Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eurostat
  • 23.06.2021. 16:00

Nismo se pomaknuli s mrtve točke: Hrvatska i dalje druga najsiromašnija zemlja EU

Koliko je situacija poražavajuća govori i činjenica da je standard u Hrvatskoj 56 posto slabiji nego onaj u Njemačkoj.

Foto: Bigstock/ hadrian
  • 461
  • 56
  • 0

Hrvatska je i ove godine potvrdila poziciju druge najsiromašnije zemlje EU, a od nas je samo gora Bugarska, podaci su to koje je objavio Statistički ured Europske unije Eurostat.

U 2020. država se tako spustila na 64 posto vrijednosti prosječnog BDP-a EU po glavi stanovnika u odnosu na 65 posto u 2019. godine. Koliko je situacija poražavajuća govori i činjenica da je standard u Hrvatskoj 56 posto slabiji nego onaj u Njemačkoj.

Gleda li se kupovna moć prema stvarnoj individualnoj potrošnji (AIC), Hrvatska je zbog pada cijena pomaknula za jedan postotni poen na 67 posto BDP-a, no to još uvijek nije bio dovoljna razlika.

Što se tiče ostalih zemalja članica, njih devet po kriteriju materijalne dobrobiti kućanstava iznad je prosjeka EU. Najbogatiji je Luksemburg, koji je 31 posto iznad europskog prosjeka, slijedi ga Njemačka s 23 posto, te Austrija, Finska, Belgija, Nizozemska, Švedska i Francuska.

Eurostat je podatke prikazao na karti (foto: ec.europa.eu)

Na Cipru, u Italiji, Litvi i Irskoj razine su bile 10 posto ili manje od prosječnih, dok su Španjolska, Češka, Portugal, Malta, Poljska i Slovenija u zaostatku 11-20 posto. Rumunjska, Estonija i Grčka bile su 21-25 posto ispod prosjeka, a osim Hrvatske, Slovačka, Latvija, Mađarska i Bugarska su u minusu za prosjekom 25-33 posto.

Niže cijene hrane od prosjeka EU

Također, Eurostat je objavio i razinu potrošačkih cijena u Europskoj uniji za prošlu godinu. Tako je hrana u Hrvatskoj za 7,7 posto bila niža od prosjeka EU.

Što se tiče susjednih zemalja, u Mađarskoj su niže za 19,8 posto, u Sloveniji samo 1,6 posto dok su u Italiji s druge strane bile više 11 posto.

Prosjeci pokazuju srednju razinu cijena svih članica i po tome najskuplje se hrane u Austriji i Norveškoj, gdje je hrana za četvrtinu viša od prosjeka EU, dok je Njemačka povoljnija, samo dva posto iznad prosjeka.


Tagovi

Eurostat BDP Cijene hrane


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kmečki Glas iz susjedne Slovenije prošle je godine obilježio 80 godina rada na informiranju poljoprivrednika. Ova vodeća agrarna redakcija z Dežele danas zapošljava 24 medijska djelatnika te uz tjednik i portal ima bogatu izdavačku djelatno... Više [+]