Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sustav navodnjavanja
  • 17.11.2016. 07:30

Navodnjavanje pod zemljom direktno u korijen

Ovaj sustav nudi niz daljnjih gospodarskih prednosti, kao što su primjerice osiguranje ujednačene distribucije vode po cijeloj navodnjavanoj površini. A opet imajući suho tlo između redova, čime se omogućuje rad strojeva.

  • 4.453
  • 403
  • 0

"Kod svih onih kod kojih nema dovoljno vode, gdje je nedostaje, kada treba paziti i kada se događa da se s njom ne treba razbacivati, onda ovim navodnjavanjem ispod biljke, pod zemljom, postižete odlične rezultate", objašnjava nam Vanja Ljubetić s kojim smo se sreli na štandu Irigazionne Veneto na sajmu EIMA u Bologni.

Za nas je nekako od svih stvari koje trebamo iz svijeta navodnjavanja dovesti u našu zemlju ovo bilo nešto najvažnije. Slušajući ga kako nam objašnjva način postavljanja cijevi odmah ispod biljke kukuruza, voćke, pored samog korijena žitarice, vinove loze, nismo mogli vjerovati da je sve to moguće. Taj sistem navodnjavanja, kako kaže Ljubetić, štedi čak 60% potrošnje vode u odnosu na sustave koje donose tifoni, prskanje topovima, rampama i slično. On je u biti na neki način razvijen na ssustavu kap po kap. Ali ovoga puta preciznije - u sami korijen, područje odakle biljka uzima vodu.

Sustav za navodnjavanje kao stvoren za naše ljude

Jednim malim strojem, kojega se kod poljoprivrednika dopremi običnim kombijem i traktorom, kojeg osigura kupac, postavi se cijeli sistem u kratkom vremenu. Za par sati hektar ili dva. Ima dvije vrste. Jeftinijje postavljanje takozvanih traka koje se postave i izvade kada završi ubiranje plodova. To je najčešće kod ratarskih i povrtlarskih kultura. No, ima i postavljanje cijevi koje desetak i više godine budu u tlu.

Sastoji se od podzemne cijevi s kapljom na svakih 40 ili 60 cm udaljenosti. Kako se odluči, u ovisnosti o proizvodnji. Sami određujemo i koliki je potreban razmak između cijevi, ili traka ako su one u pitanju. I postavlja se sve na 20 do 40 cm ispod zemlje. Cijev stalno vlaži tlo i osigurava da se voda u potpunosti apsorbira u usjeve. Mora biti jasno da ovim podzemnim navodnjavanjem je voda iskoristiva i do 99%. Primjerice, da tako kažemo kod tradicionalnog navodnjavanja, promaši usjeve bar 60 posto vode. Odnosno, iskoristi se četrdesetak posto. Razlog je što kod ovoga mikro sustava navodnjavanja pod zemljom voda teče sporo i dostavlja se jako blizu korijena, ističe Vanja pokazujući fotografije nam s postavljanja u našoj okolici. U Hrvatskoj koliko znamo takvog sustava nema. Ali u Italiji i Sloveniji ima.

Ujednačena distribucija vode

Ovaj sustav nudi niz daljnjih gospodarskih prednosti, kao što su primjerice osiguranje ujednačene distribucije vode po cijeloj navodnjavanoj površini. A opet imajući suho tlo između redova, čime se omogućuje rad strojeva, ali i tada je tlo dobro provjetreno, čime se izbjegava zbijanje tla i pukotina. Poboljšava se i salinitet tla, a i omogućuje automatizacija u svim fazama navodnjavanja, što omogućuje instalaciju na svim vrstama terena, uključujući i neravne.

Cijena? Prava sitnica!

Osim toga, sustav je ekološki prihvatljiv. I dobro je što se primjerice postavi jedan sustav s filterima i pumpom na pet hektara. Ali drugi dan se filteri i pumpe mogu prebaciti na drugu površinu s istim sustavom. Govorimo o pet hektara jer filteri su uglavnom kapaciteta do pet hektara površine u komadu.Teško je govoriti o cijenama bez pravog izračuna. No, recimo da bi hektar postavljanja bez pumpe i filtera koštao oko četiri tisuće eura. Cijevi su skuplje i ta bi se cijena prema našem izračunu odnosila na cijevi. A trake su pak jeftinije, ali se one mijenjaju svake godine. Cijena dužnog metra takve trake se kreće od 0,05 eura do 0,07.

Moramo priznati da je naše oduševljenje ovim sistemom tim veće što je upotrebljivo za ratarske kulture koje upravo nas najviše zanimaju. Posebice ako se postave cijevi na 30-tak cm dubine i onda se godinama na toj površini izmjenjuju kulture, ali se više ne koristi nikakvo duboko obrađivanje tla. Treba istaknuti i da se mogu koristiti postojeće pumpe iz prijašnjih sustava navodnjavanja.


Fotoprilog


Tagovi

Navodnjavanje Vanja Ljubetić Filter Pumpa Veneto


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.