43 posto, podaci su iz financijskog izvješća tvrtke objavljenog na Zagrebačkoj burzi

Petrokemija u prvom polugodištu bilježi pad prihoda za 16,1 posto, na 1,23 milijarde kuna, dok su ukupni rashodi pali za 14,3 posto, na 1,3 milijarde kuna.

Prihodi od prodaje ostvareni su u iznosu od 1,2 milijarde kuna i manji su za 16,2 posto. Pritom su prihodi od prodaje na domaćem tržištu manji za 5,2 posto, a prihodi od izvoza su smanjeni 23,9 posto.

U prvom polugodištu ove godine Petrokemija je u odnosu na isto razdoblje prošle godine ostvarila približno istu razinu proizvodnje od 520,3 tisuće tona gnojiva, dok je prodaja smanjena 16,5 posto, na 457,3 tisuće tona.

Petrokemija je u prvom polugodištu izvezla 265 tisuća tona gnojiva, što je 21,3 posto manje nego u istom razdoblju lani, a ostvareni prihodi na inozemnom tržištu iznosili su 86 milijuna eura, navodi Uprava kutinske tvrtke u obrazloženju financijskog izviješća i ističe kako je povećanje prodaje mineralnih gnojiva u regiji jedno od ključnih opredjeljenja dugoročne strategije prodaje.

Iz Petrokemije kao osnovne uzroke gubitku navode manje količine prodaje i pad prodajnih cijena, a zbog manje je prodaje došlo do povećanja fiksnih troškova po jedinici proizvoda.

Manje količine prodaje i niže prosječne ulazne cijene sirovina utjecale su i na pad poslovnih rashoda, pri čemu iz Petrokemije napominju kako je ostvaren blagi pad nabavnih cijena svih ključnih sirovina, što je bilo nešto izraženije i kod cijene plina. Prosječna ostvarena nabavna cijena plina u prvom polugodištu je, nakon dugog razdoblja stalnog trenda rasta, niža za 12,1 posto od istog lanjskog razdoblja, ali je još uvijek 27,5 posto viša u odnosu na isto razdoblje 2011. godine, navodi se u izvješću.

Ostvarene investicije u prvom ovogodišnjem polugodištu iznose 43,3 milijuna, što je 18,6 milijuna kuna više nego u istom razdoblju prethodne godine.

Grupa Petrokemija, u kojoj su uz matičnu kompaniju i društva kćeri Restoran Petrokemija, Petrokemija d.o.o. Novi Sad, Petrokemija d.o.o. Novo Mesto i novi član grupe Luka Šibenik, u prvom je polugodištu ostvarila gubitak od 70,1 milijun kuna. U tom su razdoblju dva društva kćeri poslovala s gubitkom - Luka Šibenik s 3,1 milijun kuna te Petrokemija d.o.o. Novo Mesto s gubitkom od 5 tisuća kuna, navodi se uz ostalo u izvješću.

Autor: HINA

Broj pregleda članka: 305; Uspješnost članka: 21.25

Izvor: tportal.hr

Tagovi: Tržište, Mineralna gnojiva, Petrokemija d.d.

Ključne riječi članka: petrokemija, povecala, gubitak, na, 681, milijun, kuna, petrokemija, posto, prodaje, polugodištu, prvom, manje, godine, prihodi, navodi, cijena, milijuna, milijarde, gnojiva, milijun, razdoblju, prvom polugodištu, milijarde kuna, milijun kuna, manje količine prodaje