Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda Nigerije
  • 20.06.2014. 15:00

Palmino ulje i kakao čine poljoprivredu Nigerije

Unatoč bogatim izvorima vode, povoljnoj klimi i obilju poljoprivrednog zemljišta, intenzivna je poljoprivredna proizvodnja u Nigeriji vrlo slabo zastupljena!

  • 1.400
  • 153
  • 0

Nigerija je afrička federalna republika ustrojena od 36 država, smještena na obali Atlantskog oceana. Svoj naziv dobila je prema rijeci Niger koja protječe središtem države. S jedne je strane omeđena Gvinejskim zaljevom, a s druge jezerom Čad. Zbog velike se naseljenosti, odnosno brojnošću od 170 milijuna stanovnika, Nigerija često naziva "divom Afrike" te se može reći da je svaki četvrti stanovnik Afrike Nigerijanac. Najmnogoljudnija je država Afrike te prema broju stanovnika trenutno sedma država svijeta. Osim što se ističe brojnošću stanovnika, Nigerija je i najveća ekonomija Afrike te 26.-ta ekonomija svijeta. Glavni je grad Abuja, a budući da je Nigerija bila dugo godina britanska kolonija, službeni je jezik engleski. Susjedi su joj zemlje Kamerun, Benin, Niger i Čad.

Iskrčene tropske kišne šume i mangrove

Klimu Nigerije određuje veličina države od 923.768 km2, stoga su diljem zemlje velike temperaturne i oborinske varijacije. Količina se padalina smanjuje od sjevera prema jugu, a moguće je razlikovati dva klimatska razdoblja – kišno i sušno. Kišno razdoblje traje od ožujka do listopada, što također varira od regije do regije, a prosječna količina padalina iznosi 3.000 mm. Temperature se u najtoplijim mjesecima kreću oko 30 C, dok je siječanj najhladniji mjesec s 20 C. Obalni je dio zemlje pretežito močvarni, s lagunama i šumama mangrova, dok se sredinom zemlje proteže rijeka Niger. Delta je rijeke golemo područje koje obuhvaća površinu od oko 36.000 km2. Benue je najveći je pritok Nigera, a ostali su veći pritoci Sokoto i Kaduna. Na jugu zemlje nalaze se tropske kišne šume, velikim dijelom iskrčene radi plantaža palmi uljarica, kakaa i kaučukovca.

Zemlje mnogo, ali je slabo plodna

Budući da je klima Nigerije izrazito raznovrsna, od tropske na obali do aridne na sjeveru, moguća je proizvodnja svih poljoprivrednih proizvoda koji uspijevaju u tropskim i semitropskim područjima. Gospodarske su koristi raznolike klime itekako prepoznate, stoga Vlada potiče formiranje zadruga i raznih oblika konvencionalne poljoprivrede. Unatoč bogatim izvorima vode, povoljnoj klimi i obilju poljoprivrednog zemljišta, intenzivna je poljoprivredna proizvodnja vrlo slabo zastupljena, budući da je tlo mnogih terena vrlo slabo plodno, a metode uzgoja neučinkovite.

Raznolike agroekološke zone idealne za plantažni uzgoj i ispašu stoke

Humidna, tropska klima s dužim oborinskim razdobljima, koja dominira južnim dijelom zemlje, pogodna je za plantažni uzgoj palmi uljarica, kakaa, gume, pamuka, manioke, slatkog krumpira, kikirikija, riže. Problem poljoprivrednoj proizvodnji ove regije stvaraju klizišta i erozije tla uzrokovane dugim i obilnim oborinama. Savane, koje predstavljaju 80 posto vegetacijskih zona zemlje, rasprostiru se sjevernim dijelom države, koji ima kraće kišno razdoblje te općenito manje oborina. Ovi su prostori gotovo idealni za ispašu stoke, kao što su goveda, koze, ovce, konji i deve. Ne smije se izostaviti niti obalno područje uz Atlantski ocean, koje tradicionalno pruža obilje ribe. Zanimljivo je da se od morske ribe najčešće love morski psi, a od slatkovodne karakteristične vrste somova i smuđeva.

Napuštanje poljoprivrede zbog pojačane urbanizacije

Poljoprivredom se u Nigeriji bavi 70 posto populacije. Obrađuje se tek 42 posto zemljišta, poljoprivredna su gospodarstva mala, mehanizacija jednostavna i zastarjela. Najvažniji su usjevi slatki krumpir i manioka na jugu te proso i sirak na sjeveru. Za sve koji do sada nisu znali, manioka (Manihot esculenta) je biljka iz porodice mlječika, a ponajviše se koristi u proizvodnji kruha i pića. Kakao je pak najveći je izvozni proizvod Nigerije, s proizvodnjom od 145.000 tona zrna. Klimatsko – geografske prilike pružaju mogućnosti proizvodnje za više od 300.000 tona godišnje, no uslijed urbanizacije, tj. preseljenja seoskog stanovništva u gradove, dolazi do manjka radne snage u sektoru poljoprivrede pa ova proizvodnja nije u mogućnosti dosegnuti svoj optimum. Naime, nakon procvata naftne industrije 1970-tih godina, većina je stanovništva odlučila preseliti u gradove i napustiti poljoprivredu.

Prehrana najmnogoljudnije zemlje Afrike

Iako uvelike ovisi o prihodima iz naftne industrije, Nigerija je još uvijek dominantno poljoprivredna zemlja. Zbog velikog porasta populacije, Nigerija više nije bila u stanju prehranjivati svoje stanovništvo te je bila primorana povećavati uvoz, osobito mlijeka, pšenice i šećera. Stoga je 1970.-tih godina tadašnja Vlada pokrenula inicijativu kojom bi se povećala proizvodnja i smanjila ovisnost o uvozu, ali bez većih pomaka.

Palmino ulje i kakao najveći izvozni proizvodi

Prema podatcima iz 2001. godine, GDP iz poljoprivrede iznosi 32 posto, a svake se godine taj udio smanjuje. Iste je godine ukupan izvoz poljoprivrednih proizvoda iznosio 323,5 milijuna dolara, od čega je izvoz kakaa, proizvoda koji dominira izvozom iznosio 210,4 milijuna dolara. Šezdesetih je pak godina dvadesetog stoljeća Nigerija bila svjetski broj jedan u izvozu palmina ulja. Najveći su problemi sektora rascjepkanost zemljišta, zastarjela mehanizacija, kao i povremena razdoblja suše. Infrastruktura je nedostatna, a transport poljoprivrednih proizvoda često kompliciran i neorganiziran.

Vodeći proizvođač stoke sub-saharske Afrike

Nigerija je jedna od četiri vodeća proizvođača stoke u sub-saharskom području, a stočarstvo čini oko 12 posto udjela u poljoprivrednom GDP-u, dpk se proizvodnja povećava iz godine u godinu. Najvećim se dijelom uzgajaju goveda, koze i ovce, a od gospodarskog su značaja još i magarci, konji te deve. Proizvodnja proizvoda stočne proizvodnje – mlijeka i mesa raznih vrsta goveda, u kontinuiranom su porastu od 1996. godine. Stočarstvo je dominantno proizvodnja sjevernih regija države. Proizvodnja govedine gotovo je u potpunosti ekstenzivna s niskim inputima. Slaba i nedovoljna prehrana životinja često rezultira slabom produktivnošću. Tradicionalno, odnosno nomadski, goveda, koze i ovce i dalje se uzgajaju u ruralnim područjima, puštanjem na pašu na otvorenim poljima. Tradicionalnim se načinima uzgoja i dalje uzgaja 85 posto stoke, svih vrsta.

Mljekarstvo - egzistencija brojnim obiteljima

Mliječna je industrija Nigerije koncentrirana na proizvodnju mlijeka, kao i marketing i potrošnju, a sektor se razvija tijekom posljednjih 60 godina. Iako su ove aktivnosti poprilično neorganizirane, mljekarska industrija predstavlja važnu komponentu u gospodarstvu Nigerije, s brojnim ekonomskim, prehrambenim i socijalnim implikacijama. Naime, upravo ova industrija predstavlja egzistenciju brojnim obiteljima koje žive u ruralnim područjima zemlje. Od svježeg mlijeka stočarske obitelji često proizvode tradicionalne proizvode kao što je nono (kiselo mlijeko), kindirmo (kiseli jogurt), maishanu (maslac), cuku i wara (vrste sireva), a zbog kratkog roka trajanja, obično se prodaju pred kućama ili na lokalnim tržnicama.

Iako se Nigeriju često povezuje s građanskim ratovima i stradanjima, radi se o zemlji u kojoj stanovništvo često preživljava samo od poljoprivrede i domaćih proizvoda. Zemlja je to bogate povijesne prošlosti afričkoga kontinenta te, prije svega, otvorenih ljudi, karakterističnih jela i za nas vrlo neobičnih poljoprivrednih kultura.


Povezana biljna vrsta

Pamuk

Pamuk

Sinonim: - | Engleski naziv: Cotton | Latinski naziv: Gossypium spp.

Pamuk potječe iz područja Indokine, ekvatorijalnog dijela Afrike, Perua i Meksika. Zauzima prvo mjesto među kulturama za proizvodnju vlakna. Vlakno se formira na sjemenu. Dugo... Više [+]

Tagovi

Poljoprivreda Nigerije Niger Div Afrike Abuja Kišne šume Kišno razdoblje Sušno razdoblje Benue Sokoto Kaduna Plantaže Palme uljarica Kakao Kaučukovac Tropska klima Aridna klima Gvinejski zaljev Guma Pamuk Manioka Urbanizacija Poljopri


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]