Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Važnost poljoprivrede
  • 02.03.2024. 15:00
  • Grad Zagreb, Zagreb

Petir: Pozivamo na pokretanje nacionalne kampanje o važnosti poljoprivrede

Uloga znanosti je podcijenjena, a njen potencijal nije prepoznat i to želimo promijeniti, poručila je Marijana Petir. Koje preporuke je usvojio Odbor za poljoprivredu Hrvatskoga sabora?

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
  • 1.465
  • 141
  • 0

Odbor za poljoprivredu Hrvatskog sabora usvojio je preporuke za popularizaciju sektorskog obrazovanja u kojima je pozvao na pokretanje nacionalne kampanje o važnosti poljoprivrede.

Doneseno je to nakon rasprave koja je na tematskoj sjednici provedena o izazovima visokoškolskog obrazovanja za potrebe sektora poljoprivrede, šumarstva i veterinarstva u Republici Hrvatskoj, u čijem radu su sudjelovali predstavnici akademske zajednice, stručne javnosti, nadležnih komora i studenti Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

"Uloga znanosti je podcijenjena, a njen potencijal nije prepoznati to želimo promijeniti jer nam znanost može ponuditi odgovore na izazove tržišnih kretanja, utvrđivanje proizvođačkih cijena i suzbijanje nepoštenih trgovačkih praksi, propisivanje kvalitete proizvoda i zaštitu domaće proizvodnje, ublažavanje klimatskih promjena, elementarnih nepogoda, europskih zelenih ambicija, upravljanja šumama, suzbijanja bolesti, dostupnosti nužno potrebnih sektorskih usluga i radne snage, a neposredno i na smanjenje rizika od depopulacije ruralnih područja", istaknula je predsjednica Odbora, Marijana Petir slijedom čega su usvojili niže navedene preporuke.

Koje preporuke su usvojene?

Naime, kako se sve manji broj studenata odlučuje za studije iz područja poljoprivrede, potrebno je povećati zainteresiranost javnosti, posebice mlađe populacije te u tom smislu pozivaju resorno ministarstvo da pokrene nacionalnu kampanju o važnosti agrara kao temeljne ljudske djelatnosti važne za život i očuvanje ruralnih područja te najvažnijih nacionalnih strateških resursa.

Osim toga, ističu kako je potrebno provoditi i druge aktivnosti za popularizaciju ovog obrazovanja kroz srednjoškolske i visokoškolske ustanove, strukovna udruženja i komore i predstaviti pozitivne primjere u javnom prostoru, poglavito u medijima, kao i organizirati radionice i seminare, ali i osuvremeniti postojeće studijske programe s novim trendovima i znanstveno stručnim dostignućima u poljoprivrednoj proizvodnji.

Nadalje, drže da poseban naglasak treba staviti na transfer znanja između znanstvenih institucija i gospodarstva koji mora biti pokretač rasta produktivnosti i konkurentnosti hrvatske poljoprivrede. Pozivaju na stalnu prilagodbu i osuvremenjivanje studijskih programa potrebama tržišta rada, kao i aktivno uključivanje poslodavaca, alumnija, komora i resornih Ministarstava te da se u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje i strukovnim komorama kreiraju programi za cjeloživotno obrazovanje u području agronomije.

Važnost modernizacije i podizanja atraktivnosti programa obrazovanja

Potrebno je, objavili su, zbog velikog broja visokoškolskih ustanova koje obrazuju profil agronoma, napraviti analizu i utvrditi mogućnost udruživanja i obrazovanja po pojedinim područjima u kojima je određena ustanova kadrovski snažnija, vrednujući njen znanstveni opus te atraktivnost programa koji se nudi studentima. Naglašavaju kako treba omogućiti cirkulaciju studenata i profesora između fakulteta u Hrvatskoj te pronaći model kumulativnog radnog odnosa za nastavnike u naslovnim zvanjima koji nisu zaposleni na visokom učilištu kao i za djelatnike instituta.

"Potrebno je zauzeti odgovoran odnos prema svakom potencijalnom studentu biotehničkog područja te razmotriti prag kojeg je definiralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja vezano uz broj studenata potrebnih da bi se pojedini studijski program izvodio, posebno ako je riječ o programima specifičnim za neko područje", stoji između ostalog u preporukama.

Potrebno je, dodaju, dodatna sredstava uložiti u modernizaciju i pokriće tekućih troškova održavanja pokušališta te za nabavku potrebne mehanizacije i opreme kao i omogućiti korištenje europskih sredstava osim za nabavku mehanizacije i pokriće tehničkih troškova, i za promidžbu studijskih programa radi povećanja broja upisanih studenata. 

Naglasili su i važnost poticanja uključivanja kvalificirane radne snage u poljoprivredu. Kao što je to već regulirano kroz Zakon o poljoprivrednom zemljištu, tako bi ona gospodarstva koja imaju zaposlenog agronoma na puno radno vrijeme, trebala dobiti dodatne bodove na natječajima za potpore iz europskih sredstava. 

Uključivanje znanosti, pa i jedinica lokalne samouprave

Predlažu osiguravanje dodatnih sredstava za stipendiranje studenata poljoprivrednih učilišta u Hrvatskoj, uz obvezu da stipendisti ostanu raditi u Republici Hrvatskoj određeni broj godina nakon završenog studija ako im je osigurano radno mjesto.

Ograničena dostupnost veterinarske usluge za farmske životinje na nekim područjima Hrvatske, ali i slab interes za upisivanje smjera "Farmske životinje i konji" i "Higijena i tehnologija animalnih namirnica i veterinarsko zdravstvo" na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu, ukazuju na potrebu osuvremenjivanja studijskog programa, ali i prilagodbe digitalnoj transformaciji, a koji bi ovaj studijski smjer učinili atraktivnijim, pa time posredno utjecali i na dostupnost veterinarske usluge na svim područjima Republike Hrvatske.

Ukazuju također kako je pri delegiranju nadležnosti za obavljanje radova u šumarstvu u obzir potrebno uzeti postojeće prakse i uspostavljene obrazovne procese. U tom smislu bi delegiranje poslova projektiranja/izgradnje šumskih prometnica građevinskim inženjerima, trebalo preispitati, uzimajući pri tome u obzir da se inženjeri šumarstva za ove poslove tijekom svog visokoškolskog obrazovanja osposobljavaju i da su do sada te poslove obavljali. 

Za kraj, preporučuju kako bi značajniji doprinos popularizaciji i privlačnosti visokoškolskog obrazovanja za sektore poljoprivrede, šumarstva i veterinarstva mogle dati i jedinice lokalne samouprave, uključivanjem u rješavanje stambenog pitanja za mlade stručnjake kako bi isti ostali raditi na njihovom području. 


Tagovi

Marijana Petir Odbor za poljoprivredu Hrvatskoga sabora Preporuke Sektorsko obrazovanje Obrazovanje u poljoprivredi Agronomi Veterina Transfer znanja Pokušališta


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Treba li sjedište Ministarstva poljoprivrede biti u Osijeku?

1098


Glasova: 591

Da 53,8%

Glasova: 330

Ne 30,1%

Glasova: 177

Svejedno mi je 16,1%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Njemački radnici rade sve manje. U Europi su Nijemci gotovo pri dnu statistike radnog vremena. Od 27 zemalja EU samo Danci i Nizozemci rade nešto manje. A Nijemci su često bolesni. Nedostaje im puno kvalificiranih radnika, zbog čega su sve... Više [+]