Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ponor ugljika
  • 14.03.2023. 18:00

Parlament postavio novi cilj za 2030.: Povećati ponore ugljika za 15 posto

Sve države članice imat će obvezujuće nacionalne ciljeve za 2030. za emisije stakleničkih plinova i njihovo uklanjanje iz sektora korištenja zemljišta, prenamjene zemljišta i šumarstva

Foto: Maja Celing Celić
  • 377
  • 114
  • 1

Europski parlament je usvojio reviziju Uredbe o korištenju zemljišta, prenamjeni zemljišta i šumarstvu, kojom se žele poboljšati prirodni ponori ugljika kako bi Europa do 2050. postala prvi klimatski neutralan kontinent te poboljšala bioraznolikost u skladu sa Zelenim planom.

Cilj je postavljen na količinu od 310 milijuna tona ekvivalenta CO2, što je otprilike 15 % više od sadašnjeg, a trebalo bi dovesti do većeg smanjenja emisija stakleničkih plinova u EU-u (za 57 % u odnosu na prethodnih 55 %) u usporedbi s razinama iz 1990.

Obvezujući nacionalni ciljevi

Sve države članice imat će obvezujuće nacionalne ciljeve za 2030. za emisije stakleničkih plinova i njihovo uklanjanje iz sektora korištenja zemljišta, prenamjene zemljišta i šumarstva, određene na temelju nedavnih razina, ali i potencijala za dodatno uklanjanje. Do 2025. primjenjivat će se postojeća pravila, prema kojima moraju osigurati da emisije iz navedenih sektora ne premašuju količine koje su uklonjene. Od 2026. će umjesto obvezujućih godišnjih ciljeva imati četverogodišnji proračun za razdoblje 2026. – 2029.

Kako bi ih postigle, mogu kupovati ili prodavati kredite za uklanjanje. Uspostavit će se i mehanizam kako bi se osigurala naknada u slučaju prirodnih katastrofa poput šumskih požara, ali će se uvesti i kazne na prekršaje.

Ugljični krediti? Evo kako do zarade za skladištenje CO2 u tlu

"Ponori ugljika u EU-u zadnjih se deset godina smanjuju. Ovaj će propis osigurati da sektor zemljišta da svoj obol suzbijanju klimatske krize", rekao je nakon glasanja finski izvjestitelj Ville Niinistö dodavši da se ovom uredbom prvi put bioraznolikost i klimatska kriza razmatraju zajedno te da će države članice morati uzeti u obzir i načelo nenanošenja bitne štete.

Što je ponor ugljika? 

Ponor ugljika je sustav koji upija više ugljika no što ga emitira i time uklanja ugljični dioksid (CO2) iz atmosfere. Glavni prirodni ponori su tlo, šume i oceani. 

Ovaj je element neophodan za sav život na Zemlji, nalazi se u našem DNK, u hrani koju jedemo i zraku kojega udišemo. Njegova količina na Zemlji nikada se nije promijenila, no zato se stalno mijenja mjesto na kojem se nalazi, između atmosfere i organizama na Zemlji dok se oslobađa ili pak apsorbira. 

No, povećana ljudska aktivnost poremetila je ravnotežu. Otpuštamo ga više u atmosferu nego što ga prirodni ponori mogu upiti, pri čemu je najveći problem korištenje fosilnih goriva

Tlo godišnje apsorbira otprilike četvrtinu emisija ugljika, a velik dio toga pohranjuje se u tresetište ili permafrost. Šume godišnje apsorbiraju 2,6 milijardi tona CO2. 


Tagovi

Ponor ugljika Bioraznolikost Korištenje zemljišta Prenamjena zemljišta Šumarstvo Cilj 2030. Pravila Klimatska kriza


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]