Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijene hrane
  • 02.09.2022. 18:00

Padaju cijene hrane - peti mjesec za redom

Najveći pad cijena u kolovozu u odnosu na srpanj je zabilježen kod biljnih ulja, a najmanji kod žitarica. Kakav je trend u odnosu na isto razdoblje prošle godine?

Foto: Depositphotos/ginasanders
  • 242
  • 85
  • 0

Prema najnovijim podacima Organizacije za hranu i poljoprivredu FAO, svjetske cijene hrane su u kolovozu 2022. bile manje za 1,9 posto u odnosu na srpanj, što je peti uzastopni mjesečni pad. Unatoč ovom trendu, indeks je ostao za 7,9 posto iznad vrijednosti prije godinu dana.

Zabilježen je pad svih pet podindeksa, od 1,4 posto za žitarice do 3,3 posto za biljna ulja.

Najviše su pale cijene ulja

Pad od 3,3 posto zabilježio je FAO indeks cijena biljnih ulja na mjesečnoj razini i čak je bio nešto manji nego prošle godine. Ovaj trend je potaknut nižim svjetskim cijenama palminog, suncokretovog i repičinog, koje su više nego nadoknadile veće kotacije sojinog.

Već peti mjesec zaredom padaju međunarodne cijene palminog ulja, a uzrok je sezonski rast proizvodnje u jugoistočnoj Aziji i veći izvoz iz Indonezije. Potražnja za suncokretovim je smanjena, a kotacije za uljanu repicu su manje zbog očekivanih dobrih zaliha za predstojeću sezonu 2022/23.

Vrijednosti žitarica manje

U odnosu na srpanj, indeks cijena žitarica u kolovozu je bio manji za 1,4 posto, ali je za 11,4 posto viši u odnosu na isti period prošle godine. Međunarodne cijene pšenice manje su za 5,1 posto. Dobra žetva očekuje se u Kanadi, SAD i Rusiji, ali i nastavak izvoza iz crnomorskih luka.

Globalne cijene pšenice ostale su 10,6 posto iznad vrijednosti u kolovozu prošle godine, dok su one za krupnozrne žitarice neznatno porasle za 0,2 posto. U prosjeku su za 12,4 posto iznad prošlogodišnjih.

Zbog utjecaja suše očekuje se pad prinosa kukuruza u Europskoj uniji i SAD, što je rezultiralo povećanjem cjenovnih vrijednosti od 1,5 posto. Za ječam i sirak su pale za 3,8 posto, odnosno 3,4 posto, dok su za rižu su stabilne.

Veća ponuda mliječnih proizvoda sa NZ

Pad od 2 posto zabilježili su mliječni proizvodi, drugi mjesec za redom, ali i dalje se drže na visokih 23,5 posto iznad vrijednosti od prošle godine.

Zbog slabije potražnje pale su međunarodne kotacije za maslac i mlijeko u prahu. Zalihe pokrivaju trenutne potrebe, a očekuje se povećanje ponude s Novog Zelanda. U Europi i SAD je smanjena proizvodnja.

Deveti mjesec zaredom rastu cijene sira, odražavajući stabilnu globalnu uvoznu potražnju i snažnu internu prodaju.

Skuplji su za 23,5 posto u odnosu na prošlu godinu (Foto: Depositphotos/bitpics)

Drugi mjesec padaju cijene mesa

Cijene mesa su u kolovozu manje za 1,5 posto u odnosu na srpanj, što je drugi uzastopni mjesečni pad u odnosu na povijesni maksimum postignut u lipnju 2022. godine. Za 8,2 posto je iznad prošlogodišnje vrijednosti.

Kotacije za goveđe i meso peradi su pale, dok su porasle za svinjetinu zbog manje ponude tovljenika. Kina je manje kupovala ovčetinu, ali je velika potražnja iz nekih europskih zemalja doprinijela oporavku cijene.

FAO indeks cijena šećera u kolovozu je iznosio 2,1 posto u odnosu na srpanj, što predstavlja četvrti uzastopni mjesečni pad i najnižu razinu od srpnja 2021. godine. Rezultat je to nižih cijena etanola u Brazilu i povećanjem ograničenja izvoza šećera u Indiji. Očekuje se veća upotreba šećerne trske, ali su nepovoljni vremenski uvjeti u Brazilu i utjecaj suše u Europi spriječili daljnji pad za ovu namirnicu. 


Tagovi

FAO Indeks cijena Cijene Biljna ulja Cijena žitarica Cijena mlijeka Cijena mesa Pad cijena


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]