Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Višestruka sukladnost
  • 30.10.2015. 09:15

Od 2016. obvezno poštivanje još 7 novih standarda!

Gospodarstvo je dužno voditi evidencije o vrsti i podrijetlu hrane kojom su hranjene životinje, veterinarskim lijekovima pri liječenju životinja, pojavama bolesti kod životinja i još mnogo drugog!

  • 988
  • 102
  • 0

Provođenje uvjeta višestruke sukladnosti, vezanih uz zaštitu okoliša, zdravlje ljudi, životinja i bilja te dobrobit životinja, kao i uz dobru poljoprivrednu i okolišnu praksu, provodi se od 1. siječnja 2014. godine. SMR standardi označavaju minimalne uvjete upravljanja vezane za zaštitu okoliša, zdravlja ljudi, životinja i bilja te dobrobit životinja. Čak 7 novih SMR standarda počinje se primjenjivati od 1. siječnja 2016. godine. Provjerite koje su nove stvari kojih se proizvođači moraju pridržavati!

SMR standardi uvode se postepeno

Želite znati više o uvjetima višestruke sukladnosti? Dodatne informacije pronađite ovdje.

Obveza ispunjavanja SMR standarda se odnosi na sve poljoprivredne objekte, opremu i mehanizaciju na farmi obveznika. Proizvođač mora ispunjavati SMR standarde tijekom cijele godine u kojoj je podnio zahtjev za primanje potpora. Primjena SMR uvjeta uvodi se postupno, prvi dio od 2014. godine, drugi dio od 2016. godine, a treći dio od 2018. godine.

Koji se novi standardi kontroliraju od 1. siječnja 2016. godine?

Naziv SMR standarda

Područje primjene

SMR 9 Standardi za sredstva za zaštitu bilja

Javno zdravlje, zdravlje životinja i biljaka

SMR 10 Standardi vezani za zabranu korištenja nekih tvari s hormonskim ili tirostatskim djelovanjem i betaanatgonista

SMR 11 Standardi vezani za zdravstvenu ispravnost hrane

SMR 12 Standardi za kontrolu i iskorjenjivanje spongirormnih encefalopatija

SMR 13 Standardi za kontrolu slinavke, šapa i klasične svinjske kuge

Izvješćivanje o bolestima

SMR 14 Standardi za kontrolu određenih bolesti životinja i posebne mjere za vezikularne bolesti svinja

SMR 15 Standardi za kontrolu i iskorjenjivanje bolesti plavog jezika

Što možete očekivati za vrijeme kontrole na terenu i koje su obveze proizvođača, možete pročitati ovdje. Svrha ovih standarda je očuvanje zdravlja ljudi, životinja i biljaka.

Koje dokumente inspektori traže na uvid?

Evidenciju zaštite i gnojidbe, kao i evidenciju ostalih aktivnosti na gospodarstvu možete voditi u našoj eGAP aplikaciji za dokumentiranje proizvodnje!

Inspekcija provjerava postoji li evidencija korištenja zaštitnih sredstava, tj. jesu li se na gospodarstvu koristila isključivo sredstva za zaštitu bilja registrirana i dopuštena za korištenje u RH. Osim evidencije zaštite, proizvođači su obvezni voditi i evidenciju gnojidbe (prema Zakonu o gnojivima i poboljšivačima tla, NN 163/03). Evidenciju zaštite i gnojidbe, kao i evidenciju ostalih aktivnosti na gospodarstvu možete voditi u našoj eGAP aplikaciji za dokumentiranje proizvodnje! Ona je svojevrstan dnevnik proizvodnje, a korisnicima je unos brži, lakši i jednostavniji u odnosu na evidenciju na papiru ili tablicama. Osim evidencija zaštite i gnojidbe, gospodarstvo je dužno voditi evidencije o vrsti i podrijetlu hrane kojom su hranjene životinje, veterinarskim lijekovima pri liječenju životinja, pojavama bolesti kod životinja, rezultatima analiza na uzorcima od životinja, izvješćima o obavljenim pregledima životinja itd.

Sve informacije o ostalim uvjetima višestruke sukladnosti, procesu kontrole, ali i načinima savjetovanja i dodatnog informiranja pronađite na web stranicama Agencije ili u dokumentu koji možete pronaći u prilogu članka.


Dokumenti


Tagovi

Izravna plaćanja Zajednička poljoprivredna politika Inspekcija Evidencija aktivnosti Sigurnost hrane Zaštita bilja Apprrr Porijeklo hrane Zdravstvena ispravnost hrane Bolest plavog jezika

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]